Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

'Rukama čitamo slike': U 3D printu napravili su slikovnicu...

Prva hrvatska taktilna slikovnica je također prva takva izrađena u tehnici 3D tiska. Sadržajno je osmišljena prema priči "Palica Sv. Nikole" Ivane Brlić Mažuranić

taktilna
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
7 komentara

U našoj školi imamo učenike koji su slabovidni ili slijepi i htjeli smo napraviti nešto lijepo za njih. Došli smo na ideju da stvorimo 3D slikovnicu kako bi i ta djeca mogla uživati u pričama i bajkama u ovo božićno vrijeme, pričaju nam osmašice riječke Osnovne škole Pećine: Nora Magaš, Ines Štefanac, Laura Tomičić i Katarina Čirjak.

A kad se male ruke slože, onda se stvarno sve može. Uz pomoć ravnateljice škole Jasne Vukonić-Žunić i riječkog pionira 3D tehnologije u medicini, dr. sc. Svena Marčića, ove osmašice su svoju ideju uspjele sprovesti u djelo. Stvorena je prva hrvatska taktilna slikovnica izrađena pomoću 3D printa.

Učenici osjetili tamu

- Ideja je došla od samih učenica – priča nam ponosna ravnateljica.

Nakon radionica putem kojih su se, uz pomoć mentorice, učenice senzibilizirale na svijet tame, pristupilo se izradi promo slikovnice. Po načelu prirodnosti koristili su se razni opipljivi materijali, poput gipsa i krute plastike s visokim taktilnim i kolorističkim kontrastima. Potom su prikupljena financijska sredstva putem humanitarnog koncerta “Da i oni čitati mogu” u organizaciji Lions kluba Korzo, no suočena sa skupom izradom jednog takvog kompleksnog edukativnog pomagala, koje podrazumijeva i ručnu izradu likova te posebno štampanje brajice, ravnateljica škole obratila se za pomoć Svenu Maričiću, koji je pokazao izuzetan interes za izradom slikovnice u potpuno novoj tehnici 3D tiska potpomognutim inovativnim rješenjima.

"Za naše najmlađe"

- Riječ je o višestrukoj inovaciji jer je riječ o prvoj taktilnoj slikovnici u tehnici 3D tiska u Hrvatskoj. Izrađena je na fleksibilnoj podlozi koja je otporna na rukovanje i periva vodom. Dijelovi od krute plastike s motivima iz slikovnice omogućuju neprestano obogaćivanje sadržaja, a tonski zapis pomaže boljem doživljaju teksta - zadovoljan je voditelj Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini, kojemu je ovaj projekt posebno drag jer je namijenjen najmlađim članovima društva, a i jer se u djetinjstvu družio s unukom Ivane Brlić Mažuranić te su zajedno slušali njezine bajke i priče u koje, kaže, i danas vjeruje.

Rezultat projekta su tri pilot primjerka jedinstvene i gotovo u cijelosti 3D printane slikovnice s pismom na brajici i taktilnim likovima. Svaki primjerak slikovnice od 14 stranica printao se na 3D printeru oko 50 sati. Sadržajno, slikovnica je osmišljena po predlošku priče “Palica sv. Nikole” Ivane Brlić Mažuranić. Također, ispod teksta na brajici, jedinog dijela koji nije 3D printan, nalazi se i uobičajeni tekst namijenjen djeci i odraslima koji nemaju problema s vidom.

- Kako bismo slikovnicu približili i slijepoj i slabovidnoj djeci, u suradnji s Radio Rijekom napravljen je i tonski zapis koji se može aplicirati putem računala i mobitela. Ideja je da se tonski zapis prevede na nekoliko svjetskih jezika kako bi opus Ivane Brlić-Mažuranić bio dostupan djeci diljem svijeta - dodaje ravnateljica škole koja ima Odjel za djecu s oštećenjima vida i prvu knjižnicu u Hrvatskoj s taktilnim slikovnicama i dječjom literaturom na brajici.

Ljepši blagdani za sve

- Na izradi slikovnice sudjelovao je tim ljudi i ovaj proizvod nije mogao nastati bez njihove sinergije. Tehnologija služi da svi imamo koristi od nje, a kad napravite nešto za najmlađe članove društva i u to uključite mnoge ljude, sigurno ste svima uljepšali blagdane te napravili dobar potez i iskorak, što na kraju dana najviše ispunjava čovjeka - zaključuje Maričić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message