Obavijesti

News

Komentari 353

Zastupnik Mosta izašao je pred prosvjednike: 'Vi niste ucviljene duše, već odlučni roditelji!'

Zastupnik Mosta izašao je pred prosvjednike: 'Vi niste ucviljene duše, već odlučni roditelji!'
11

Roditelji odgojitelji ponovno prosvjeduju zbog najave ukidanja te mjere. U jutarnjim satima došli su ispred zgrade Skupštine. Donijeli su transparente i zviždaljke

VIDEO

U planu Zagrebačke skupštine je rasprava o proračunu za 2022. godinu koji bi trebao biti za 1.1 milijardu kuna veći od onoga u godini na izmaku.

No, osim toga planira se uštedjeti na plaćama u Gradu, čuvanju gradske imovine i prodavanju nekih gradskih prostora. Uštede su planirane i modifikacijom mjere roditelj odgojitelj, što je izazvalo bunt i prosvjed kod građana grada Zagreba.

PRATITE UŽIVO: Sjednica zagrebačke Skupštine 

11.35 Gradonačelnik Tomašević odgovorio je na prozivke zastupnika Predovana. 

- Protuzakonit je amandman, a tražite da se glasa o njemu. Tražite da se uzme od zemljišta, prodaje Gredelja. Vaša stranka je bila na vlasti, zadužili ste Grad i Holding, napravili rupu od milijarde kuna... Držite lekcije o nekakvim obmanama birača, je l' vi mene zezate? Potrošili ste na mjeru 15 puta više nego na izgradnju vrtića, a sad tvrdite da nema dovoljno vrtića za tu djecu, kako vas nije sram da baš bi to tvrdite? - rekao je. 

11.21 Počela je sjednica. Goluža je ponovio kako se radi o kršenju zakona i Ustava. Klisoviću je rekao kako mu mora biti jasno da se institucionalizira pravno nasilje nad skupinom roditelja. 

- To su majke četvero, petero djece. Nevjerojatno je da tolerirate hrpu pravnih besmislica koje je u više navrata plasirao nezavršeni student prava - rekao je. 

10.50 Prije nego što je počela konferencija za medije zastupnika kluba Mosta, zastupnik Goluža izašao je pred prosvjednike ispred Gradske skupštine. 

- U Skupštini se događa nešto što se nikada u povijesti zasjedanja nije dogodilo. Vladajuća ekipa iz Možemo, potpomognuta SDP-om, predsjednikom Skupštine, počela je voditi sjednicu na način da brutalno krši Poslovnik. Na taj način želi nas onemogućiti da branimo stečena prava koja vi imate. Nećemo dozvoliti da bilo tko, pa ni Tomislav Tomašević i Joško Klisović od vas rade građane drugog reda - rekao je. Prosvjednici su počeli skandirati i vikati: "Tako je!" 

Goluža je poručio kako su prekinuli sjednicu i da se pokušava institucionalizirati pravno nasilje nad roditeljima odgojiteljima. Rekao je kako se želi prekršiti nekoliko zakona, ali i sam Ustav. 

- Ne damo! Ne damo! - vikali su prosvjednici. 

- Cijela oporba suosjeća s vama, vi za nas niste ucviljene duše, nego hrabri i odlučni roditelji koji brinu o svojoj djeci, koji žele svoju djecu dobro odgojiti! Živjeli, idemo do kraja - rekao je. 

10.42 Dnevni red je prihvaćen. Zastupnik Trpimir Goluža traži stanku za klub. 

- Uvrštenjem pete točke dnevnog reda ste prekršili statut. Tražim stanku da bismo se konzultirali oko nastavka sjednice. Prekršili ste dva zakona i Ustav. Klub Mosta traži stanku i lijepo molim službu za odnose s javnošću da nam odmah organizira konferenciju za novinare - rekao je. 

Klisović je rekao da ga moli da se vrati u okvire poslovnika ili će dobiti opomenu. 

