Obavijesti

News

Komentari 21

Ribić: Ako netko od nas traži odricanja, onda nam mora reći koji je to opći društveni razlog

Ribić:  Ako netko od nas traži odricanja, onda nam mora reći koji je to opći društveni razlog

Vilim Ribić kaže da su u petak pregovori oko plaća i da ne zna što će se dogoditi i što je stav Vlade

VIDEO

Plaće su povećane u javnom i državnom sektoru 13,5%. Sindikati su to prihvatili, otvorili smo pregovore o visini osnovice za 2021. godine. Očekujem da će sve strane biti svjesne situacije u kojoj se nalazimo. Povrh tih 13,5% imali smo dodatni sporazum s visokim obrazovanjem, srednjim i školskim obrazovanjem za 6%. Ista je situacija bila s djelatnicima MUP-a, a slična je situacija s djelatnicima socijalne skrbi. Prosječna plaća zapravo je povećana 39%, rekao je u Otvorenom ministar rada Josip Aladrović i poručio da se ne može složiti s tezom Vilima Ribića da su prevarili sindikate oko plaća.

Ribić je rekao da se nakon izlaska iz krize počeo realizirati dogovor da će dodatak plaći prihvatiti kad rast BDP-a bude barem 2 posto i to dva kvartala u nizu te da je tad trebalo isplatiti povećanu osnovicu za 6 posto. Kaže da se Vlada oglušila i odlučila prevariti 250.000 građana. 

- Potom su počela tumačenja da sporazum nije valjan, a mi smo vidjeli da moramo ići na sud. Dobili smo sve presude, pravomoćne. Tada Vlada umjesto da poštuje odluke sudova, ona daje reviziju na Vrhovni sud - rekao je Ribić.

'Vrhovni sud treba ujednačavati svoje odluke, ne sudsku praksu'
'Vrhovni sud treba ujednačavati svoje odluke, ne sudsku praksu'

- Vlada nema svoje novce, sindikati nemaju svoje novce, a novce ima gospodarstvo koje radi - rekao je Damir Zorić iz HUP-a i dodao da rast plaća u realnom sektoru nije bio takav kao u državnom i da realni sektor to sve nosi na svojim leđima. Predviđa rast javnog duga.

Sabina Glasovac strahuje da će se povijest ponoviti i ističe da su zaposlenici javnih službi u ovoj krizi pokazali koliko su važni za državu. 

Vilim Ribić kaže da su u petak pregovori oko plaća i da ne zna što će se dogoditi i što je stav Vlade. 

- Ako netko od nas traži odricanja, onda nam mora reći koji je to opći društveni razlog i interes. Mi ga ne vidimo, ističe dodajući da čekaju da se isplati ono što je dogovoreno - rekao je.

Govoreći o povećanju plaća prosvjetarima koji su bili u štrajku, Aladrović kaže da će sva pitanja biti na stolu i da je prilično siguran da će naći dogovor.

Potrošnja je važna za BDP, ali Zorić upozorava da bi bilo bolje za državu da je vezana uz hrvatsku robu.

- Bojim se da se neće odustajati od nekih projekata, a s obzirom na to da idu lokalni izbori, a kojima će Vlada pomoći lokalnim čelnicima da postignu što bolji rezultat. Ta sredstva bi se ipak mogla preusmjeriti onima o kojima ovisi i naš život kad smo bolesni, životima djece te ljudima koji su prepušteni socijalnoj skrbi - rekla je Sabina Glasovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor