Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Ronilac je sam golim rukama spasio katedralu da ne potone

William Walker skoro šest godina svaki dan je provodio gotovo šest sati pod vodom, u tami, oslanjajući se jedino na svoj osjet dodira dok je popravljao temelje katedrale Winchester u Engleskoj

6 komentara

William Walker radio je popravke na temeljima katedrale kako bi je spasio od potonuća. Tijekom posla, koji je obavljao od 1906. do 1911. godine, morao je zaroniti u 235 rupa dubokih šest metara, kako bi iskopao trule temelje i zamijenio ih betonom i ciglom. 

Ronilac, koji je bio poznat i pod imenom 'Diver Bill', inače je radio na dokovima Portsmoutha, a posao sanacije temelja dobio je 1905., nakon što su se na zidovima katedrale napravile velike pukotine i pojavila se opasnost da se cijela građevina uruši.

Winter weather | Autor: Martin Halfpenny/Press Association/PIXSELL Foto: Martin Halfpenny/Press Association/PIXSELL

Uzrok cijelog problema datira iz 13. stoljeća, kada je katedrala proširena, a za temelje su korištena naplavljena debla. To se pokazalo kao loše rješenje jer su se tijekom godina zidovi počeli naginjati prema van i rotirati. 

Prvotni plan je bio da se iskopaju tuneli ispod zidova građevine i ispune betonom, ali kako se ispod Winchestera nalazi veliki vodeni bazen, a i tlo je tresetno, ti tuneli su se ispunili vodom prije početka radova. Zbog toga je u pomoć pozvan William, koji je bio jedan od vodećih ronilaca svog doba.

Skoro šest godina svaki dan je provodio gotovo šest sati pod vodom, u tami, oslanjajući se jedino na svoj osjet dodira. Na kraju je temelje ojačao s 900.000 cigli, 114.900 betonskih blokova i 25.800 vreća cementa. Dok je radio, Walker uopće nije izlazio iz svog velikog ronilačkog odijela, jer mu ga je bilo teško skidati pa je tijekom pauza samo skidao kacigu te jeo i pušio lulu, a to je i slika po kojoj ga mnogi pamte.

Statue of William Walker, a deep-sea diver who worked under water for six years to underpin the waterlogged foundations of Winchester Cathedral | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Umro je s 49 godina tijekom epidemije Španjolske gripe 1918. godine. Na njegovom grobu u južnom Londonu piše: 'Ronilac koji je vlastitim rukama spasio katedralu Winchester.'. Osim njega, na sanaciji katedrale radilo je još 150 ljudi, ali on je bio jedini koji je zaranjao u potopljene tunele. 

U sjećanje na njega napravljena je statua koja stoji kraj katedrale, a postao je i član Kraljevskog viktorijanskog reda.

U subotu je u katedrali Winchester održana komemoracija za Williama povodom stote godišnjice njegove smrti, a očekivalo se da će na njoj biti oko 40 njegovih potomaka, od koji su neki stigli i iz Amerike.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message