News

Komentari 1

Maroko postao četvrta arapska država koja je priznala Izrael

Maroko postao četvrta arapska država koja je priznala Izrael

Donald Trump pohvalio se na Twitteru da je uspio pomiriti Izrael i Maroko, pristao je priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom u kojoj nekoliko desetljeća traje sukob s frontom Polisario koju podržava Alžir

Izrael i Maroko u četvrtak su pod posredovanjem SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Maroko postao četvrta arapska zemlja koja je u protekla četiri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom. 

Američki predsjednik Donald Trump je u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom u kojoj nekoliko desetljeća traje sukob s frontom Polisario koju podržava Alžir i koja želi neovisnu državu na tom teritoriju. Trump se o svemu oglasio na Twitteru. 

Maroko će uspostaviti diplomatske odnose i službene kontakte s Izraelom, dopustiti prelete i uspostaviti direktne letove u Izrael. Dvije države radit će i na jačanju ekonomske suradnje.

 

Trump je dogovor zaključio u četvrtak u telefonskom razgovoru s marokanskim kraljem Mohammedom VI. Maroko je time postao četvrta arapska država koja je od kolovoza odlučila normalizirati odnose s Izraelom, uz Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan, te šesta od osnutka Izraela 1948. godine. Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979., a s Jordanom 1994. godine. Američka vlada je pod Trumpom pokušala nagovoriti i Saudijsku Arabiju na takav sporazum s Izraelom, no ona je rekli da nije spremna. 

Iako se očekuje da će nadolazeći američki predsjednik Joe Biden voditi drugačiju vanjsku politiku, on je najavio da će nastaviti Trumpovu inicijativu postizanja mirovnih sporazuma na Bliskom istoku.

Najčitaniji članci