News

Komentari 1

Rusija postavila raketni sustav na otočje koje žele i Japanci

Rusija postavila raketni sustav na otočje koje žele i Japanci

Sovjeti su okupirali otoke, poznate kao Južni Kurili, krajem Drugog svjetskog rata, a teritorijalni spor spriječio je dvije zemlje da potpišu formalni mirovni ugovor, zbog čega su godinama imale narušen odnos

Rusija je u utorak priopćila da je rasporedila svoje nove S-300V4 obrambene raketne sustave na spornom otočju blizu Japana, što je potez koji bi mogao razljutiti Tokio.   

Televizijska postaja ruskog ministarstva obrane, Zvezda TV, objavila je da se pokretni sustav obrane od balističkih i zračnih napada nalazi na Iturupu, jednom od četiri otoka u posjedu Rusije, a na koje pravo polaže Japan.

- Protuzračni raketni sustavi kratkog dometa već su na Iturupu u regiji Sahalin. Sada je stigla i "teška artiljerija" za zračnu obranu. Takozvani veliki protuzračni sustav: S-300V4 - izvijestila je Zvezda.

Sovjeti su okupirali otoke, poznate kao Južni Kurili, krajem Drugog svjetskog rata, a teritorijalni spor spriječio je dvije zemlje da potpišu formalni mirovni ugovor, zbog čega su godinama imale narušen odnos.

Japan je vrlo osjetljiv na ruske vojne pokrete na strateški važnom otočju koje se proteže sjeveroistočno od japanskog otoka Hokaida do ruske regije Kamčatke na Dalekom istoku.

Rusija je u listopadu rekla da po prvi put planira postaviti raketni sustav na otoke zbog vojnih vježbi, a ne u borbene svrhe.

Taj potez dolazi nedugo nakon što je bivši japanski premijer Shinzo Abe, koji se zalagao za rješavanje spora te je po tom pitanju pokušavao pridobiti ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio u kolovozu da silazi s vlasti.

Najčitaniji članci