News

Komentari 2

Rusija: Kremlj predlaže da se pristašama Navaljnog zabrani kandidiranje na izborima

Rusija: Kremlj predlaže da se pristašama  Navaljnog zabrani kandidiranje na izborima

Zaposlenicima i pristašama zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog bit će zabranjeno kandidirati se na ruskim izborima, usvoji li se zakon koji je u petak predložila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija

Prema prijedlogu, članovima ili pristašama organizacija koje su proglašene ekstremističkim ili terorističkim neće biti dozvoljeno sudjelovati na izborima. 

Ruske vlasti su prethodno dodale Navaljnijeve regionalne timove na popis ekstremističkih organizacija prije objave sudske presude. 

Predloženi zakon trebao bi se odnositi ​​samo na parlamentarne izbore koji su zakazani za rujan. Međutim, državna novinska agencija TASS izvijestila je u petak da su učinjene promjene kako bi se obuhvatili svi izbori u zemlji.

Navaljnijevi saveznici nedavno su ostvarili dobar rezultat na regionalnim izborima. 

Oporba optužuje vladajuću stranku da koristi zakon kao sredstvo očuvanja svoje moći. 

Prema tom zakonu, zabrana sudjelovanja na izborima odnosi se i na pojedince koji podržavaju Navaljnog ili doniraju novac njegovim organizacijama. 

Klasifikacija vladinih kritičara kao ekstremista ili onih koji zastupaju strane interese uobičajena je strategija Kremlja. 

Moskovski sud trenutno odlučuje o zahtjevu tužitelja da se Navaljnijeva antikorupcijska zaklada proglasi ekstremističkom. 

Organizacija je više puta razotkrila velike slučajeve korupcije, osobnog bogaćenja i zlouporabe položaja među ruskom elitom. No istražitelji obično poduzimaju mjere protiv zviždača, a ne protiv inkriminiranih dužnosnika.

Najčitaniji članci