Obavijesti

News

Komentari 168

Ukrajina i Rusija razmijenile više od 80 zatvorenika: Novinar La Repubblice ubijen u Ukrajini

Ukrajina i Rusija razmijenile više od 80 zatvorenika: Novinar La Repubblice ubijen u Ukrajini

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kritizirao je rusku invaziju Ukrajine u utorak, no rekao je da nitko ne razgovara o miru u onome što je nazvao "nenormalnim ratom"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:30

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u srijedu je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije, ocijenivši da je riječ o "prvom važnom koraku".

- Veoma je važno da Kina i Ukrajina razgovaraju. Podsjećam da svi želimo mir (...) No svi moraju shvatiti da nam ne treba bilo kakav mir. Ne treba nam mir u kojemu netko mora popustiti pred brutalnom invazijom, nego pravedan mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine - rekao je španjolski dužnosnik koji boravi u posjetu Bogoti.

Xi Jinping je u srijedu rekao Volodimiru Zelenskom da je Kina "oduvijek bila na strani mira" i pozvao na "pregovore". Ovo je, koliko je poznato, prvi razgovor dvojice čelnika od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022.

22:00

Rusija protjerala 10 norveških diplomata iz veleposlanstva u Moskvi

Deset diplomata koji rade u norveškom veleposlanstvu u Moskvi protjerano je iz Rusije, rekao je u srijedu glasnogovornik norveškog ministarstva vanjskih poslova, prenosi CNN.

- Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je obavijestilo norveškog veleposlanika u Moskvi da je 10 naših diplomata u veleposlanstvu u Moskvi proglašeno personama non gratae u Rusiji. Diplomati moraju napustiti Rusiju u kratkom roku - rekla je glasnogovornica Ragnhild Simenstad.

Prema riječima glasnogovornika, Oslo smatra da je potez Moskve reakcija na norveško protjerivanje 15 radnika ruskog veleposlanstva ranije ovog mjeseca pod optužbama za špijunažu.

21:00

Bild tvrdi: Ukrajinci su pokušali atentat dronom na Putina

Prošle nedjelje ukrajinske tajne službe navodno su pokušale ubiti Vladimira Putina eksplozivnim dronom, piše njemački Bild. Navodno zasjeda nije uspjela, te su ruske vlasti zatajile pokušaj Ukrajinaca.

U poslijepodnevnim satima 23. travnja Ukrajinci su navodno lansirali bespilotnu letjelicu UJ-22 dometa do 800 km koja je nosila eksploziv ukupne težine 17 kg.

Meta je bio industrijski park Rudnevo u blizini Moskve, gdje je trebao biti Putin. No, dron se srušio 20 km dalje iz do sad nepoznatih razloga.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

19.37

Novinar La Repubblice ubijen u Ukrajini

Ukrajinski novinar koji je radio kao lokalni suradnik talijanskog dnevnog lista La Repubblice ubijen je hitcem iz snajpera na jugu Ukrajine, a njegov talijanski kolega je ranjen, piše list u srijedu.

"Naš dopisnik Corrado Zunino i njegov kolega Bogdan Bitik upali su u zasjedu koju su danas postavili ruski snajperisti u predgrađu Hersona, na jugu Ukrajine", navodi list.

"Bogdan Bitik nažalost nije preživio: iza njega su ostali supruga i sin. Corrado, koji je ranjen u rame, primljen je u bolnicu u Hersonu", dodaje dnevnik.

19.05

Europska komisija zabranila je izvoz ukrajinskog žita u Rumunjsku

Europska komisija zabranit će izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica u Rumunjsku do 5. lipnja, rekao je rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Ranije ovog mjeseca Slovačka, Poljska i Mađarska zaustavile su uvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike.

Budući da je pristup vlastitim lukama na Crnom moru blokiran i kasnije ograničen ruskom invazijom, Ukrajina, jedan od vodećih svjetskih izvoznika žitarica, morala je pronaći alternativne pomorske rute kroz susjedne države.

To je dovelo do toga da milijuni tona žitarica i uljarica, jeftinijih od onih proizvedenih u Europskoj uniji i oslobođenih carine, završe u srednjoj i istočnoj Europi.

Lokalni poljoprivrednici žalili su se da su zbog toga potražnja i cijene lokalnih proizvoda postale iskrivljene.

Govoreći danas s novinarima, g. Daea je rekao: "Pregovori s državama još su u tijeku.

"Rumunjska će biti zaštićena odlukom Europske komisije i dobit će odštetu za poljoprivrednike."

Komentari 168