Obavijesti

News

Komentari 91

Rohatinski pesimističan: Palo je sve što ne bi trebalo padati

Rohatinski pesimističan: Palo je sve što ne bi trebalo padati
5

Pala je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, smanjen je izvoz, a jedino raste inflacija - rekao je Rohatinski smatra da slijedi pad BDP-a od 1 posto

VIDEO

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski rekao je da je u prvom kvartalu 2012. palo sve što ne bi trebalo padati. 

- Pala je industrijska proizvodnja, zaposlenost, građevinski sektor, smanjen je izvoz, a jedino raste inflacija - rekao je Rohatinski u Opatiji. Procjena HNB-a je da će stopa inflacije ove godine biti visokih 3,5%.

Ovo je, inače, prvo obraćanje Rohatinskog u javnosti do dolaska Milanovićeve Vlade na vlast. Rohatinski procjenjuje da slijedi pad BDP-a od 1% čime se priklonio prognozama većine domaćih i stranih analitičara.

- U prvom kvartalu jedino su dobri rezultati iz turizma, ali njihov utjecaj na kretanja nije tako velik. Ne očekujem da će drugi kvartal biti bitno bolji od prvog. Čak i ako dođe do promjena trendova u drugom dijelu godine, oni neće imati tu snagu da promijene predznak ključnih parametara u 2012., a on je negativan - rekao je Rohatinski. Te prognoze, dodao je guverner, nisu blistave ako se promatraju s aspekta socijalnih očekivanja i političkih obećanja, no nisu ni tako loše, ako se godina iskoristi da se poslože kockice i počnu otvarati preduvjeti da do 2013. ekonomija počne lagano rasti, javlja večernji.hr

Guverner je odgovorio i na kritike da monetarna politika nije dovoljno ekspanzivna te podsjetio da se nakon 2008. u središnjoj banci oslobodilo oko 46 milijardi kuna likvidnosti. 

- Problem je što se taj novac nije pretvorio u kredite u realnom sektoru. Tu ne pomaže nikakvo bacanje novca iz helikoptera ili 'revolucionarne' ideje o izravnom kreditiranju proizvodnje od središnje banke, već jedino dugo tražene reforme i strukturne promjene. Vlada je toga svjesna - rekao je Rohatinski.

Linić: Inflacija neće rasti

Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto. Premijer Milanović je zadužio sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast. Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog, rekao je Slavko Linić, ministar financija i tako komentirao prognozu guvernera HNB-a, javlja HRT. Linić tvrdi i kako procjena HNB-a o tome da će stopa inflacije ove godine biti visokih 3,5% nije točna te je naglasio kako ostaje pri projekciji Vlade od 2,3 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.