Obavijesti

News

Komentari 50

Riješili misterij mitskog grada? Tvrde da su pronašli Atlantidu

Riješili misterij mitskog grada? Tvrde da su pronašli Atlantidu
7

National Geographic će u nedjelju navečer emitirati posebnu emisiju 'Tražeći Atlantidu'. Grupa arheologa tvrdi da su pronašli mitski grad kojeg je potopio tsunami

VIDEO

Grupa arheologa i stručnjaka, predvođena profesorom na Sveučilištu u Hartfordu Richardom Freundom, vjeruje da je pronašla mitski grad Atlantidu, javlja Reuters. Oni posljednje dvije godine, koristeći podzemne radare, podvodnu tehnologiju i satelitske fotografije istražuju močvarno područje južne Španjolske u blizini grada Cadiza. 

Snimka iz svemira od prije dvije godine otkrile su da se u prostranim močvarama nacionalnog parka Doña Ana nalazi nešto poput potopljenog grada. U pomoć su pozvali Freunda. On vjeruju da je Atlantidu potopio gigantski tsunami. U prilog toj teoriji navodi kako su tsunamiji u tom području dobro dokumentirani. Najveći, veličine današnje deseterokatnice, pogodio je Lisabon 1755. godine. 

- Teško je razumjeti da val može izbrisati otok promjera sto kilometara, no, to je snaga tsunamija - dodao je Freund.

On je također u središnoj Španjolskoj otkrio čudan niz 'memorijalnih gradova', za koje vjeruje da su ih gradili stanovnici izbjegli s Atlantide. 

- Upravo to su dodatni dokazi da smo kraj Cadiza pronašli 'glavni grad'. Stanovnici Atlantide koji su se uspjeli spasiti, pobjegli su na kopno i tamo izgradili nove gradove - smatra Freund. 

National Geographic će u posebnoj emisiji,'Tražeći Atlantidu', koju će emitirati u nedjelju navačer, predstaviti otkrića ove međunarodne skupine stručnjaka. 

Za postojanje Atlantide nema čvrstih dokaza

Izgubljeni grad Atlantida jedna je od najvećih svjetskih misterija. Za njeno postojanje, kao i lokaciju nema čvrstih dokaza. Prvi put Atlantidu spominje grčki filozof Platon u svojim 'Dijalozima' iz 360 godine prije Krista. To je prvi pisani povijesni izvor o tom mitskom gradu za koji je Platon napisao da se nalazi ispred 'Heraklovih stupova' (kako se Gibraltarski tjesnac nazivao u Antici). Prema Platonovim opisima, znanstvenici su su fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana kao najvjerojatniju lokaciju te izgubljene civilizacije. Platon je također zapisao kako je otok zvan Atlantida u jednom danu i noći, nestao u morskim dubinama'.

Do sada su se kao moguće lokacije spominjali:

1. Azori, 1500 km zapadno od Portugala, vjeruje se da su sadašnji otoci vrhovi planinskog lanca otoka Atlantide. 

2. Otok Thera, današnji Santorini, je vulkanski otok u Egejskom moru. Oko 1500.g pr. Kr. uništen je vulkanskom erupcijom koja je uništila naprednu Minojsku civilizaciju. 

3. Na jugu Španjolske, Hose Pellicer de Ossau y Tovar iznio je pretpostavku da je metropola Atlantide bila između otoka Mayor i Menoru. 

4. Njemački istraživači Siegfried and Christian Schoppe locirali su Atlantidu u Crnom moru, tumačeći Heraklove stupove kao Bospor. 

5. Robert Sarmast, američki arhitekt, tvrdi da se Atlantida nalazi na dnu istočnog Mediterana u blizini Cipra. 

6. Malta se također smatra mogućom lokacijom zbog utjecaja Minojske kulture, kao i nekih od najstarijih građevina na svijetu.

7. Kanarski otoci su pretpostavka lokacije nekoliko autora, kao i otok Madeira. 

8. Istraživači su do sada Atlantidu smjestili i u području Irske, Velike Britanije, Sjevernog mora, regije Atlipano u Boliviji, Indonezija pa čak i Antarktika koja  9500g. pr. Kr nije bila prekrivena ledom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.