Obavijesti

News

Komentari 12

Ruši predrasude: 'Jedina sam djevojka u muškoj školi...'

Ruši predrasude: 'Jedina sam djevojka u muškoj školi...'
3

Klaudija Nikšić (15) iz Sungera kod Mrkoplja prva je djevojka koja se u zadnjih 25 godina upisala u riječku strojarsku školu. Klaudija je upisala smjer CNC operaterke

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Dečki su prema meni pažljivi, a na početku školske godine malo mi je falilo žensko društvo, ali nekako sam se snašla.

Ispričala nam je to Klaudija Nikšić (15), jedina učenica među srednjoškolcima u riječkoj Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja. Ova je riječka škola jedna od petnaest najboljih u Hrvatskoj, a ove godine je, prvi put nakon 25 godina, u njene klupe sjela i jedna djevojka.

Klaudija živi u Sungeru, blizu Mrkoplja, gdje je završila osnovnu školu, a u Rijeci je upisala smjer CNC operaterke. Kako se pod istim krovom nalazi i Prometna škola, a također od ove i Strojarsko-brodograđevna škola, Klaudija je ustvari jedina djevojka u muškom društvu čak triju škola.

- Za ovo zanimanje zainteresirao me bratić, koji studira i radi na CNC stroju. U razgovoru s njim zaintrigirao me rad na strojevima i shvatila sam da bih voljela to raditi - kaže nasmijana Klaudija, koja se neko vrijeme dvoumila između toga i zanimanja frizerke, ali je od te ideje odustala nakon što je mami pogrešno obojila kosu.

- To što sam jedina cura u školi nimalo mi ne smeta. Dečki su korektni i fer, šale se, a nedostatak ženskog društva riješila sam tako što se družim s curama iz ženskog riječkog doma Podmurvice - otkriva nam Klaudija.

Kad je rekla da želi učiti za ovakvo “muško” zanimanje, mišljenje okoline bilo je podijeljeno. Dok su je roditelji objeručke podržali, smatrajući da se radi o zanimanju koje je u današnje vrijeme uvelike traženo, prijatelji su se pomalo iznenadili, no ne zadugo, kaže Klaudija, koja nakon srednje planira upisati Strojarski fakultet u Rijeci.

- Obrazovanje za CNC operatera podrazumijeva računalno upravljanje alatnim strojevima i tu dominiraju informatika i programiranje. Stječe se znanje za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja klasičnim i numeričkim upravljanjem alatnim strojevima u proizvodnji kao i izradi strojnih dijelova pri remontu strojeva i uređaja. Ukratko, ovi operateri crtaju predmet i na temelju tog nacrta rade program. Radi se o novijem zanimanju, uvedenom prije nekoliko godina, koje je iznimno cijenjeno, traženo i deficitarno na tržištu rada. Osuvremenjivanje programa probudilo je veliki interes učenika za upis u ovo zanimanje te tako imamo popunjen cijeli jedan razredni odjel od dvadeset učenika - potvrđuje ravnatelj škole Gojko Miletić, kojeg veseli što ove godine u školi imaju i operaterku.

- To je dobar pokazatelj da nema muških i ženskih zanimanja te da, konačno, stvarnost preuzima mjesto predrasudama - dodaje ravnatelj.

Od svega što u školi uči, operaterka Klaudija kaže kako je najviše intrigira i zabavlja praktični rad na profesionalnoj CNC tokarilici i CNC glodalici.

Uz klasične i specijalizirane učionice, posebna je pažnja posvećena za CNC operatere i automehatroničare, kao i uređenje radionica za ručnu obradu.

- Nakon uređenja prostorija praktikuma krenuli smo u nabavu opreme dijelom iz vlastitih sredstava, a značajnim dijelom i donacijama tvrtke Elcon Geratebau, našeg bivšeg učenika, s kojom ostvarujemo dugogodišnju suradnju. Nabavljena je neizmjerno skupa CNC tokarilica i CNC glodalica, automatska hidraulična tračna pila te brusilica za vanjsko ravno bušenje. Time smo stekli uvjete za suvremenu realizaciju nastavnog plana i programa u uvjetima rada - kaže ravnatelj i poziva sve građane, osobito mlade, da kroz cjelogodišnji program otvorenih vrata dođu i upoznaju školu.

Učenici rade u novoopremljenjim radionicama za praktičnu nastavu     

Od ove školske godine učenici Strojarske škole rade i uče u novim, obnovljenim učionicama. Uređene su radionice za praktičnu nastavu, instalirana nova rasvjeta i rekonstruiran dio elektroinstalacija. Strojarska škola dijeli zgradu s Prometnom i Brodograđevnom školom.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima