Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Rijeka dobiva novi ulaz u grad: Za cestu ide 520 milijuna kuna

Izgradnja D403 uklonit će postojeća uska grla, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke i emisiju štetnih plinova te poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području, kaže ministar Butković

Foto: ScreenShot
7 komentara

Ugovor o dodjeli bespovratnih 520 milijuna kuna za izgradnju državne ceste DC 403 od zapadnog dijela riječke luke do čvora Škurinje i riječke obilaznice, potpisan je u utorak u Rijeci.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj raspoloživa su 442 milijuna kuna ili 85 posto potrebna novca, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna. 

Državna cesta DC 403 povezat će zapadni dio riječke luke i kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, koji je u završnoj fazi izgradnje, s riječkom obilaznicom. To će omogućiti bržu dopremu i otpremu tereta u riječku luku, otvoriti novi ulaz u središte Rijeke, ukloniti postojeća uska grla, skratiti vrijeme putovanja, smanjiti razinu buke i emisiju štetnih plinova te poboljšati razinu cestovne sigurnosti na riječkom području.

Dužina glavne trase DC 403 procijenjena je na 2.977 metra, a spojne ceste prema Zvonimirovoj ulici na oko 380 metara. Veći dio trase bit će na objektima. Planira ih se više, od kojih su značajniji tunel Podmurvice (1.253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra). 

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Ministar Oleg Butković  kazao je da cestu d DC 403 nije bilo moguće financirati iz državnog proračuna, pa su pronađena sredstva u sklopu europskog Operativnog  programa Konkurentnost i kohezija. Nakon osiguravanja sredstava, raspisat će se natječaj za izbor izvođača radova na toj vrlo složenoj cesti, rekao je.

Ocijenio je da je suradnja s Gradom Rijekom i županijom bila jako dobra, budući da je trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose i plansku dokumentaciju, kao pripremu za izgradnju ceste DC 403. 

Ministar je naglasio da se u riječkoj luci trenutno provodi šest europskih projekata ukupne vrijednosti oko tri milijarde kuna. Pri završetku je izgradnja kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, rekao je, dodavši da će raspisivanje natječaja za koncesiju na tom terminalu biti puno lakše kada se osigura bolji prometni pristup. Time će se otvoriti i mogućnosti zone u Matuljima, kao zaleđa Zagrebačke obale, dodao je.

Butković je naveo da se gradi dio pruge od Zagreba do mađarske granice te da se očekuje skoro potpisivanje ugovora za dionicu Hrvatski Leskovac - Karlovac, ukupne vrijednosti 360 milijuna eura, jer je prije nekoliko dana došla potvrda Jaspersa. Uskoro ćemo potpisati i ugovor o bespovratnim sredstvima i za tu dionicu, a krajem 2019. očekujem raspisivanje natječaja i da se konačno krene s prugom prema Rijeci, kazao je Butković. 

Izvijestio je da je današnjim potpisivanjem premašena suma od 10 milijarda kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te da je, kada se tome pridodaju sredstva iz CEF-a za istarski ipsilon i druga, ukupna vrijednost investicija u prometu u Hrvatskoj trenutno oko 20 milijarda kuna.

Nema kraja u Hrvatskoj u kojemu nema velikog infrastrukturnog projekta, a ova godina iznimno je uspješna za prometni sektor, zaključio je Butković.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message