Obavijesti

News

Komentari 202

Rumunjska povlači uredbu o dekriminalizaciji korupcije

Rumunjska povlači  uredbu o dekriminalizaciji korupcije
3

U nedjelju ćemo održati izvanredni sastanak kako bismo povukli uredbu i pronašli pravni način za njezino suzbijanje, kazao je Grindeanu u govoru koji je prenosila televizija

VIDEO

Rumunjska vlada u nedjelju povlači uredbu o dekriminalizaciji nekih koruptivnih radnji, izjavio je u subotu premijer Sorin Grindeanu ispred čijeg se ureda protiv tog zakona okupilo večeras oko 140.000 prosvjednika koji su oko Palače parlamenta formirali ljudski lanac.

"U nedjelju ćemo održati izvanredni sastanak kako bismo povukli uredbu i pronašli pravni način za njezino suzbijanje", kazao je Grindeanu u govoru koji je prenosila televizija, javio je Reuters.

Kontroverznu uredbu koja daje više slobode korumpiranim dužnosnicima donijela je prije pet dana vlada pod vodstvom Socijaldemokratske stranke (PSD) koja je na vlasti od 4. siječnja. Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200.000 leja (47.500 dolara). Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.

Stotine tisuća Rumunja svakodnevno prosvjeduje protiv spomenute uredbe prema kojoj bi i osuđenici za korupciji bili pušteni na slobodu. To su najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma 1989.

PSD je ranije najavio da će uredba stupiti na snagu 10. veljače u ponoć. Kad bi stupila na snagu, čelnik rumunjske vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea bio bi među onima koji bi se okoristili uredbom. Njemu je bilo zabranjeno da preuzme dužnost kao premijer nakon izbora u prosincu zbog  mogućnosti da bude osuđen u sudskom sporu zbog korupcije.

Ustavni sud u međuvremenu je primio tri peticije sa zahtjevom da se preispita legalnost uredbe koja je također izazvala kritike u Europskoj uniji i SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.