Obavijesti

News

Komentari 24

Snažna eksplozija odjeknula na Krimu. Obavještajci: Rusija gomila rakete prije napada

Snažna eksplozija odjeknula na Krimu. Obavještajci: Rusija gomila rakete prije napada
2

Tijekom posljednja 24 sata Rusija je izgubila približno 1030 vojnika, 44 topnička sustava, 26 tenkova, 49 oklopnih borbenih vozila, vozilo protuzračne obrane i 33 jedinice vojne tehnike

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14.43

Rezoluciju PACE-a priznaje Rusiju kao diktaturu

Parlamentarna skupština Vijeća Europe priznala je Rusiju kao diktaturu i pozvala sve države Vijeća Europe da ne priznaju legitimitet predsjednika Vladimira Putina nakon završetka njegovog sadašnjeg mandata, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

14.27

Dva spasioca su ranjena tijekom granatiranja Nikopolja

U Nikopolju Dnjipropetrovske regije dva su spasioca ozlijeđena u ponovljenom ruskom granatiranju, kada su gasili kombi koji se zapalio nakon prethodnog pogotka. Spasioci su ozlijeđeni, izvijestila je Državna hitna služba.

13.50

Ukrajinci su u Melitopolju digli u zrak ruski vlak, presjekavši im opskrbu streljivom i gorivom

Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine izvješćuju da su 13. listopada ujutro digle u zrak ruski vlak u Melitopolju, odsjekavši im opskrbu streljivom i gorivom u smjeru Zaporižja.

- Danas, 13. listopada, jedinica Pokreta otpora snaga za specijalne operacije izvela je uspješnu akciju u privremeno okupiranom Melitopolju. Zahvaljujući diverzantskim akcijama naših vojnika, ujutro u 07:30 sati željeznička pruga je dignuta u zrak.

Od posljedica eksplozije oštećena je željeznička pruga i vlak koji je dostavljao streljivo i gorivo za rusku vojsku. Trenutno se utvrđuju dodatne informacije o neprijateljskim gubicima - napominju Snage za specijalne operacije Ukrajine.

Centar nacionalnog otpora izvijestio je da su "melitopoljski partizani" digli u zrak okupatorski vlak koji je svakodnevno prevozio streljivo i gorivo s Krima u Melitopolj i Dnjiprorudnog, a prevozio je oštećene strojeve i opljačkanu željeznu rudaču, žito i drugu imovinu u povratnom smjeru.

Od posljedica kontrolirane eksplozije oštećeno je 150 metara pruge i jedna lokomotiva.

13.26

Ruski istražitelji uhitili odvjetnika Alekseja Navaljnog

Ruski istražitelji uhitili su odvjetnika koji je radio za zatvorenog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i pretražili domove još dvojice odvjetnika, rekli su u petak Navaljnijevi suradnici.

Rekli su da su trojica odvjetnika pod istragom zbog sumnje da pripadaju ekstremističkoj skupini i optužili vlasti da su otvorile slučaj protiv njih kako bi dodatno izolirale zatvorenog Navaljnog.

"Jutros se provode policijske racije u domovima trojice Navaljnijevih odvjetnika. Jedan od njih je pritvoren, a ne možemo doći do druge dvojice", objavila je pomoćnica Navaljnog Marija Pevčih na platformi društvenih medija X.

"Navaljni je sada ostao bez ikakve pravne obrane i zastupanja", dodala je.

Uz pomoć svojih odvjetnika, Navaljni (47) je zadržao aktivnu prisutnost na društvenim mrežama i ulagao je česte tužbe protiv tretmana u kažnjeničkoj koloniji u regiji Vladimiru, istočno od Moskve, gdje je zatvoren.

Uskoro bi trebao biti prebačen u koloniju s "posebnim režimom", nakon što je u kolovozu proglašen krivim za niz novih optužbi koje se odnose na "ekstremističke" aktivnosti i osuđen na dodatnih 19 godina, povrh 11 i pol godina zatvora koje već služi.

Navaljni odbacuje sve optužbe kao politički motivirane i osmišljene da se ušutkaju njegove kritike predsjednika Vladimira Putina.

Navaljnijevi pristaše rekli su da je jedan od njegovih odvjetnika, Igor Sergunin, priveden, a da su još dvojici, Vadimu Kobzevu i Alekseju Liptseru, pretraženi domovi.

U uredu Serguninove odvjetničke tvrtke u Moskvi nitko nije dizao slušalicu. Iz ruskog istražnog odbora nitko se nije oglasio o slučajevima.

Navaljnijev pomoćnik Leonid Volkov objavio je na X da se tri odvjetnika suočavaju s kaznom do šest godina zatvora ako budu proglašeni krivima za pripadnost ekstremističkoj skupini, "samo zato što su Navaljnijevi odvjetnici".

"Ovo je čin zastrašivanja s jasnom namjerom da se ojača izolacija Navaljnog od vanjskog svijeta", rekao je Volkov.

Rekao je da bi to značilo da nakon očekivanog prebacivanja Navaljnog u novu zatvorsku koloniju, "njegovi odvjetnici ga neće moći tamo posjetiti ili čak saznati gdje se nalazi ako su sami zatvoreni", mogućnost koju je Volkov opisao kao "zastrašujuću".

Navaljni je bio u zatvoru posljednjih 998 dana otkako je uhićen 2021. nakon povratka iz Njemačke, gdje je bio na liječenju nakon trovanja nervnim otrovom u Sibiru.

Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i odbio je komentirati njegov slučaj ili tretman zatvorskih vlasti.

12.46

Kineska robna razmjena s Rusijom pojačana u rujnu

Kineska robna razmjena s Rusijom pojačana je u rujnu, u opreci s padom izvoza i uvoza u cjelini, pokazali su podaci kineske carine objavljeni u petak.

Kineske isporuke u Rusiju porasle su u rujnu za 21 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, na 9,6 milijardi dolara, izračunao je Reuters na temelju carinskih podataka . U kolovozu uvećan je za 16 posto.

Uvoz iz Rusije porastao je pak osam posto, gotovo trostruko snažnije nego u kolovozu, dosegnuvši 11,53 milijarde dolara.

Vrijednost kinesko-ruske robne razmjene zabilježila je tako u rujnu najvišu razinu od veljače prošle godine i početka ruske invazije na Ukrajinu, poskočivši na 21,18 milijardi dolara, prema podacima kineske carinske uprave.

Kineski izvoz u cjelini smanjio se pak u rujnu, drugi mjesec zaredom, i to za 6,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, izvijestila je u petak carinska uprava. U kolovozu bio se smanjio za 8,8 posto.

Pad izvoza otkriva posustajanje potražnje u velikim kineskim partnerima zbog podignutih kamatnih stopa koje koče gospodarski rast. Uteg su i ograničenja koje su uvele Sjedinjene Države i njihovi partneri, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i uravnoteženje razmjene.

EU je nedavno otvorio istragu o uvozu kineskih električnih automobila kako bi utvrdio koriste li kineski proizvođači državne subvencije kako bi osigurali prednost pred konkurencijom. Bruxelles analizira i uvoz kineskih solarnih panela.

I kineski uvoz smanjio se u rujnu, također za 6,2 posto, odražavajući mukotrpan oporavak domaće potražnje nakon ukidanja mjera suzbijanja covida. U kolovozu bio se smanjio za 7,3 posto.

Time se višak u razmjeni Kine sa svijetom u rujnu povećao za 13,7 posto u odnosu na kolovoz, na 77,71 milijardu dolara.

Komentari 24