News

Komentari 43

Svijet nikad topliji, a Trump se obrušio na 'proroke katastrofa'

Svijet nikad topliji, a Trump se obrušio na 'proroke katastrofa'

Vrijeme za skepticizam je prošlo. Godine ekonomske stagnacije zamijenio je bujajući gejzir gospodarskih prilika, pričao je Trump i odbacio upozorenja ekoloških aktivista

Uspješnost američkog gospodarstva pod sadašnjom vladom model je koji svijet treba slijediti, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump na Svjetskom ekonomskom forumu, i odbacio upozorenja ekoloških aktivista koje je nazvao "vječnim prorocima katastrofe". 

POGLEDAJTE VIDEO

Trump je u švicarskom Davosu u govoru pred čelnicima država i korporacija preuzeo zasluge za deregulaciju američkog gospodarstva, postizanje trgovinskih sporazuma i stvaranja poslovnih prilika za obične radnike i njihove obitelji, piše njemačka agencija dpa. 

- Godine ekonomske stagnacije zamijenio je bujajući gejzir gospodarskih prilika - kazao je Trump. 

- Vrijeme za skepticizam je prošlo - poručio je onima koji nemaju povjerenje u njegovu vladu. 

- Svim tvrtkama koje traže priliku za uspjeh  (poručujem), nema boljeg mjesta za  to nego što su Sjedinjene Države - rekao je.  

Američki čelnik rekao je da su nedavno potpisani trgovinski sporazumi s Kinom te s Kanadom i Meksikom model za 21. stoljeće, prenosi Reuters. 

Zahvalio je prekooceanskim tvrtkama na investiranju u SAD pa naglasio da njegova država gospodarski stoji puno bolje nego što je očekivao kad je prije tri godine preuzeo vlast. 

Klimatske promjene 

2020 World Economic Forum in Davos

Na skupu koji će obilježiti pitanje klimatskih promjena i na kojem drugu godinu zaredom sudjeluje ekološka aktivistica Greta Thunberg, Trump je govorio o ekonomskoj važnosti nafte i plina i hvalio energetsku neovisnost svoje zemlje. 

Mlada Šveđanka bila je u publici tijekom govora američkog predsjednika koji je najavio da će se SAD pridružiti inicijativi WEF-a o sadnji bilijuna stabala.

- Velik sam pobornik okoliša. Želim najčišću vodu i zrak - rekao je Trump, ali je ekološke aktiviste prozvao  "vječnim prorocima katastrofe".

- Moramo odbaciti vječne proroke katastrofe i njihova apokaliptična predviđanja - kazao je Trump, kao ga citira francuska agencija France presse.

Dodaje da Greta Thunberg treba poslije podne u Davosu otvoriti panel pod naslovom "Izbjheći klimatsku apokalipsu".

Nobelom nagrađen ekonomist Joseph Stiglitz, također prisutan u Davosu, ocijenio je da je Trump svojim govorom lažno prikazao stanje američke ekonomije. Kritizirao je nadalje Trumpa jer se u govoru nije osvrnuo na pitanje klimatskih promjena. 

- Kao da ono što vidimo svojim očima nije pred nama. To je nevjerojatno - rekao je ekonomist Stiglitz. 

Najčitaniji članci