News

Komentari 0

Rusija odbacila američke optužbe o upletanju u izbore

Rusija odbacila američke optužbe o upletanju u izbore

Rusija je u srijedu odbacila kao "neutemeljene" optužbe američke obavještajne zajednice da je predsjednik Vladimir Putin pokušao utjecati na američke izbore 2020. u korist Donalda Trumpa...

Autori izvješća od 15 stranica o utjecaju na izbore koje je u utorak objavio ured direktorice Nacionalne obavještajne tvrde da su saveznici bivšeg predsjednika Donalda Trumpa radili za Moskvu kad su širili tvrdnje protiv demokratskog kandidata Joea Bidena putem ljudi povezanih s Rusijom kako bi utjecali na izbore 3. studenoga. 

"Dokument američke obavještajne zajednice novi je niz neutemeljenih optužbi da se naša zemlja upletala u američke unutarnji politički proces", objavilo je rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama na svom Facebooku.

"Zaključci izvješća o tome da je Rusija provodila operacije kako bi utjecala na događaje u Americi potvrđuju samouvjerenu aroganciju njihovih obavještajnih službi. Nisu iznesene nikakve činjenice ili specifični dokazi", dodaje se.

Američka mreža CNN  utorak je objavila da će Sjedinjene Države predstaviti sankcije Rusiji već sljedeći tjedan zbog pokušaja utjecaja na izbore 2020 u američkoj predsjedničkoj kampanji.

Američki obavještajci tvrde da su na izbore pokušali utjecati i Kuba, Venezuela i libanonski pokret Hezbollah, iako su ti pokušaji bili „manji“ nego oni Irana i Rusije

Američka obavještajna zajednica i bivši posebni istražitelj Robert Mueller 2019. su objavili izvješće u kojem su zaključili da je Rusija utjecala i na izbore 2016. u korist Trumpa, napadajući njegovu protukandidatkinju Hillary Clinton. 

Najčitaniji članci