News

Komentari 95

Sa sisačke katedrale skinuli su križ: 'Moglo se sve urušiti...'

Sa sisačke katedrale skinuli su križ: 'Moglo se sve urušiti...'

Sav zidani dio zvonika osigurat će se s gurtnama, da ne dođe do rasipanja same građevine jer je toranj napukao na sve četiri strane, kazao je koordinator akcije rušenja Davor Vrbanek

Zbog ozbiljnog oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. godine, kao i u naknadnim potresima proteklih dana, odlučeno je da se zbog sigurnosti pučanstva i objekata u okolini, danas započinje sa skidanjem kape i tornja sisačke katedrale.

Sve je počelo u 8.00. Vrijedni vatrogasci iz Vatrogasne postaje Zagreb su nešto prije 13 sati uklonili križ s katedrale. Ostatak radova odgođen je zbog lošeg vremena.

POGLEDAJTE VIDEO: 24sata iz Siska

-  Između tornja i crkve je velika pukotina i prijeti da se sruši i napravi veću štetu i zgradama okolo, ali samoj katedrali, koja već doživjela da je pao svod iznad orgulja i kora i tu napravio veliku štetu. Katedrala je neuporabljiva. Nažalost, neuporabljivo je i mnogo drugih crkava po biskupiji. Ja sam baš računao nakon sinoćnjeg potresa, a još sam se čuo ujutro s nekim župnicima: deset crkava je srušeno, još sedamnaest crkava je teško oštećeno, ukupno je u osamnaest crkava bilo jučer nemoguće slaviti svetu misu - kazao je sisački biskup mons. Vlado Košić

Nakon što tijekom ove večeri i ranog sutrašnjeg jutra napravimo potrebne predradnje, ponajprije tu mislim na sigurnosno vezanje tornja i nužnu koordinaciju svih izvođača, i ako ne bude dodatnih ozbiljnijih podrhtavanja tla, u građevinski zahvat skidanja oštećenog tornja sisačke katedrale krećemo u petak 8. siječnja točno u 8 sati ujutro”, potvrdio je za IKA-u Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), dodavši kako je, uz vatrogasce i druge građevinske stručnjake, angažirana i jedna privatna tvrtka čija dizalica će koristiti za realizaciju ovog pothvata.

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa u Sisku

Toranj, odnosno zvonik, pomaknuo se čak 23 centimetra.

- Pokušat će se toranj ukloniti iz jednog dijela. Ne bih ja to nazvao rušenjem, već demontažom, to je početak sanacije da ne dođe do daljnjeg propadanja građevine. Moguće da bi išao u jednom komadu i to bi ubrzalo sav rad. Nakon osiguranja bacamo se na procjenu. Sav zidani dio zvonika osigurat će se s gurtnama, da ne dođe do rasipanja same građevine jer je toranj napukao na sve četiri strane - pojasnio nam je Davor Vrbanek, koordinator akcije pa dodao:

- To moramo danas, ili eventualno sutra privesti kraju. Postoji realna mogućnost i opasnost da toranj padne. Sve okolne zgrade su ugrožene, da to padne, šteta bi bila ogromna. Koristit ćemo dio tehnike uklanjanja tornja sa zagrebačke katedrale, imamo tu čovjeka koji je tamo bio. Neće se postavljati privremeni križ. Nakon tih radova pristupit će se osiguravanju krovišta. Probijen je svod iznad kora, ispucali su zidovi, središnji svog je isto ispucao. Stručnjaci i statičari će reći kad i kako će teći obnova crkve.

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa u Sisku

Na području Sisačko-moslavačke županije teško je oštećeno 10 crkava. Ukupna šteta je 400 milijuna kuna.