News

Komentari 102

Rusija i Ukrajina dogovorile nacrt mirovnog sporazuma? Procurio dokument s 15 točaka

Rusija i Ukrajina dogovorile nacrt mirovnog sporazuma? Procurio dokument s 15 točaka

Optimizmu unatoč, ukrajinska strana i dalje strahuje da Rusi pregovaraju 's figom u džepu' i da su pregovori samo kupovanje vremena kako bi se ruske snage reorganizirale i ponovno krenule u napad

I ruska i ukrajinska strana u srijedu su dale poprilično optimistične izjave oko mirovnih pregovora što daje naslutiti da bi se uskoro mogao postići dogovor. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem mreže Telegram obratio se svojim građanima i rekao kako vidi 'mogući prostor za kompromis' te je naglasio kako se pozicije ruske delegacije sada čine 'realističnijima'.

Njegov optimizam dijeli i Sergej Lavrov, čelnik ruske diplomacije, koji je poručio kako se bliži dogovor o 'neutralnosti Ukrajine'. Lavrov je rekao kako je terminologija sporazuma definirana te da su dvije strane sada blizu postizanja dogovora, prenosi Jutarnji list.

Prema navodima triju izvora, Kijev bi ipak morao prihvatiti ograničenja svojih vojnih snaga, a potencijalni problem mogle bi predstavljati odredbe u kojima bi zapadne zemlje jamčile za sigurnost Ukrajine u budućnosti.

Prema nacrtu sporazuma Kijev bi trebao zajamčiti jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini u kojoj je sada samo ukrajinski službeni jezik, što Rusi navode kao jedan od povoda invazije.t

Budućnost Krima, i odmetnutih Donjecka i Luhanska još uvijek nije odlučena, a ukrajinski pregovarači ističu kako se radi o "kompartmentaliziranim pregovorima" i da su po pitanju tih teritorija spremni na određene kompromise.

Optimizmu unatoč, ukrajinska strana i dalje strahuje da Rusi pregovaraju 's figom u džepu' i da su pregovori samo kupovanje vremena kako bi se ruske snage opskrbile zalihama, reorganizirale, a zatim ponovno krenule u napad.

Najčitaniji članci