Obavijesti

News

Komentari 235

Od utorka do subote u Varaždinu masovno cijepljenje

Od utorka do subote u Varaždinu masovno cijepljenje

U petak, javlja Varaždinski.hr, je dan otvorenog cijepljenja cjepivom Pfizer - svi zainteresirani građani mogu doći na punkt i cijepiti se bez prethodnog naručivanja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.29

Varaždinska županija poziva na cijepljenje

Masovno cijepljenje za građane Varaždina organizirano je od utorka do subote u sportskoj dvorani Gospodarske škole. U utorak, srijedu i četvrtak prethodno naručeni građani mogu se cijepiti Pfizerom od 8 do 18 sati. U četvrtak će se drugom dozom istog cijepiva cijepiti oni koji su prvu dozu primili 29. travnja. 

U petak, javlja Varaždinski.hr, je dan otvorenog cijepljenja cjepivom Pfizer - svi zainteresirani građani mogu doći na punkt i cijepiti se bez prethodnog naručivanja. Radno vrijeme je od 8 do 18 sati. 

Građani se bez prethodne najave mogu cijepiti i u subotu, cjepivom AstraZeneca, a punkt je otvoren od 8 do 13 sati. 

- Epidemiološka slika i u Varaždinskoj se županiji poboljšava, tako da se aktivnosti mogu usmjeriti na prevenciju, a to je, uz poštivanje mjera, prvenstveno cijepljenje. Ovim putem pozivam sve građane koji to još nisu učinili da se odazovu na cijepljenje kako bismo jesen dočekali sa što boljom epidemiološkom slikom - rekla je nova načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec

17.08

LIČKO-SENJSKA

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata testirane su 53 osobe te su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene osobe su s područja Grada Senja, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Na liječenju u Općoj bolnici Gospić trenutno je devet osoba, a 162 osobe su pod mjerama samoizolacije.

16.51

Županija sa sjedištem u Širokom Brijegu korona free, u Mostaru petero novozaraženih

Županija zapadnohercegovačka, sa sjedištem u Širokom Brijegu, postala je korona free zona nakon skoro četiri mjeseca budući se svakodnevno smanjivao broj novozaraženih, dok je u susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sa sjedištem u Mostaru, u tri dana bilo tek petero pozitivnih.

Kako su izvijestili iz Zavoda za javno zdravstvo, u posljednja 24 sata na području Županije zapadnohercegovačke nije bilo novozaraženih koronavirusom. U međuvremenu od obolijevanja Covid-19 oporavila se jedna osoba.

U ovoj županiji do sada je cijepljeno 6.388 osoba, od čega je 4.842 osobe primilo jednu dozu cjepiva. To je ukupno malo manje od 7 posto stanovništva te županije.

Istodobno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u posljednja tri dana zabilježeno je petero novozaraženih od koronavirusa od uzetih 695 uzoraka.
Preminula je jedna starija žena iz Jablanice.

16.20

Kombiniranje cjepiva stvara bolji imunitet

Kombinacija različitih vrsta cjepiva protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost glede stvaranja imuniteta, priopćilo je Sveučilište Sarske u ponedjeljak.

„Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvo cjepivo primile cjepivo AstraZeneca, a kao drugo Biontech/Pfizer, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze cjepiva AstraZeneca“, stoji u priopćenju Sveučilišta Sarske u Saarbrueckenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije cjepiva Biontech/Pfizer.

Kod cijepljenja različitim cjepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nedvojbenim rezultatom“, preporučuju cijepljenje različitim vrstama cjepiva.

Biontech/Pfizer spada u noviju generaciju tzv. mRNA cjepiva, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih cjepiva.

Kako naglašavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena kako bi se došlo do novih saznanja glede učinkovitost i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za cijepljenje početkom travnja preporučilo da se mlađi od 60 više ne cijepe cjepivom AstraZeneca pojavio se problem s osobama koje su kao prvo cjepivo već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se cijepe ili cjepivom Biontech/Pfizer ili Moderna.

15.52

Slovačka počela cijepiti ruskim Sputnjikom V

Slovačka je u ponedjeljak postala druga zemlja u EU-u koja je počela cijepiti građane ruskim cjepivom Sputnjik V, iako ga Europska agencija za lijekove još uvijek nije odobrila. 

Čovjek iz grada Zilinia prva je osoba koja je primila cjepivo.

"Dugo sam čekao Sputnjik", rekao je čovjek koji je došao odjeven kao kršćanski hodočasnik u komentaru za televizijsku kuću TA3 i dodao da "Rusija ima dugu tradiciju razvoja cjepiva".

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila cjepivo Sputnjik, ali Slovačka je svoje građane njime ipak počela cijepiti, unatoč polemikama.

Mađarska je također počela koristiti Sputnjik V.

Slovačka je u ožujku dobila 200.000 doza Sputnjika V, nakon što je to tajno naredio bivši premijer Igor Matović, što je izazvalo kontroverzu, a naposljetku je došlo i do njegove ostavke.

U početku samo osobe u dobi između 18 i 60 godina mogu rezervirati sastanke za primanje cjepiva koje se nudi na dobrovoljnoj osnovi.

Prema izvještajima lokalnih medija, prijava za primanje cjepiva Sputnjik V bilo je daleko manje nego što se prvotno očekivalo.

Bivši premijer Matović, koji je sada ministar financija, za to je okrivio ono što je opisao kao "kampanju dostojnu prezira".

Slovačka inače uglavnom daje cjepiva protiv covida-19 koja proizvode Pfizer / BioNTech i Moderna.

U zemlji od gotovo 5.5 milijuna stanovnika, njih 12 000 umrlo je od posljedica koronavirusa.

Komentari 235