Obavijesti

News

Komentari 46

Carina: Zaplijenili smo ukupno 745 kilograma kokaina vrijednog oko 20 milijuna eura

Carina: Zaplijenili smo ukupno 745 kilograma kokaina vrijednog oko 20 milijuna eura

Prema neslužbenim saznanjima objavljenima prije u medijima, kokain visoke čistoće nalazio se u kontejnerima koji su pronađeni na terminalu luke, odakle su trebali biti dalje prevezeni

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je jučer da je više od pola tone kokaina u riječkoj luci zaplijenila policija zajedno s carinskom upravom, istaknuvši da su za takvu akciju bile ključne stručnost, educiranost i posvećenost poslu.

Prema neslužbenim saznanjima objavljenima prije u medijima, kokain visoke čistoće nalazio se u kontejnerima koji su pronađeni na terminalu luke, odakle su trebali biti dalje prevezeni kao kontejnerski teret kamionima do svojih destinacija, najvjerojatnije na područje zapadne Europe.

Ministar je rekao kako će danas policija na konferenciji za novinare iznijeti detalje akcije, uključujući koliko je ona trajala, te je dodao kako je njemu kao ministru najbitnije da rade dobar posao. Božinović je istaknuo da su za takvu akciju bile ključne stručnost, educiranost i posvećenost poslu.

PRATITE UŽIVO:

- Zapljene koje su Carina i policija posljednja 3-4 mjeseca provele su zaista impresivne, neke spadaju u 10-ak najvećih u Hrvatskoj. Štp se tiče mase, ovo je najveća zapljena kokaina u povijesti policije i Carine, bilo je većih, ali van hrvatskih teritorija - istaknuo je Mario Kovač, načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka, istaknuo je kako ovo nije pojedinačni slučaj nego traje neko vrijeme.

- Tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja Carinska uprava je provodila redovne aktivnosti provjere kontejnera koji dolaze u riječku luku. Pretraživali smo sa službenim psima i novom suvremenom opremom. Veliki doprinos dao je i službeni pas. On pregledom kontejnera pokazuje interes na određenim dijelovima kontejnera i nakon toga carinski službenici iza metalne obloge uočavaju sadržaj koji po obliku i strukturi nalikuje ovim paketima koji se uobičajeno koriste prilikom krijumčarenja droga. Ukupno je zapljenjeno 745 kilograma kokaina vrijednosti od oko 20 milijuna eura i čistoće 80-90 posto. Ovo nije kraj, i dalje se provode ciljane izivdne radnje - rekao je Predrag Juratovac, pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice.

Vodimo računa i o uličnoj redukciji, rekao je Hari Brnad, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske  

- Trenutno je u tijeku uhićenje gdje će biti zaplijenjena značajna količina u Rijeci - dodao je.

Vezano za ovu zaplijenu u kontejnerima u Rijeci, iz Ravnateljstva policije su istaknuli kako se dalje provode daljnje istražne radnje te da je postupak u tijeku pa nisu htjeli reći pod kojom krinkom je droga bila u kontejnerima. Nisu htjeli reći radi li se o voću ili nečemu drugom.