Obavijesti

News

Komentari 48

Riječkom povjesničaru prijatelj pucao u glavu zbog zemljišta

Riječkom povjesničaru prijatelj pucao u glavu zbog zemljišta
1

Alexander Bonich je priznao njujorškoj policiji da ga je slomio spor oko imanja koje mu je William Klinger trebao prodati. Terete ga za ubojstvo i prikrivanje dokaza

VIDEO

William je bio dobar čovjek. Jako, jako društven. Radoznao. Puno toga je znao. Sve ga je zanimalo, posebno povijest na ovim prostorima, govori Marija K., teta ubijenog povjesničara i Titova biografa Williama Klingera (43).

Vijest o nećakovoj nasilnoj smrti ju je potresla i šokirala. Njega je prošlog vikenda u Astoria parku u New Yorku u glavu upucao Alexander Bonich (49), podrijetlom Hrvat koji je ranije nosio istarsko prezime Soldatić, kojega su nedugo nakon ubojstva priveli. Klinger je preminuo u bolnici. Ubojica je surađivao s povjesničarom. Radio je kao prevoditelj kojeg je zaposlio Klinger kako bi zajedno nalazili poslove.

William je, kako doznajemo od malobrojnih članova njegove obitelji, bio sin jedinac u čije školovanje su uložili gotovo sve i koji ih nije iznevjerio. Bili su jako ponosni na njega.

U Rijeci je završio talijansku gimnaziju. Ondje je stekao mnoge prijatelje među vršnjacima, ali i među profesorima povijesti te drugima. Majka mu živi nedaleko od Rijeke, a otac Eugen je umro prije desetak i više godina. Tijekom studiranja u Italiji, na sveučilištima u Trstu, a poslije i u Firenzi, upoznao je suprugu Talijanku s kojom ima dva sina.

Žive u sjevernom dijelu Italije, a imaju i od pokojne mu bake naslijeđen stan u središtu Rijeke. Klinger je govorio ruski, slovenski, talijanski i engleski te pisao zapažene tekstove.

Cijenjeni povjesničar i publicist surađivao je i s Filozofskim fakultetom u Rijeci, s odsjekom za povijest.

- Potresen sam događajem i iz pijeteta prema pokojnom kolegi Klingeru suzdržat ću se u ovom trenutku od bilo kakvih komentara. Njegova tragična smrt ne bi trebala biti predmetom senzacije ili bilo kakvih površnih priča, stoga vas molim da i vi to prihvatite. Nadam se da ćete razumjeti - rekao je profesor Darko Dukovski s riječkog fakulteta.

Ustrijelio ga je usred dana zbog zemlje na sjeveru Italije

Hrvatskog povjesničara u Astoria parku našle su dvije žene. Imao je dvije prostrijelne rane, jednu na glavi i jednu na vratu. Pokušale su mu pomoći, no Klinger je bio bez svijesti i obilno je krvario. Alexander Bonich ga je upucao antiknim revolverom i onda ga bacio u rijeku East, kako je poslije priznao policiji u New Yorku. Bonich je u pritvoru dok ne počne suđenje. Klinger je na dan ubojstva bio na konferenciji o bivšoj Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

New York Post piše da je Bonich rekao policiji da je ubio Klingera nakon što je propao dogovor između njih dvojice o imanju u Italiji. To je imanje navodno Klinger trebao prodati Bonichu. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.