Obavijesti

News

Komentari 25

Roditelji tragično preminule Austrijanke opet u Hrvatskoj: Ne želimo doći nikada više...

Roditelji tragično preminule Austrijanke opet u Hrvatskoj: Ne želimo doći nikada više...

Verenini roditelji Dieter i Gertraud dali su iskaz u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a u pratnji odvjetnika Ivana Primorca otac Dieter ponovio je sve detalje nesreće kojoj je svjedočio

VIDEO

Skoro godinu dana nakon što je njihova kći Verena (20) tragično izgubila život u naletu glisera kod Malinske, obitelj Heinz iz Austrije vratila se u Hrvatsku. Verenini roditelji Dieter i Gertraud dali su iskaz u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a u pratnji odvjetnika Ivana Primorca otac Dieter ponovio je sve detalje nesreće kojoj je svjedočio budući da je zajedno sa svojom kćeri vježbao ronjenje na dah kojim su se profesionalno bavili.

'Našu Verenu smo ispratili na daskama za surf u smiraj dana'
'Našu Verenu smo ispratili na daskama za surf  u smiraj dana'

Svjedočiti je trebao još u ožujku, no zbog pandemije korona virusa to nije bilo moguće.

Mladić iz Zadra (25) koji je upravljao gliserom u kupališnom pojasu, unutar 300 metara od obale, trenutno je u Njemačkoj, a i on bi uskoro trebao stići u Rijeku dati iskaz državnom odvjetniku.

Dijelovi Verenine opreme pronađeni su, doznaje Jutarnji list, na 125 metara, odnosno 97 udaljenosti od obale te na dubini od 22 metra, odnosno 17. Također, koncesionar nije označio plovni put bovama u dužini od 150 metara, već u potezu 40 metara od obale. Vlasnik glisera dao je vozilo na tehnički pregled dan nakon nesreće, što dokazuje da vozilo nije bilo izuzeto kao dokaz odmah nakon tragedije, a ronioci su tek 1. kolovoza krenuli u pretragu terena.

Ronioci pronašli nogu poginule Verene te masku i dvije peraje
Ronioci pronašli nogu poginule Verene  te masku i dvije peraje

- Došli smo joj odati počast, ostaviti cvijeće. Nemojte mi zamjeriti, ali nakon ovoga što mi se dogodilo, nemam nikakvu želju dolaziti u Hrvatsku ikada više. Hrvatsku sam jako volio, ovdje sam još od ’82. do ’84. držao ronilački klub, ali sada mi je preteško dolaziti. Znate, ljubav prema nekoj zemlji izgubi se nakon ovakvog događaja - rekao je Dieter Heinz.

Mladić koji je upravljao gliserom nikada nije ni priveden, tek je dao izjavu lučkoj kapetaniji.

- Tek sam nekoliko mjeseci nakon nesreće doznao tko je on uopće. Ne znam što će s njime biti, ali on mora pronaći svoj način da se nosi s time što je učinio. Činjenica da je poginula jedna mlada osoba, ne smije tek tako otići u zaborav. Želimo učiniti sve što je u našoj moći da se tragedije poput ove ne ponove, da se stvari ne vrate u normalu.  Da Verenina smrt ne bude uzaludna, već da potakne promjene po pitanju sigurnosti na moru. Ako se ne dogodi ništa, ako slučaj ode u zaborav, a ponovo dođe do ovakve nesreće, osjećat ću se grozno. Činjenica je da je netko oduzeo život mojoj kćeri i da je netko za to odgovoran - govori Heinz pa otkriva.

Pokopali su Verenu: ‘Bila si i ostat ćeš anđeo naše obitelji’
Pokopali su Verenu: ‘Bila si i ostat ćeš anđeo naše obitelji’

- Nakon nesreće nekoliko mjeseci nisam uopće mogao doći k sebi, nisam mogao raditi. Prebolio sam rak, tako da sam i prije toga bio na 50 posto kapaciteta snage, a sad je još i gore od toga. Također, korona je ugrozila naš posao, tako da su tu sada i dodatni problemi.

Supruga i majka Gertraud također je još puna rana...

- Sada sam ja nešto bolje, a on je gore, pa ja dižem njega. Guramo jedan drugoga koliko možemo - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...