Obavijesti

News

Komentari 3

Riječki đaci: Sad prognoziramo vrijeme i učimo forenziku...

Riječki đaci: Sad prognoziramo vrijeme i učimo forenziku...
3

DJECA SU ŽEDNA ZNANJA Đaci i nastavnici riječke gimnazije uveli su čak pet novih predmeta. Nemaju dovoljno mjesta za sve učenike koji žele učiti nove vještine...

VIDEO

Godinu dana nakon što su provedene ankete o tome što žele učiti, gimnazijalci Prve riječke hrvatske gimnazije dobili su nove predmete.

- Uvedena je forenzična biologija, osmišljena po finskom modelu, čiji smo školski sustav imali prilike upoznati pri posjetu toj zemlji. U sklopu ovog projekta povezali smo se i s centrom za vještačenje u Zagrebu te riječkom policijom, koji će asistirati u forenzičnim istraživanjima.

Tu je i kemija prehrane, koja je isključivo laboratorijska, gdje se učenici bave poznavanjem brojeva i kemijskih sastava prehrane, a završni zadatak bit će im pripremiti jednostavan kolač po receptu zapisanom kemijskim formulama. Fizika je integrirano povezana s kurikulom informatike te osnovnim poznavanjem programiranja u jeziku C++. Tu se učenici bave programiranjem meteorološke stanice te vršenjem testova vezanih uz prognoziranje vremena. U financijskoj matematici učenici uče o kamatnim računima, računaju s postocima, usklađuju troškove i primanja, suradnju s bankama i brokerima te uče kako razlikovati dobre od loših poslovnih odluka. Sve su to predmeti u okviru projekta STEM Interaktiv, utemeljeni na istražvačkim načelima i metodologiji rada temeljenoj na aktivnom korištenju ICT tehnologije i izrađenim digitalnim sadržajima. Učenicima će biti omogućeno da ih uče na daljinu - objašnjava ravnateljica Jane Sclaunich.

Radi se o projektu vrijednom više od 800.000 kuna financiranom iz EU fondava, a razvijenom u suradnji s oPrimorsko-goranskom županijom i odjelima za biotehnologiju i matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Nastava se odvija jednom tjedno, a fokus je na vježbama i terenskom radu umjesto uobičajenih klasičnih predavanja. Tako će, primjerice, krajem školske godine nastava iz forenzike završiti tako što će gimnazijalci podijeljeni u dvije grupe dobiti praktičan zadatak o rješavanju zločina. U sklopu ovog predmeta u školi će gostovati stručnjaci forenzičari i ekipa Ministarstva unutarnjih poslova, koji će učenicima predočiti kako funkcionira pravi kriminalistički laboratorij te kako se skupljaju i čuvaju uzorci s terena. Također, potencijalni budući forenzičari posjetit će Centar za forenzička ispitivanja u Zagrebu, a u sveučilišnom Odjelu za biotehnologiju koristit će njihovu sofisticiranu opremu.

Da se ova vlastita “mala” kurikularna reforma pokazala kao pun pogodan, svjedoči veliki broj zainteresiranih učenika, koji prvi put surađuju i međugeneracijski, tj. mogu odabrati kurikulum neovisno o razredu koji pohađaju. Nastava je kao u Finskoj, posložena tako da je učenici sami kreiraju dok su profesori više u službi moderatora koji usmjeravaju.

- Već u prvoj godini zainteresiranost učenika bila je toliko velika da nažalost, nismo mogli svima udovoljiti. Sve nagovješćuje da ćemo se idućih godina morati širiti jer interes je velik, a prostora, pogotovo sad s novom opremom, je malo. Ovdje su u zgradi iz 19. stoljeća skučene dvije škole s više od 1200 učenika - kaže Sclaunich.

Dodaje kako bi mnoge stvari u školstvu bile izvedivije, kreativnije i jednostavnije kad bi škole imale veću autonomiju.

- Većina europskih škola ima autonomiju, što podrazumijeva i veću odgovornost, ali tek tad se vidi uspjeh učenika i nastavnika - zaključuje ravnateljica Sclaunich, zahvaljujući svojim kolegama nastavnicima, koji su u sklopu ovog projekta prošli 170 sati digitalnog usavršavanja, radili prekovremeno, puno toga uložili, ali i zapostavili, poput obitelji, kako bi svi zajedno uspjeli ostvariti vlastitu malu kurikularnu reformu.     

Škola mora odgovarati potrebama svih đaka

U obrazovanju nam treba veća prilagodljivost različitim potrebama, kaže ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich.

- Škola mora biti fleksibilna da može odgovoriti različitim potrebama najrazličitijih učenika (djeca s posebnim potrebama, manjine, izbjeglice, daroviti). Tek kad budemo doista poštivali pravo na obrazovanje, može doći i do stvarnih promjena u obrazovanju - objašnjava.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao