Obavijesti

News

Komentari 160

Reiner: Biti vitez Svetog groba velika je čast, ali je i obaveza...

Reiner: Biti vitez Svetog groba velika je čast, ali je i obaveza...
3

Ta titula temelji se na dva aspekta: Jedan je izgrađivanje samoga sebe i onih oko sebe u duhovnom smilu, a drugi je skrb oko kršćana i pomoć kršćanima u Svetoj zemlji...

VIDEO

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izjavio je u nedjelju kako je za njega čin hrvatskog viteza Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog, koji mu je dodijeljen na posebnom obredu u subotu u zagrebačkoj katedrali, velika čast ali i doživotna obaveza pružanja potpore kršćanima u Svetoj zemlji i drugdje gdje im je ona potrebna.

 "To je velika čast, naravno da je čovjeku u tom trenutku srce puno", kazao je Reiner odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja vijenca na grob Franje Tuđmana na Mirogoju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Da li je tu čast zaslužio ili ne, procjena je onih koji su o tome odlučivali, dodao je. Istaknuo je kako je proces koji je prethodio proglašenju trajao tri godine, tijekom kojih je zajedno s drugim pristupnicima jednom mjesečno prolazio vježbe duhovne obnove te je u nekoliko navrata na po dva do tri dana odlazio u samostan.

Rekao je kako je titula viteza također i jedna velika obaveza, i to doživotna. "Dali smo određene zavjete i (prihvatili) obaveze kojih se moramo pridržavati. Tako da, uz čast, to je puno više jedna obveza koja nema nikakve veze s ovim drugim dijelom moga posla i isključivo je vezana uz duhovnost, a ne politiku", naglasio je akademik Reiner.

Ta titula temelji se na dva aspekta: Jedan je izgrađivanje samoga sebe i onih oko sebe u duhovnom smilu, a drugi je skrb oko kršćana i pomoć kršćanima u Svetoj zemlji, napomenuo je.

 "Pritom ne mislim samo na državu Izrael i sveta mjesta ondje, već mislim na puno šire područje, jer vidite što se događa s kršćanima na Bliskom istoku - oni doslovce nestaju; pod nekim režimima ih i fizički istrebljuju, drugdje su gospodarski ozbiljno ugroženi i treba im pomoć", pojasnio je.

Ta pomoć treba biti konkretna, na što se i sam obavezao. "Mi smo se obavezali i financijski ih podupirati. Prema tome, to je prvenstveno obaveza, a čast dolazi uz to", rekao je.

Akademik Reiner jedan je od prvih devet Hrvata, od kojih su dvojica svećenici te je sedam laika, proglašenih vitezovima Viteškog Reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Obred je upriličen u zagrebačkoj katedrali u subotu, 13. svibnja, a euharistijsko slavlje i sam obred predvodio je američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, Veliki meštar Viteškoga Reda Svetoga Groba Jeruzalemskog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.