Zagrebačka Gradska skupština raspravlja o proračunu za 2022.

Odobrena je stanka koja će trajati 30 minuta. 

10.34 Herman i Župan predložili su da se izmjeni prijedlog o novčanoj pomoći roditelja odgojitelja i za opremu novorođenog djeteta te da se stavi kao točka 1 i 2 dnevnog reda. Prijedlog nije prihvaćen.

10.20 Nastavlja se sjednica 

9.57 HDZ je tijekom stanke održao konferenciju za medije. Mislav Herman rekao je kako je predviđeno 30 točaka dnevnog reda i da po hitnom postupku ide još 14. 

- Još neprihvatljivije je što je među tim točkama nešto što ne možemo dozvoliti da ide na današnju sjednicu, to se tiče sudbina ljudi. To su mjere koje se tiču roditelja odgojitelja, one idu po hitnom postupku - rekao je i poručio kako je neprihvatljivo da su materijale za to dobili u srijedu popodne. 

- Očito je gradonačelnik unaprijed odredio što će biti s ovim nezadovoljnim ljudima ispred Skupštine - rekao je. 

Zagrebačka Gradska skupština raspravlja o proračunu za 2022.

Na pitanje odakle disonanca između gradskog i nacionalnog HDZ-a, obzirom da je klub zastupnika HDZ-a u Saboru odbio mjeru roditelj-odgojitelj na nacionalnoj razini.

- Predložili smo da bi mjeru trebalo revidirati, a ne ukidati. Nacionalni HDZ, Vlada je napravila više nego itko što se tiče demografije - rekao je Herman. 

- U HDZ-u, za razliku od ostalih stranaka, svatko na svojoj razini radi svoj posao, to su politike koje se nadopunjuju - rekao je. 

9.42 Odobrena je stanka u trajanju od 30 minuta 

9.30 HDZ-ov Mislav Herman je rekao kako se protivi ovakvom uvođenju točaka po hitnom postupku. 

- Imamo već 30 točaka, vi gurate još 14. Tu se nalaze još dvije demografske o kojima bruje ispred Skupštine. Odlučujete o sudbinama ljudi. Materijale smo dobili jučer popodne, nismo ih stigli proučiti. Apeliramo da se točke dnevnoga reda koje se tiču demografskih mjera, prebace na iduću sjednicu Skupštine da se stignemo adekvatno pripremiti - rekao je Herman. 

Prosvjed ispred Skupštine 

Roditelji odgojitelji okupili su se ispred zagrebačke Skupštine. Sa sobom su ponijeli transparentne i zviždaljke, a oko 9 sati su počeli moliti 'Očenaš'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed ispred Skupštine 

Pokretanje videa...

Prosvjednici VIDEO

- Ovim načinom tjeraju nas i našu djecu izvan Hrvatske jer njima djeca očito ne trebaju - rekla je jedna prosvjednica. 

Prosvjednicima se pridružio i Kristijan Gačina, otac dječaka koji u Krapinskim Toplicama nije išao u školu zbog obaveze nošenja maske. 

- Prijedlog smanjenja stavke u Proračunu za mjeru roditelj odgojitelj temelji se na mnogim njihovim netočnim podacima, a amandman koalicijskog partera u vlasti, SDP-a, niti približno ne bi sanirao negativne posljedice štete koju bi izmjena Odluke o mjeri koja vodi prema drastičnom smanjenju opsega prava odnosno prema ukidanju, nanijela za 5793 korisnika koji brinu o oko 20000 djece, od toga o oko 6000 njih vrtićke dobi. Pozivamo vas da već od 8.30 sati uz nas na prosvjedu pratite tijek sjednice - izglasavanje Dnevnog reda, rasprave oko prijedloga Proračuna i izmjene Odluke o roditeljima odgojiteljima, te glasanje o istima - pozvali su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 353
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik