Obavijesti

News

Romi kupili kuću na sjeveru Hrvatske, mještani ih žele iseliti iz nje: 'Prijete da će nas spaliti'

Romi kupili kuću na sjeveru Hrvatske, mještani ih žele iseliti iz nje: 'Prijete da će nas spaliti'

Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena, kaže Stjepan Oršoš..

VIDEO

Stanovnici iz podravske općine Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji pokušavaju spriječiti da se u njihovo mjesto doseli romska obitelj Oršoš. Ova deveteročlana obitelj stiže iz susjedne općine Novigrad Podravski, piše N1.

- Iako u tom mjestu žive i druge romske obitelji, na zub su stavili baš obitelj Oršoš jer kažu da su problematični. Načelnik druge općine u kojoj je obitelj do sada živjela kaže da su priče neutemeljene i da se radi o obitelji s kojom u Novigradu Podravskom nisu imali nikakvih problema - javlja N1.

Stanovnici Hlebina bili su spremni prosvjedovati pred kućom načelnika Novigrada Podravskog, uvjereni da ih je on nagovorio na preseljenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hlebine: Mještani na nogama jer su Romi kupili kuću 04:17

Zbog svega što se događa obitelj je u strahu. Spremni su odustati od Hlebina, ali ne znaju gdje otići. Inače, obitelj Oršoš je za 11 tisuća eura kupila ovu kuću...

'Ogorčeni smo i uplašeni'

- Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kazuje Stjepan Oršoš za N1.

Po kraju se proširio glas da je obitelj problematična i Stjepanov sin priznao je da je imao problema sa zakonom u prošlosti.  Hlebinjani tvrde da obitelj ima podeblji policijski dosje pa im nije mjesto u njihovu selu i općini, pogotovo pored dječjeg vrtića, gdje se nalazi sporna kuća. piše HINA.

Situacija se smirila kad je vlasnik kuće obećao da će s romskom obitelji raskinuti kupoprodajni ugovor te na taj način u zadnji čas spriječio najavljene prosvjede.

N1 piše i kako su mještani skupili 11 tisuća eura i htjeli otkupiti kuću od Oršoša. Na sastanku na kojemu se o tome razgovaralo bila je i načelnica, inače iz redova HDZ-a

U Općini su obitelji rekli da nema mjesta za njihovu kćer koja bi trebala u vrtić, a ni za sina koji bi trebao u šesti razred.Ranka Oršoš je inače i bolesna i kaže da stalno strahuje da ih netko ne bi napao.

'Kladim se u život'

“Da sada neki Hrvat tamo ode i to kupi, ne bi bilo nikakvih problema. Ja se dam kladiti u svoj život”, ogorčen je Ljiljan Oršoš

Zabrinut za obitelj Oršoš, načelnik općine u kojoj su živjeli donedavno, pozvao ih je da se opet vrate. Kaže da je problem složen.

"Moj dojam je da, pogotovo lokalne zajednice, jako malo ili nimalo ne brinu o romskoj populaciji, dapače, ne da su samo glave u pijesku nego nekakva je inicijativa – dobro je da je što manje Roma u zajednici. Jer generalna politika, ona koja ide iz vrha, nije se pobrinula ili nije na adekvatan način to sve skupa posložila", govori SDP-ov načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Oršoše čeka još jedan nemiran dan jer su seljani iz Hlebina najavili da će u petak prosvjedovati pred – njihovom kućom.

Načelnik susjedne općine negira tvrdnje

Načelnik Novigrada Podravskog Zdravko Brljek negira da je imao ikakve veze s odabirom kuće u Hlebinama.

- Nama je bilo u interesu kupiti njihovo imanje koje se nalazi izvan Novigrada Podravskog jer na toj i okolnim parcelama pokušavamo pokrenuti gospodarsku djelatnost. Novac je ponuđen i ostalim susjedima koji nisu Romi, objasnio je.

Dodao je da s tom obitelji nisu imali problema, iako je čuo da njihovi mlađi članovi imaju posla s policijom. "Koliko mi je poznato, njihov dečec je bio v reštu", kaže Brljek.

Naglašava da je novac od kupnje kuće uplaćen izravno romskoj obitelji, a nitko im nije branio da dosele i u središte Novigrada Podravskog, no oni su odabrali Hlebine. Vjerojatno zato što vlasnica kuće dva puta tjedno mora na dijalizu, a Hlebine su bliže koprivničkoj bolnici.

'Podmuklo se rješavaju Roma tamo gdje nisu poželjni'

Brljek tvrdi da se zadnjih godina počelo "na podmukao način" rješavati romskih obitelji u okolinama gdje nisu poželjni. Na primjer, neke susjedne županije, odnosno načelnici njihovih općina, kupuju od manjina s margine društva kuće, ali tako da im u drugoj županiji kupe objekt u kojem će živjeti.

Stanovnici općine Drnje, koja graniči s Hlebinama, također sa zazorom gledaju na tamošnju manjinu, njihovo naselje protekli je vikend netko strojevima sravnio sa zemljom. Romi u tom trenutku nisu bili u svojim kućama, nego su se zbog nedavnih poplava nalazili kod rodbine i u sportskoj dvorani.

Načelnik Drnja Petar Dombaj kaže da problem s romskom populacijom postoji duže vrijeme. Među njima ima onih koji su se dobro asimilirali u društvo, nekoliko ih je kupilo drnjanske kuće i redovno ispunjavaju svoje građanske obaveze.

"Nažalost, ima i onih koji se ne pridržavaju komunalnog reda, ali konstantno traže da im se omogući ono što im općina, držeći se slova zakona, ne mogu pružiti", rekao je.

Neki od načelnika zato Romima koji im stvaraju probleme kupuju kuće u susjednim općinama, kako bi ih se riješili. Takav način nije prihvatljiv ni za koga te je na granici zakona, poručuje Dombaj.

- Jedinice lokalne samouprave su nemoćne pa bi se institucije na razini države trebale ozbiljnije baciti u koštac s integracijom romske manjine u društvo, smatra Dombaj.

- Već danas je taj problem velik, a vjerujte mi da će s vremenom eskalirati do neslućenih razmjera - upozorava Dombaj i poziva nadležne institucije da pronađu neko rješenje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora
IZBORI 2024.

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara
Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'
UBOJICA U PRITVORU

Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'

Leopolda B. (48), kojega sumnjiče za femicid, odnosno rodno motivirano ubojstvo grafičke dizajnerice Kristine K. (48), odveli su na mjesec dana u Remetinec. Brani se šutnjom...