Obavijesti

News

Komentari 2

Biden će se obratiti naciji: Traži podršku za Izrael i Ukrajinu

Biden će se obratiti naciji: Traži podršku za Izrael i Ukrajinu

Osamdesetogodišnji predsjednik koji želi osvojiti još jedan mandat obratit će se naciji za manje od 24 sata otkako se vratio iz Izraela

VIDEO

Američki predsjednik Joe Biden obratit će se u četvrtak naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće tražeći podršku Amerikanca za obranu saveznika - Izraela i Ukrajine, što je riskantan potez koji bi mogao udaljiti neke birače.

Osamdesetogodišnji predsjednik koji želi osvojiti još jedan mandat na izborima 2024. obratit će se naciji za manje od 24 sata otkako se vratio iz Izraela kojemu je u srijedu došao iskazati solidarnost nakon smrtonosnih napada palestinskog pokreta Hamas 7. listopada.

U vrijeme paralize američkog Kongresa zbog podjela unutar republikanske strane, Biden se priprema zatražiti zastupnike da odobre 100 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu te Izrael.

Nakon Bidena, u Izrael stigao Sunak: 'Pretrpjeli ste neizreciv čin terorizma, stojimo uz vas'
Nakon Bidena, u Izrael stigao Sunak: 'Pretrpjeli ste neizreciv čin terorizma, stojimo uz vas'

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da će Biden govoriti o "našem odgovoru Hamasu" na terorističke napade na Izrael i o "brutalnom ruskom ratu protiv Ukrajine".

Bit će to tek drugi Bidenov govor iz Ovalnog ureda, simboličke prostorije iz koje se predsjednici obraćaju naciji samo u osobito važnim trenucima.

Prvo obraćanje iz Ovalnog ureda Biden je održao u lipnju kada je pozdravio spasonosni sporazum Kongresa kojim je za dlaku izbjegnuta "katastrofična" blokada rada saveznih institucija i ekonomski kaos dogovorom demokrata i republikanca o podizanju gornje granice zaduženja. 

Hamas se na invaziju pripremio, regija ima 'prst na obaraču': 'Za njih vrijeme istječe jako brzo...'
Hamas se na invaziju pripremio, regija ima 'prst na obaraču':  'Za njih vrijeme istječe jako brzo...'

Novo obraćanje u četvrtak svakako je Bidenu važno da stekne podršku u kampanji, a odabir Ovalnog ureda govori koliko je ozbiljna globalna kriza s kojom se suočava. 

Istodobno, američki rivali sve pomno prate. Svjetski sukobi "jačaju" veze naših zemalja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom kolegi Xijju Jinpingu u Pekingu u srijedu.

Dolaskom u Izrael u ratnom trenutku Biden se usudio hodati po žici, jer njegovi ključni arapski saveznici Jordan i Egipat otkazali su mu sastanak nakon smrtonosnog napada na bolnicu u Gazi, iako istraga tek treba pokazati treba li kriviti Izrael, kojemu Biden vjeruje, ili palestinske borce koji su greškom ispalili raketu kao što tvrdi izraelska vojska. 

'Plamen slobode'

Očekuje se da će Biden u govoru ponoviti snažnu potporu Izraelu kakvu je pokazao za posjeta Izraelu kojemu je rekao da stoji uz njega i da "nije sam" nakon Hamasovih napada koji su usmrtili 1400 ljudi u Izraelu. 

U Tel Avivu Biden je najavio da će zatražiti od Kongresa da odbori "dosad neviđeni paket pomoći za izraelsku obranu". 

Biden: 'Palestinski teroristi moraju naučiti pucati ravno'
Biden: 'Palestinski teroristi moraju naučiti pucati ravno'

Po nalogu Washingtona u Mediteran su poslana dva američka nosača aviona kao sredstvo odvraćanja Hamasovih saveznika - Irana i libanonskog pokreta Hezbolah, kao upozorenje da im ne padne napamet upletati se u sukob. Biden je ipak rekao da ne planira američko iskrcavanje. 

Međutim, američki predsjednik snažno je inzistirao na potrebi dostave humanitarne pomoći u Gazu koja je pod stalnim zračnim i topničkim napadima Izraela s više od 3.400 poginulih u Gazi dosad, a izraelska kopnena invazija još nije ni počela.

Novinarima u zrakoplovu  Air Force One Biden je rekao da je "uspio" postići cilj -  da se dopremi pomoć Gazi, jer je dogovorio s egipatskim predsjednikom otvaranje graničnog prijelaza Rafah kako bi se propustilo 20 kamiona.

Bidenova odluka da u svome govore poveže Izrael i Ukrajinu odraz je njegova stajališta da obje zemlje brane "plamen slobode" u borbi protiv "mraka".

Stručnjaci o odlasku Joe Bidena u Izrael: 'Otišao je tamo kako bi spriječio veći sukob te kaos'
Stručnjaci o odlasku Joe Bidena u Izrael: 'Otišao je tamo kako bi spriječio veći sukob te kaos'

Takva odluka proizlazi i iz Bidenova višedesetljetnog političkog iskustva. Podrška Izraelu odavna je pobjednička karta koja 'pali' kod američkih birača, čak i u trenutku kada lijevo krilo demokrata, njegove vlastite stranke, kritički progovara o velikom broju žrtava u Gazi. 

Novi paket pomoći za Ukrajinu blokiran je zbog paralize rada Kongresa koji je već više od dva tjedna bez predsjednika Zastupničkog doma.

Američki birači umorni su od golemih svota novca za Ukrajinu kojoj je SAD najveći saveznik u isplati vojne pomoći. 

Bijela kuća sada se nada povezivanjem Izraela i Ukrajine u istom paketu - a taj uključuje i Tajvan i južnu granicu s Meksikom - uspjeti pomaknuti stvari s mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak