Obavijesti

News

Komentari 6

Rusi ljuti na Trumpa: Odluka o Sahari krši međunarodno pravo

Rusi ljuti na Trumpa: Odluka o Sahari krši međunarodno pravo

Moskva je osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, da ona u potpunosti prelazi okvire međunarodnog prava

Donald Trump priznao je suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, a Rusija je ocijenila da ta odluka u potpunosti prelazi okrive međunarodnog prava.

Maroko postao četvrta arapska država koja je priznala Izrael
Maroko postao četvrta arapska država koja je priznala Izrael

 - Ono što su Amerikanci time učinili, to je jednostrana odluka koja u potpunosti izlazi iz okvira međunarodnog prava - izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenose novinske agencije Ria Novosti i TASS.

On je dodao da ta odluka ne poštuje ni 'odluke rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, s kojima su se Amerikanci slagali'. Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare već desetljećima traje spor između Maroka i Fronte Polisario. 

Polisario, pokret za neovisnost Zapadne Sahare, poziva na referendum o samoodređenju dok Maroko, koji kontrolira više od dvije trećine tog velikog pustinjskog teritorija, predlaže plan neovisnosti pod njegovim suverenitetom. U četvrtak je objavljeno da su Izrael i Maroko uz posredovanje SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa a američki je predsjednik u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom. 

U priopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.