Obavijesti

News

Komentari 1

Rijeka: Kod četvorice pronašli veću količinu streljiva i oružja

Rijeka: Kod četvorice pronašli veću količinu streljiva i oružja
1

Od oružja je pronađeno vojno oružje (tri automatske puške „Crvena zastava“ i tri zračne puške velikih kalibara, kao i jedan pištolj marke Zbrojovka, češke proizvodnje) te više od 100 komada različitog streljiva

VIDEO

Tijekom višemjesečnog istraživanja nad četiri hrvatska te stranim državljaninom, pronađeno je više komada oružja i drugih predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela

Na današnjoj konferenciji za medije što je održana u sjedištu PU primorsko-goranske u Rijeci predstavljeni su detalji kriminalističkog istraživanja kojega su proveli policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta te riječka policija.

Na konferenciji su sudjelovali načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Kristijan Zrinušić.
 
U obraćanju medijima voditelj Zrinušić upoznao ih je s tijekom višemjesečnog i složenog istraživanja kojim su obuhvaćena četiri hrvatska državljana te državljanin Bosne i Hercegovine, s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj.

Petorki iz Rijeke zaplijenili su pravi arsenal, imali i samostrel
Petorki iz Rijeke zaplijenili su pravi arsenal, imali i samostrel

Od navedenih osumnjičenika, policija 32-godišnjeg hrvatskog državljanina sumnjiči da je počinio ukupno tri kaznena djela, i to dva djela nedozvoljeno posjedovanje izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te jedno krivotvorenje novca u stjecaju s kaznenim djelom prijevara

Dodao je pritom da je u koordinaciji s Općinskim Državnim odvjetništvom u Rijeci, a temeljem naloga suca istrage Istražnog centra Županijskog suda u Rijeci, provedena pretraga doma, vozila i drugih prostora koje osumnjičenici koriste na području Rijeke, prilikom čega je pronađena veća količina oružja i streljiva, a koje je počinitelj nedozvoljeno posjedovao.
 
Od oružja je pronađeno vojno oružje (tri automatske puške „Crvena zastava“ i tri zračne puške velikih kalibara, kao i jedan pištolj marke  Zbrojovka, češke proizvodnje) te više od 100 komada različitog streljiva. Pritom su pronađeni i drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih, ali i kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta zbog kojih se nastavlja s kriminalističkim istraživanjem.

Osumnjičeni 32-godišnjak je kazneno prijavljen nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku. Ostaloj četvorici utvrđeno je počinjenje istog kaznenog djela iz čl. 331 i kazneno djelo teške krađe, te će protiv njih biti podnijeta kaznena prijava redovnim putem. Jedan od navedenih počinitelja je i prekršajno prijavljen zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Sudar na riječkoj obilaznici: Kamionom se zabio u kamion
Sudar na riječkoj obilaznici: Kamionom se zabio u kamion

Objašnjavajući izmijenjene odredbe iz spomenutog  Zakona, Zrinušić je naglasio kako su građani koji posjeduju zračno oružje iz C kategorije obvezni isto prijaviti policije, te da su  svi građani nakon stupanja Zakon na snagu, u roku od godinu dana, bili u obvezi posjedovanje takvog oružja prijaviti policiji, stoga oni koji to nisu učinili nalaze se u sferi prekršajne odgovornosti.

Zaključio je kako će se kriminalističko istraživanje nastaviti s ciljem otkrivanja ilegalnog oružja i počinitelja kaznenih djela iz domene neovlaštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, a u cilju prevencije počinjenja najtežih oblika kaznenih djela. 
 
Načelnik Robert Tomac je i ovom prilikom pohvalio sve djelatnike kriminalističke policije na njihovom predanom djelovanju te izvrsnu suradnju s policijskim službenicima policijskih postaja i drugih ustrojstvenih jedinica ove Policijske uprave kojom pridonose uspješnosti rješavanja brojnih kriminalnih radnji. 
 
U cilju ostvarenja veće opće sigurnosti, podsjetio je i na trajnu akciju MUP-a  „Manje oružja-manje tragedija“ u sklopu koje je moguće anonimno i bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija policiji predati sve vrste oružja i eksplozivnih sredstava. Apelirao je k tome na sve one građane koji još uvijek nelegalno čuvaju oružje i druga eksplozivna sredstva da ga bez bojazni od posljedica prijave  policiji na broj 192 i potom sigurno predaju policijskim službenicima na trajno zbrinjavanje.

Gorio kamion na izlazu Hreljin, vatrogasci trenutno gase požar
Gorio kamion na izlazu Hreljin, vatrogasci trenutno gase požar


 
Posebno je zamolio da se takva sredstva ne ostavljaju na odlagalištima otpada, kod kontejnera ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi (parkovi, šume, more, rijeke, jezera) jer se time ugrožavaju živote drugih ljudi.  Više informacija o predaji oružja i provedbi Akcija mogu se dobiti i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava