News

Komentari 28

Rusi su u Davos poslali špijune prerušene u vodoinstalatere?

Rusi su u Davos poslali špijune prerušene u vodoinstalatere?

Švicarska policija navodno vjeruje da je otkrila dva ruska špijuna koji su bili 'prerušeni' u vodoinstalatere kako bi postavili uređaje za prisluškivanje svjetskih lidera u Davosu, javljaju tamošnji mediji...

Prema pisanju Financial Timesa, švicarska je policija u kolovozu prošle godine u Davosu popričala s dvojicom muškaraca koji su im bili sumnjivi zbog neobično dugog ostanka, a švicarski list Tages-Anzeiger donosi priču da su švicarske službe i policija zaključili da se radi o ruskim špijunima koje je poslao Kremlj kako bi postavili uređaje za prisluškivanje svjetskih lidera na ovotjednom Svjetskom ekonomskom forumu. 

Policija je Financial Timesu prenijela da su im muškarci rekli da su vodoinstalateri, ali i da imaju diplomatsku zaštitu, iako to nisu prethodno prijavili švicarskim vlastima. Također, policijskom istragom nisu pronađeni dokazi o kriminalnim aktivnostima, prenosi CNBC

- Istina je da smo provjerili dva ruska državljana u Davosu i da su se oni predstavili diplomatskim putovnicama, no nismo pronašli razlog zbogk ojih bismo ih zadržali. Pustili smo ih na slobodu, rekla je glasnogovornica švicarske policije te naglasila da policija dvojicu muškaraca nikad nije identificirala kao vodoinstalatere, kao što pišu mediji. 

Naravno, Rusi sve poriču. Predstavnik ruske ambasade u Švicarskoj, Stanislav Smirnov, za američke je medije izjavio da nemaju pojma o takvom incidentu te da se radi o još jednom pokušaju da se naruše odnosi između Švicarske i Rusije. 

- Na kraju krajeva, čak i mediji pišu da policija na kraju nije pronašla ništa sumnjivo, zaključio je Smirnov.

Najčitaniji članci