Obavijesti

News

Komentari 137

Rupel: I Hrvati su lobirali kod suca, ali njih nitko nije snimio

Rupel: I Hrvati su lobirali kod suca, ali njih nitko nije snimio
2

Slovenski premijer Miro Cerar nije želio komentirati skandal oko Arbitražnog suda, ali je želio doznati kako je došlo do prisluškivanja komunikacije Sekoleca i Drenik

VIDEO

Medijski napisi i snimke koje dokazuju da je slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec povjerljive informacije dijelio sa Simonom Drenik, voditeljicom Odjela za međunarodno pravo u tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova, i u Sloveniji su izazvali veliku političku buru .

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava ministrice Pusić

Pokretanje videa...

24sata 00:51

Iako i tamošnji stručnjaci takvo ponašanje smatraju nedopustivim , nekim slovenskim političarima i ekspertima glavni je problem prisluškivanje .

Slovencima najveći problem: Kako je došlo do prisluškivanja?

Delo ističe kako je zanimljivo da su i hrvatski Večernji list i srbijanski Kurir u isto vrijeme objavili snimke telefonskih razgovora koji otkrivaju da je slovenska strana lobirala kako bi dobila dvije trećine Piranskog zaljeva. Lobiranje je, inače, u postupku arbitraže najstrože zabranjeno.

Slovenski premijer Miro Cerar nije želio komentirati skandal oko Arbitražnog suda, ali svakako je želio doznati kako je došlo do prisluškivanja komunikacije Sekoleca i Drenik.

Erjavec prekinuo godišnji

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec na aferu je u početku reagirao mlako, ali da stvari postaju ozbiljne pokazao je i njegov iznenadni povratak s godišnjeg odmora u Francuskoj.

Delo tvrdi da u Ministarstvu vanjskih poslova imaju sigurne komunikacije i također postavlja pitanje tko je i na koji način prisluškivao suca koji živi u Beču i djelatnicu ministarstva koja živi u Sloveniji.

Slovenske sigurnosne i druge stručnjake ponajprije, pak, ljuti niska sigurnosna kultura u toj zemlji.

- Drenik su prisluškivali preko njenog fiksnog telefona. Nedopustivo je da netko preko telefona u 21. stoljeću govori o tako osjetljivim temama - rekao je Zlatko Šabić, stručnjak za međunarodne odnose, a prenose Slovenske Novice .

'Obavještajci nam rovare po Sloveniji'

Nekadašnji direktor slovenske sigurnosno-obavještajne službe Marjan Miklavčič naglasio je kako analize pokazuju da je Slovenija u obavještajnom smislu vrlo slaba:

- Ove snimke su potvrdili našu slabost. Ne bi se smjelo dogoditi da netko telefonom izmjenjuje takve informacije i to preko "otvorenih mreža". O takvim se temama razgovara u sigurnim sobama i preko sigurnih linija - kaže Miklavčič i dodaje:

- Pustili smo obavještajce da rovare po Sloveniji , po našim linijama. To je dokaz da smo sigurnosno na vrlo niskoj razini.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel uvjeren je da je i hrvatska strana na isti način izmjenjivala informacije o arbitraži, ali ih "nisu ulovili".

- Ne vjerujem da hrvatski arbitar Vukas nije tamošnjim dužnosnicima otkrivao informacije. Razlika je jedino u tome što Hrvate nitko nije snimio - smatra Rupel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...