Obavijesti

News

Komentari 4

Roditelji odahnuli: Lijekova će biti, djeca nastavljaju liječenje

Roditelji odahnuli: Lijekova će biti, djeca nastavljaju liječenje
4

Ni u jednom trenutku liječenje nije bilo upitno. Problema uvijek ima, ali ih uvijek i rješavamo. Budite sigurni da je problem riješen, poručio je ravnatelj KBC-a Haller

VIDEO

Nakon što se na Klinici za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida jučer proširila vijest da će se nakon odluke Stručnog vijeća KBC-a Rijeka zbog manjka financija ukinuti liječenje kemoterapijom djece na Odjelu hematologije i onkologije, dvadesetak zabrinutih roditelja oboljele djece rano jutros okupilo se ispred bolnice čekajući odgovor nadležnih. 

-  Kada smo čuli da od idućeg tjedna za našu djecu neće više biti potrebnih lijekova nazvali smo dr. Prpića i on nam je objasnio da je vijeće nažalost donijelo odluku o ukidanju liječenja i da lijekova ima samo do kraja ovog tjedna.Dodao je da ni njemu nije jasno što se točno dešava, ali nas i zamolio da budemo strpljivi jer se nada i vjeruje da će se problem riješiti. Mi smo tad u panici nazvali medije - rekao je Fehim Hyseni, otac oboljelog petogodišnjaka iz Crikvenice. 

- O svemu smo saznali preko TV-a. Sin mi je cijelu noć probdio pod stresom. Bili smo šokirani i zgroženi - priča uplakana Ankica Vuković, majka oboljelog devetnaestogodišnjaka iz Ogulina. Oko 10 sati ravnatelj KBC-a Herman Haller i predstojnik klinike dr. Igor Prpić roditelje i novinare primili su u sali za sastanke. 

- Incident koji se jučer dogodio izazvao je nepotrebnu medijsku pažnju koja nije primjerena. Uvođenjem smanjenja limita svih bolnica u Hrvatskoj došlo je do njihove preraspodjele, a budući da su na klinici za pedijatriju u posljednja dva mjeseca uvećane potrebe došlo je do financijskog problema u smislu veće financijske potrebe od 400 000 kuna na mjesečnoj razini. Stručno vijeće bilo je protiv toga da se iz drugih klinika uzima novac jer prevladava stav da se ukupnost zdravstvene zaštite i skrbi mora pružati svim pacijentima na adekvatan način. Uslijed toga donesena je odluka da će se tih 400.000 kuna dodijeliti odnosno oduzeti od stvari koje ne utječu direktno na liječenje (poput informatike), a s vremenom će se osnovati i povjerenstvo kojem će funkcija biti uređenje i rješavanje onkoloških i posebnih potreba poput ovih. Potrebe su uvijek veće od mogućnosti, ali ni u jednom trenutku nije bilo upitno pružanje zdravstvene zaštite pacijenata. Problema uvijek ima, ali ih uvijek i rješavamo. Ne trebate nikome kucati na vrata, budite sigurni da je problem riješen - zabrinutim roditeljima poručio je  Haller. 

- Nikad se nije, niti će se ikada desiti da dijete bude odbijeno - rekao je Prpić. 

Dodao je da ravnateljstvo nije nikome dalo informaciju o ukidanju liječenja te da će provesti unutarnju istragu jer tko god je to rekao nije za to imao ovlasti. Na sastanku je bila i magistrica Vesna Bosović Bazijanec koja je na upit roditelja potvrdila da je od svoje šefice jučer dobila usmenu naredbu ne izdavati lijekove na što je ravnatelj Haller odgovorio da nije prvi put da ljekarna ne izdaje lijekove, ali da se rješenje uvijek nađe. Na kraju je rekao da se smatra odgovornim i u više navrata se ispričao roditeljima za nehuman način na koji su saznali o ovom problemu.

- Bio sam na terenu kada sam od ostalih roditelja saznao o obustavi lijekova i tada smo išli na razgovor s dr. Prpićem koji nam je potvrdio vijest o nedostatku lijekova i zamolio nas za strpljenje. I profesorica Jelena Roganović, koja je spašava našu djecu i koja im je kao druga majka, bila je u suzama od brige. Sad ispada da smo mi izazvali problem kada smo nazvali medije. Osobno mislim da je problem iskrsao jer je zakazalo negdje u upravi. U svakom slučaju sretni smo što se sve uspjelo riješiti i nadamo se da neće više biti problema - rekao je Milan Tomljanović, otac oboljelog devetomjesečnog dječačića iz Senja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.