Obavijesti

News

Komentari 0

Riječanki s računa tvrtke skinuli 180.000 eura. Policija: Ovo je 7 najčešćih oblika prevare, pazite!

Riječanki s računa tvrtke skinuli 180.000 eura. Policija: Ovo je 7 najčešćih oblika prevare, pazite!

Ženi je na e-mail stigla poruka kako mora ažurirati bankovnu aplikaciju. Nakon što je to napravila, nazvala ju je žena i uputila da klikom na poveznicu ažurira aplikaciju. Skinuli su s računa tvrtke 180.000 eura

VIDEO

Riječka policija zaprimila je prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu tvrtke iz Rijeke. Djelatnica oštećene tvrtke zaprimila je e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te joj je dostavljena poveznica putem koje to može učiniti.

Nakon što je ažurirala aplikaciju, telefonski ju je kontaktirala nepoznata žena, predstavivši se kao djelatnica banke te ju je uputila kako da klikom na poveznicu ažurira podatke internet bankarstva. Nešto kasnije, obaviještena je iz banke da je s bankovnog računa tvrtke obavljena transakcija za više od 180.000 eura. Djelatnica tvrtke je shvatila da je prevarena te je sve prijavila policiji. 

Kako su najveće njuške Carine i Policije otkrile rekordnih 745 kg kokaina skrivenog u riječkoj luci
Kako su najveće njuške Carine i Policije otkrile rekordnih 745 kg kokaina skrivenog u riječkoj luci

Policija: Ne šaljite svoje osobne podatke ili podatke o karticama 

Iz PU primorsko-goranske apeliraju na građane da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta provjere adrese pošiljatelje e-maila, a zatim i postoji li ta pravna i fizička osoba koja se bavi trgovinom. Posebno upozoravaju da ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica. 

- Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te u slučaju primanja sumnjive e-pošte putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima vaše banke - apeliraju i dodaju kako počinitelji ovakvih prevara najčešće navode na investicijske prevare i prevare u online kupovini, odnosno navode vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu, ali lažnu, online ponudu. 

Carina: Zaplijenili smo ukupno 745 kilograma kokaina vrijednog oko 20 milijuna eura
Carina: Zaplijenili smo ukupno 745 kilograma kokaina vrijednog oko 20 milijuna eura

Ovo je sedam najčešćih oblika prevara 

Iz MUP-a navode i kako postoje različiti oblici prevara, a ovo je sedam najčešćih: 

  • CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

  • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

  • Krađe identiteta

    • Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

    • Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

    • Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

  • Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

  • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

  • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

  • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije