Obavijesti

News

Komentari 20

Romney: Svijet opasan, Europi ni centa, bogatima manji porez

Romney: Svijet opasan, Europi ni centa, bogatima manji porez
6

Romney želi srezati potrošnju i smanjiti poreze bogatašima. Vjeruje da je Rusija neprijatelj SAD-a te da svijet zahtijeva snažnu američku vojsku, najjaču na svijetu

VIDEO

Mitt Romney je, tijekom kandidature za Senat i utrke za guvernera Massachusettsa govorio kako podržava pavo žena na pobačaj. No 2005. godine se predomislio i odlučio za "pravo na život". Smatra kako bi pobačaj trebao biti dopušten samo u slučaju incesta, silovanja i ako je život majke u opasnosti. Najavio je i kako će, ako postane predsjednik tražiti da svaka savezna država ima pravo sama odlučiti da li je pobačaj legalan ili nije. 

Romney se protivi i gay brakovima. Čak je najavio da će tražiti da se u američki ustav stavi amandman kojim će se brak definirati isključivo kao zajednica žene i muškarca. 

"Rusija je američki neprijatelj broj jedan"

U svojem govoru u Tampi Mitt Romney je rekao kako će, ako uđe u Bijelu kuću, pooštriti odnos prema Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu. Romney je ustvrdio kako je Rusija američki geopolitički neprijatelj broj jedan, a za Putina kaže kako on ugrožava globalnu stabilnost i mir, piše Huffingtonpost

- Pod mojom administracijom naši će prijatelji vidjeti više lojalnosti, a Putin će vidjeti manje fleksibilnosti i više čvrstog stajališta - rekao je Romney i optužio Baracka Obamu da je slab pregovarač koji je pao pod pritiskom Rusije te se odrekao planova o izgradnji raketnog sustava obrane u istočnoj Europi. Naglasio je i kako će, ako ga izaberu za predsjednika SAD-a početi poništavati odluke o smanjenju budžeta za državnu raketnu obranu te će mu prioritet biti puna implementacija državnog sistema raketne obrane.  

No nedugo nakon izjava kako je Rusija najveći geopolitički neprijatelj SAD-a, objavljeno je kako je Mitt Romney u 2011. godini kupio dionice ruskih tvrtki i to putem dioničarskog fonda. Fond koji rukovodi Romneyjevim sredstvima uložio je u dionice ruskog Gazproma te Jandeksa. Dionice Jandeksa su kupili u lipnju i prodali u kolovozu. Dionice Gazproma su kupili u kolovozu i prodali već sljedeći mjesec. Navodno je Romney u oba slučaja bio na gubitku.

"Chavez i Castro su velika opasnost"

Pogledajte što radi Hugo Chavez, što čini Castro - to je velika opasnost po nas i ljude diljem svijeta. Mi trebamo u Latinskoj Americi promovirati naše vrijednosti poput slobodnog poduzetništva, ljudskih prava, demokracije, rekao je Romney i pokazao što misli o stanju u Južnoj Americi. 

Spreman je i na vojne akcije

Što se Sirije tiče, Romney je izjavio kako SAD mora biti spreman za napad na tu zemlju ne bi li spriječio upotrebu oružja za masovno uništenje, piše Politico.com

- Mislim da moramo biti spremni poduzeti sve potrebne akcije kako bi osigurali da oružje za masovno uništenje bilo kakve vrste slučajno ne padne u ruke terorista, bilo da to znači slanje vojske, bilo da to znači neke druge akcije od strane naših prijatelja i saveznika - rekao je Romney.

Jednako oštre stavove ima i o Iranu. Kako bi zaustavio razvoj nuklearnog naoružanja najprije bi koristio onesposobljavajuće“ sankcije, a ako to ne bi uspjelo, Romney ne isključuje i vojnu akciju.  

Dok je Romneyjev plan u slučaju Irana i Sirije jasan, o Afganistanu se republikanski predsjednički kandidat rijetko izjašnjava. Jedino je kritizirao Obamu zbog najavljivanja datuma povlačenja trupa unaprijed, no nije ponudio svoj plan.

"Svijet je opasan"

Romney ne vidi opasnost samo u Siriji, Rusiji i Južnoj Americi, već u cijelom svijetu. Povodom Dana sjećanja američkim veteranima rekao je kako je "svijet opasan" i da kao takav zahtijeva snažnu američku vojsku, najjaču na svijetu.  

Na istom je skupu Romney, čiji je predsjednički slogan "Believe in America", kazao i kako SAD ima dvije opcije za budućnost. 

- Jedna je opcija Europski put. Europa se pokorila geopolitičkim izazovima. To je put sustavnog smanjenja vojske kako bi platili socijalne potrebe. Drugi put je onaj koji je posvećen tome da SAD ostane najjača vojna sila na svijetu, jedna i jedina, bez neke druge sile koja se s nama može usporediti - kazao je Romney.

"Europi Amerika neće dati niti jedan cent"

U svojim govorima i intervjuima Romney se dotaknuo i Europske unije i eurozone. Zaključio je kako si je Europa sama kriva za krizu te obećao da Amerika neće dati niti jedan jedini cent za spas eurozone.

- Europa se mora sama spašavati jer je sama i upala u probleme, isključivo svojom krivicom. Njemačka, Francuska i Italija imaju izvore za pokrivanje svojih dugova i upravo su one te zemlje koje moraju riješiti krizu. SAD-u je u interesu da Europa izbjegne krah, ali to je na koncu odgovornost EU-a - kazao je Romney.

Ekonomska i zdravstvena politika

Romney je najavio kako će srezati potrošnju federalnih vlada kako bi smanjio pad prihoda i državni dug. Vjeruje i kako bi smanjenje poreza svim Amerikancima, uključujući i one bogate, trebalo pomoći oporavku ekonomije. Kritičari pak smatraju da će od toga profitirati samo bogataši, dok će ostali morati podnijeti težak teret, piše Washingtonpost

Što se tiče politike zapošljavanja, Romney želi omogućiti privatnom sektoru, a ne vladi, da bude "stroj" za otvaranje novih radnih mjesta. Uveo bi porezne olakšice za biznismene, riješio se nekih zdravstvenih i sigurnosnih propisa koji prema njemu onemogućavaju razvoj kompanija. Decentralizirao bi programe prekvalifikacija odnosno omogućio svakoj saveznoj državi da sama uređuje programe prekvalifikacija. Ako postane predsjednik, otežat će osnivanje sindikata u tvrtkama jer oni "povećavaju troškove i uvode strože kriterije na radnom mjestu" što prema mišljenju Mitta Romneya koči inovacije. Romney je u predizbornoj kampanji obećao i kako će svojim reformama otvoriti čak 12 milijuna novih radnih mjesta.    

Sustav zdravstvenog osiguranja koji je Obama uveo, Romney planira staviti pod strožu kontrolu saveznih država no neki analitičari se boje da bi Romney, ako pobijedi na predsjedničkim izborima mogao odmah poništiti zakon o reformi zdravstva kakav je uveo Obama . 

Romney je rekao i kako će povisiti dob koja će biti potrebna da se smije primati Medicare. 

Kada su u pitanju vojska i obrana, Romney ne planira štedjeti. Kaže kako će povećati davanja za vojsku i vojne programe te kako će povećati broj aktivnog vojnog osoblja.

Smijenit će šefa federalnih rezervi

Mitt  Romney izjavio je da će smijeniti šefa federalnih rezervi Bena Bernankeja ako osvoji mandat za Bijelu kuću. Romney kaže kako želi da američku Centralnu banku vodi neko tko je više u skladu s njegovom ekonomskom politikom, piše USAToday.

- Želim osigurati da se Federalne rezerve fokusiraju na zadržavanje monetarne stabilnosti koja će voditi do jakog dolara, te da budemo uvjereni da Amerika neće poći putem propasti, kojim su već pošle druge nacije - dodao je Romney.

Nove nuklearke i nove bušotine?

Romney podržava američke industrije ugljena, nafte i plina. Njegov plan također podrazumijeva iskorištavanje domaćih izvora energije, ali to uglavnom znači nove naftne bušotine na istočnoj obali, na Aljasci, kao i u Meksičkom zaljevu. Romney bi ublažio okolišne regulacije za eksploataciju prirodnog plina. Zalaže se i za otvaranje novih nuklearnih postrojenja, a navodno će nastojati i smanjiti autoritet agencije za okoliš. Romney vjeruje kako Sjeverna Amerika do 2020. godine može postići energetsku neovisnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu