News

Komentari 20

Ribar u more vratio ribu tešku 200 kila: 'Ma neka živi beštija'

Ribar u more vratio ribu tešku 200 kila: 'Ma neka živi beštija'

Vodički ribar Nino Mrvica uhvatio je bucnja. Iako je njegov primjerak imao oko 200 kilograma, on je ipak beba obzirom da odrasli mogu premašiti i dvije tone

Ribar Nino Mrvica ima kodeks koji poštuje - ako ribe nisu odrasle i ako ih ne može iskoristiti za komercijalnu namjenu, vraća ih natrag u more. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Uhvatili smo ovu ribu u akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara u mriže carice, stajaćice. Imao je težinu oko 200 kg, naraste on u Jadranu i do tonu, a vani malo i više. U Kaliforniji je uhvaćen 2 i pol tone težak primjerak. Konkretno mi je prvi put da sam uhvatio bucnja, ali egzotičnijih vrsta je bilo. Znala se kornjača uhvatit, pa bi je oslobodio i pustio, a pošto može duže bez zraka zasad sam imao sreću pa su sve bile žive - rekao je Mrvica za Morski.hr. 

Kaže kako ne voli ubijati ono što nije u svrhe prehrane ili komercijalne svrhe. Za bucanj, kaže Mrvica, tržište ne postoji. 

- Je li zaštićena vrsta ili nije, ne znam, ali ja sam ga pustio. Život je život, neka beštija živi, nemam potrebu zadržavati išta iz mora radi atrakcije. Puštamo sve što je malo, nedoraslo i nije sklono mriješćenju jer triba i dogodine loviti i raditi, ali i ostaviti za buduća pokoljenja - rekao je. 

Na pitanje je li istina da ribe ima sve manje, kaže da je nema kao u prošlim vremenima, no da ona koju on lovi ima fantastičnu cijenu. Nažalost, u Jadranu sve više ima invazivnih vrsta. 

- Uhvatio sam kostoroga koji nije tipičan u Jadranu, a sad ga ima relativno dosta u odnosu na prije. Pojavio se i crv vatreni koji je prije obitavao na južnom dijelu Jadrana, a sad ga ima dosta i na srednjem Jadranu. On dosta radi probleme na uhvaćenim ribama. Koliko mi je poznato, ni jedna riblja vrsta ga ne jede, iako je sličan ovom crvu na koje se love ribe. Kad ga uzmeš u ruku, peče kao žar od cigarete. Dosta nam štete radi na ulovu, pojede ih - objasnio je. 

Najčitaniji članci