News

Komentari 191

Rusi tvrde: Spremni smo za mir, čekamo ukrajinsku delegaciju. Ne znamo zašto još nisu došli

Rusi tvrde: Spremni smo za mir, čekamo ukrajinsku delegaciju. Ne znamo zašto još nisu došli

Dok ruska delegacija tvrdi da čeka ukrajinsku stranu u Bjelorusiji na pregovorima o prekidu krvoprolića, iz Ukrajine stižu vijesti da se sprema opći ruski napad na Kijev iz svih smjerova

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da je Rusija spremna na mir i prekid krvoprolića. Izaslanstvo je stiglo u bjeloruski grad Gomel gdje, kako piše newsmail.ru, čekaju ukrajinsku delegaciju.

Pogledajte video. Rusi ušli u Harkiv

Šef izaslanstva je pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski. U ruskom timu su i zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Andrej Rudenko, ruski veleposlanik u Bjelorusiji Boris Gryzlov, šef Međunarodnog odbora Državne dume Leonid Slutski i zamjenik ministra obrane Aleksandar Fomin. Rusi tvrde da ne razumiju popis gradova koji su ukrajinske vlasti predložile za pregovore.

To je u nedjelju novinarima najavio zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi bilo koji drugi gradovi, ali ne i bjeloruski, mogli biti platforma za pregovore s Moskvom, budući da se, prema njegovim riječima, agresivne akcije provode s teritorija republike.

Napomenuo je da je Kijev ponudio ruskoj strani, uključujući Varšavu, Budimpeštu, Istanbul i Baku.

“Ne razumijemo zapravo skup ovih gradova općenito i [onda] zašto se predlažu ti posebni glavni gradovi. Bilo je i drugih egzotičnih prijedloga. Čini nam se da trebamo izabrati mjesto koje je pogodnije za sve. To je zgodnije i bliže u smislu logistike”, objasnio je diplomat, govoreći o prijedlogu Kijeva.

Rudenko je rekao da Rusija neće spekulirati o razlozima zašto ukrajinska delegacija još nije stigla u Gomel.

“Čekamo, nećemo spekulirati o nekim razlozima koji tjeraju ukrajinsko izaslanstvo da odgodi dolazak u Gomel. Rusija je spremna na mir i prekid krvoprolića, rekao je Rudenko, dok je šef delegacije Medinski doao:

- Smireno predlažemo sljedeće, tu smo i čekamo ukrajinsku stranu da odu na pregovore u Gomel. Imaju vremena do 15 sati (13 po našem vremenu).  Čim dobijemo ovu potvrdu , odmah ćemo se preseliti tamo i upoznati naše kolege u pregovorima. Mi smo za mir.U slučaju odbijanja pregovora sva odgovornost za krvoproliće bit će na ukrajinskoj strani. Ali mi smo tu do 15 sati i čekamo odgovor ukrajinske strane - rekao je Medinski.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Najčitaniji članci