Obavijesti

News

Komentari 1

Rusi testiranjem protuzračne obrane odgovaraju na vojnu vježbu Ukrajinaca i NATO-a

Rusi testiranjem protuzračne obrane odgovaraju na vojnu vježbu Ukrajinaca i NATO-a

CRNO MORE Vježba Sea Breeze slijedi porast napetosti između NATO-a i Moskve. Moskva je pozvala da se vojne vježbe otkažu, a rusko ministarstvo obrane objavilo je da će reagirati bude li potrebno.

Rusija testira spremnost svojeg sustava protuzračne obrane na Krimu, poluotoku koji je anektirala od Ukrajine 2014. godine, u trenutku dok Ukrajina i zemlje NATO-a održavaju vojne vježbe u Crnome moru, objavila je novinska agencija Interfax.

Vježba Sea Breeze slijedi porast napetosti između NATO-a i Moskve, koja je prošli tjedan objavila da je ispalila hice upozorenja i izbacila bombe na putanju britanskog ratnog broda kako bi ga otjerala iz voda Crnoga mora blizu krimske obale.

Drama u Crnom moru: Rusi ispalili hice upozorenja prema Britancima, oni kažu nije istina
Drama u Crnom moru: Rusi ispalili hice upozorenja prema Britancima, oni kažu nije istina

Ruska crnomorska flota, na koju se poziva Interfax, objavila je da je u sklopu testa spremnosti rasporedila 20 borbenih zrakoplova i helikoptera, uključujući Su-24M bombardere, kao i S-400 i raketni sustav Pantsir s raketama zemlja-zrak.

Moskva Krim smatra dijelom Rusije, ali poluotok je međunarodno priznat kao dio Ukrajine koja ga želi natrag.

"Crnomorska flota izvela je više stvari kako bi pratila akcije brodovlja NATO-a i drugih zemalja koje sudjeluju u Sea Breeze 2021", prenosi Interfax priopćenje nacionalnog centra za obranu.

Moskva je pozvala da se vojne vježbe Sea Breeze otkažu prije no što su počele, a rusko ministarstvo obrane objavilo je da će reagirati bude li potrebno da se zaštiti nacionalna sigurnost.

Vježbe pod nazivom Sea Breeze 2021 trajat će dva tjedna, a uključuju 5000 pripadnika vojnog osoblja NATO-a i drugih saveznika, te oko 30 brodova i 40 zrakoplova.

Sudjelovat će američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Rusija je prošli tjedan upozorila Britaniju i Sjedinjene Države da ne "izazivaju sudbinu" slanjem ratnih brodova u Crno more i rekla da će braniti svoje granice svim mogućim sredstvima uključujući vojnu silu.