Obavijesti

News

Komentari 2

Riječki psiholog i djeca napravili slikovnicu, svaka ideja našla je mjesto u njoj: 'Oduševio me!'

Riječki psiholog i djeca napravili slikovnicu, svaka ideja našla je mjesto u njoj: 'Oduševio me!'
5

Riječki psiholog i deset malih umjetnika u samo tri mjeseca napravili su priču o čarobnjaku Pufiću i njegovim prijateljima. Svaka ideja je našla mjesto u knjizi

VIDEO

Mauro Lacovich, psiholog i psihoterapeut iz Rijeke, odlučio je napraviti pravo maleno čudo. On knjige za djecu piše već preko 10 godina, a ovaj puta je htio preokrenuti taj proces i dati djeci mogućnost da sami stvore svoju savršenu priču.  

On trenutno živi u Irskoj pa je za njega bio pravi izazov smisliti način na koji će one najmlađe uspjeti pretvoriti u autore i ilustratore. Odlučio je napisati objavu u jednu Facebook grupu namijenjenoj ljubiteljima knjiga, a od tog trena priča o Čarobnjaku Pufiću počela se razvijati.  

- Vidio sam slikovnicu koju je napravio jedan autor u suradnji s djecom i odlučio sam se okušati u toj avanturi, ali s nekim izmjenama. Ja nisam htio biti autor knjige, htio sam biti samo ‘alat’ pomoću kojeg će djeca stvoriti pravu knjigu, priču i ilustracije. Htio sam da sva djeca budu jednako zastupljena i ravnopravna, što znači da nisam htio birati elemente priče i ilustracije koje ću uključiti, već sam iskoristio doslovno sve. Sve ideje, neovisno o tome jesu li bile jedna riječ ili cijeli zaplet I rasplet - započeo je mladi autor ili, u ovome slučaju, dječji pomoćnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na slikovnici radila i djeca s teškoćama 

Prvo je Mauro nacrtao Čarobnjaka Pufića i započeo priču, a djeca su osmišljavala probleme, situacije, zaplete i rješenja njegovih avantura u Izgubljenoj Šumi.   

Kada je napisao objavu na Facebooku, nije mogao niti pomisliti na to da bi mu se mogli javiti roditelji čak 30 djece. S vremenom, zbog obaveza, neki su odustali, a sada su ponosni autori knjige, uz Maura, Mia Kelkedi, Greta Kleva, Laura i Nikola Krajina, Elena I Mateo Kršek Belančić, Emilija Marijanović, Rea Nađ, Lea i Sebastijan Pavić.  

 . Za Pufića je zanimljivo da su na njemu radila i neka djeca s teškoćama i zato je važno naglasiti da ovo pokazuje kako teškoće u razvoju ne znače nikakvu konačnost mogućnosti. Jedan sedmogodišnjak s autizmom je nakon čitanja slikovnice ispričao i nacrtao slikovnicu o Pufiću u potrazi za izgubljenim blagom - dodao je autor.  

Među ponosnim roditeljima malenih autora je i Danijela Pavić, čija su djeca Lea (6) i Sebastijan (8) bili presretni što će uz druge moći napraviti vlastitu slikovnicu. Ona je profesorica hrvatskog jezika i književnosti pa je svoju ljubav prema knjigama prenijela i na svoju djecu.

Sve su složili u samo tri mjeseca

- Lea oduvijek obožava čitanje. Sebastijan ima autizam, a na jednoj od prvih terapija učio je kako okretati stranice knjige. Od tada je toliko napredovao da ga sad nekad pronađem kako zaspe uz svoje najdraže knjige - kaže majka dodajući kako je Mauro odlično uspio uskladiti želje svakog malenog autora. 

- Vidjeli smo tu objavu i htjeli sudjelovati, a cijela se priča potpuno spontano plela. On je sve te crteže i ideje uzimao i slagao u priču i ne mogu vjerovati da je to sve nastalo u samo tri mjeseca - ispričala je majka.  

Kada je vidio koliko njegova sestra Lea uživa u crtanju likova iz knjige, Sebastijan se također htio priključiti, a Maura je ta ideja oduševila.  

 - Mauro je znao da je Sebastijan polaznik Centra za autizam. Rekao je mome sinu: 'I da nacrtaš točkicu ili crticu, ja ću joj u slikovnici naći mjesto’. Oduševio me jer nije radio nikakvu razliku među djecom - kroz smijeh nam je rekla Danijela. 

'Umjetnost ne poznaje granice' 

Ona je htjela svoju djecu iznenaditi, jer niti oni nisu očekivali da će knjiga tako brzo biti u njihovim rukama pa ih je odvela do kioska, ali im nije rekla po što idu. Kada su vidjeli svoju slikovnicu, nisu mogli vjerovati, a osmjesi im se nisu micali s malenih lica.  

- Terapeutske priče za djecu su mi posebna strast, a u njima sam razvio svoj stil. Često priče dijelimo na poučne, to jest, terapeutske i ostale jer nismo svjesni da zapravo svaka priča može biti terapeutska, jer naš doživljaj priče ne mora imati nikakve veze s time kako će netko dijete doživjeti priču. Desetero djece istu će priču doživjeti na različite načine, a svaki će način biti temelj na onome kako to dijete percipira svijet pa samim time i na način koji je njemu potreban da nešto nauči - dodao je Mauro.  

Neizmjerno mu je drago, kao i Danijeli, što su i druga djeca zavoljela Pufića onoliko koliko ga oni vole. 

- Dobio sam jako puno poruka od roditelja čija su djeca inspirirana Pufićem počela smišljati priče i crtati, iako ranije nisu pokazivala interes za tako nečime. To je nešto o čemu nisam razmišljao. Trebamo biti svjesni da su djeca danas izložena visokim kriterijima I zahtjevima te da se vrednuje i hvali samo ono što je najbolje i savršeno pa se time svima koji nisu izvrsni šalje poruka da su manje vrijedni ili da nisu vrijedni pažnje. Ova knjiga daje jednako važnost svima i pokazuje da umjetnost ne poznaje granice - zaključio je Mauro.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto