Obavijesti

News

Komentari 913

'Rusi rade isto što i Nijemci uoči Drugog svjetskog rata'

'Rusi rade isto što i Nijemci uoči Drugog svjetskog rata'
50

Proruske snage u vojnoj bazi Belbek ispalile su u utorak ujutro nekoliko metaka u zrak u znak upozorenja dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika

VIDEO

>>>Posljednje informacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin uživo će se obratiti javnosti vezano za situaciju u Ukrajini. Obraćanje je najavljeno za 9.30 sati.

Proruske vlasti na Krimu  u utorak su zaprijetile ukrajinskim vojnicima da će im stopirati vodu i strujom u vojnim bazama koje su opkolili ruski vojnici, izjavio je Sergej Markov, bivši ruski zastupnik odan Putinu, javlja Reuters. On je sa proruskim vlastima održao sastanak na ukrajinskom polutooku, zaprijetivši vojnicima da neće dobiti niti sljedeću plaću, ako javno ne osude novu vladu u Kijevu.

Proruske snage, koje drže zračnu vojnu bazu Belbek, ispalile su jutros nekoliko metaka u zrak u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi, javio je AP. 

Tri ukrajinske pukovnije za protuzračnu obranu priklonile su se lokalnim vlastima na Krimu, izjavio je predsjednik krimske vlade za RIA Novosti. Riječ je o više od 700 vojnika koje su se stavile na raspolaganje krimskoj vladi.

Ruske snage kontroliraju Krim

Rusija je u ponedjeljak zauzela kontrolnu točku ukrajinskih graničara i počela trajektom dovoziti vojnike na Krim, objavila je Ukrajina. Rusi su zauzeli taj crnomorski poluotok i već danima okružuju trajektnu luku, ali dosad nisu bili zauzeli ukrajinsku pograničnu postaju. Ukrajinski veleposlanik pri UN-u Jurij Sergejev rekao je u ponedjeljak kako je Rusija sa svoga teritorija već razmjestila oko 16.000 vojnika na Krimu od prošloga tjedna.

Putin naredio povlačenje vojnih trupa

Ruski predsjednik Putin naredio je da se trupe poslane prošle srijede u vojnu vježbu u zapadnu i središnju Rusiju vrate u svoje baze. Putin je to naredio nakon što je tamošnje ministarstvo obrane izvijestilo kako su vježbe uspješno provedene, kazao je predsjednikov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Vojne vježbe koje su održane na vrhuncu političke krize u Ukrajini, shvaćene su sa Zapada kao znak moguće masovne vojne invazije na Ukrajinu, piše RT.

Održana izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

U ponedjeljak navečer je održana izvanredna sjednica vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Rusije, koja je svojim akcijama u Ukrajini pokušala dati legitimitet. Ruski veleposlanik pri UN-u potvrdio je da je zbačeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič uputio pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tražeći da upotrijebi vojsku kako bi se obnovio red i zakon u Ukrajini. Objasnio je i da je Crnomorska flota na Krimu ondje legalno - prema Ugovoru s Ukrajinom iz 90-ih, piše HRT.

NATO danas raspravlja o ukrajinskoj krizi

Zbog ukrajinske krize NATO će danas održati hitne razgovore, druge u tri dana i to na zahtjev Poljske. Poljska se pozvala na NATO-ov propis, tzv. 4. članak koji svakoj članici omogućuje konzultacije s ostalima osjeti li prijetnju sigurnosti, teritorijalnom integritetu ili nezavisnosti.

U nedjeljnim konzultacijama NATO je pozvao Rusiju povuče vojsku u baze, ali nije unutar NATO-a postignuta suglasnost o konkretnim koracima. NATO je zatražio i sastanak s Rusijom u srijedu, a ruski veleposlanik u NATO-u Aleksandar Gruško rekao je kako će razmotriti taj prijedlog. 

SAD uvela sankcije protiv Rusije

Američki senat podupro je pružanje financijske pomoći novoj ukrajinskoj vladi - u pripremi je zakonska odredba kojom bi se odobrila pozajmica od najmanje milijardu dolara. Istodobno, Senat je podržao i sankcije protiv Rusije zbog njezine vojne akcije na Krimu koje bi se sastojale od uskraćivanja viza i zamrzavanja imovine. Sjedinjene su Države do daljnjega odlučile zamrznuti sve vojne i gospodarske projekte s Rusijom.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 913
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu