Obavijesti

News

Komentari 12

Rusija napala Mikolajiv: dvoje poginulih. Ukrajinske snage napreduju u Hersonskoj regiji

Rusija napala Mikolajiv: dvoje poginulih. Ukrajinske snage napreduju u Hersonskoj regiji
1

Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine neizravno je potvrdio izvješće o napredovanju ukrajinskih snaga na lijevu obalu Dnjipra u Hersonskoj regiji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Rusija: Američki veto imat će "strašne posljedice"

Rusija je u četvrtak ocijenila da će odluka Sjedinjenih Država da stavi veto na UN-ovu rezoluciju u kojoj se poziva na "humanitarni prekid" vatre između Hamasa i Izraela imati "strašne posljedice" što se tiče gubitka ljudskih života.

"U prilikama sukoba koji se širi i prijeti da će prijeći granice Bliskog istoka te poprimiti vjersku dimenziju, posljedice takve odluke su strašne", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Izrazivši "razočaranje" zbog toga što rezolucija koja je mogla pridonijeti "zaustavljanju eskalacije napetosti i smanjiti nasilje nad civilima", nije prihvaćena, Moskva je ocijenila da američki veto "jasno pokazuje prave težnje Washingtona prema (bliskoistočnoj) regiji".

"Svaki dan odgode znači ne samo brzi porast broja mrtvih i ranjenih, nego i nastavak patnje civila koji su postali zatočenici enklave (Gaze) pod blokadom", dodala je ruska diplomacija.

Potonja je optužila Washington da se "od početka protivio bilo kakvoj humanitarnoj inicijativi" i još jednom ocijenila da je sukob Izraela i Hamasa posljedica "neuspjeha američke politike" u regiji, što je "prouzročilo sadašnju katastrofalnu eskalaciju".

"Pravo na samoobranu ne znači imati dozvolu za masovnu i neselektivnu represiju", istaknulo je rusko ministarstvo, neizravno kritizirajući Izrael.

Od 15 zemalja članica UN-ova Vijeća sigurnosti, 12 je u srijedu glasalo za tu rezoluciju koju je predložio Brazil, dvije su bile suzdržane, ali je SAD, jedan od pet stalnih članova, bio protiv, što je bilo dovoljno da se spriječi njezino prihvaćanje.

Linda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD-a pri UN-u, rekla je da je Washington "razočaran jer se u rezoluciji nigdje ne spominje izraelsko pravo na samoobranu".

19.00

Ukrajinski parlament zabranjuje Pravoslavnu crkvu zbog navodnih veza s Rusijom

 

Ukrajinski parlament dao je u četvrtak zeleno svjetlo za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovski patrijarhat, koju Kijev optužuje za suradnju s Rusijom.

Crkva, koja tvrdi da više nije povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom, odbacuje optužbe Kijeva i smatra zabranu neustavnom.

Jaroslav Zeležnjak, član parlamenta, napisao je na Telegramu da su zastupnici podržali zakon u prvom čitanju. Zakon još treba proći drugo čitanje i mora ga potpisati predsjednik.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

17.20

Ministar: Ukrajina će redovito primati rakete ATACMS

 

Ukrajina će redovito primati američke dalekometne rakete ATACMS, rekao je njezin ministar vanjskih poslova u četvrtak, dva dana pošto je Kijev potvrdio da ih je prvi put upotrijebio.

Bijela kuća rekla je u utorak da je isporučila Kijevu rakete ATACMS, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da su njegove snage prvi put upotrijebile te rakete.

Kijev je u više navrata zatražio ATACMS (Vojne taktičke raketne sustave, engl. Army Tactical Missile Systems) i napomenuo da bi oni mogli promijeniti tijek rata s Rusijom.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

14.43

Biden će se obratiti naciji: Traži podršku za Izrael i Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden obratit će se u četvrtak naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće tražeći podršku Amerikanca za obranu saveznika - Izraela i Ukrajine, što je riskantan potez koji bi mogao udaljiti neke birače.

Osamdesetogodišnji predsjednik koji želi osvojiti još jedan mandat na izborima 2024. obratit će se naciji za manje od 24 sata otkako se vratio iz Izraela kojemu je u srijedu došao iskazati solidarnost nakon smrtonosnih napada palestinskog pokreta Hamas 7. listopada.

U vrijeme paralize američkog Kongresa zbog podjela unutar republikanske strane, Biden se priprema zatražiti zastupnike da odobre 100 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu te Izrael.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će Biden govoriti o "našem odgovoru Hamasu" na terorističke napade na Izrael i o "brutalnom ruskom ratu protiv Ukrajine".

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

14.19

Lavrov je savjetovao Rusima da se odmaraju u Sjevernoj Koreji

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov preporučuje ruskim turistima odmor u Sjevernoj Koreji, piše TASS.

Na pitanje novinara bi li preporučio Sjevernu Koreju kao mjesto za odmor ruskim turistima, Lavrov je odgovorio: "Bih".

Komentari 12