Obavijesti

News

Komentari 201

Ukrajinci su napali rusko naftno skladište. Litva: 'Spremni smo na neprijateljske poteze Rusije'

Ukrajinci su napali rusko naftno skladište. Litva: 'Spremni smo na neprijateljske poteze Rusije'

Danas je 120. dan ruske invazije na Ukrajinu. Finska premijerka posjetila je Hrvatsku uoči NATO skupa. Plenković je telefonski razgovarao sa Zelenskim i podržao Ukrajinu na putu u EU

Najvažniji događaji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Johnson: Manjak resursa mogao bi usporiti rusko napredovanje u Ukrajini

Britanska vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini kroz sljedećih par mjeseci mogao usporiti manjak resursa, kazao je britanski premijer Boris Johnson skupini europskih novinara.

U komentarima koje je u srijedu objavio njemački Sueddeutche Zeitung, Johnson je kazao da vojne snage predsjednika Vladimira Putina u istočnoj pokrajini Donbas siju destrukciju, ali za to plaćaju skup danak u oružju i vojnicima.

„Doduše, naša obrambena obavještajna služba vjeruje da bi Rusija kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage što bi zaustavilo njeno napredovanje“, kazao je Johnson u intervjuu.

„U tom trenutku morat ćemo pomoći Ukrajincima da obrnu dinamiku borbe. Za to ću se zalagati i na sastanku Grupe 7 (koji će se za vikend održati u Njemačkoj)“, izjavio je.

„Ako Ukrajinci budu u poziciji da krenu u protuofenzivu, trebamo ih podržati s opremom koju traže od nas“, dodao je.

Na pitanje kako bi izgledala pobjeda za Ukrajinu, ili poraz za Putina, Johnson je odgovorio: „To bi podrazumijevalo povratak na status quo koji je postojao prije 24 veljače i povlačenje ruskih snaga s područja na koja su izvršili invaziju“.

Osim za Sueddeutche Zeitung, intervju je dao i za francuski Le Monde, te talijanske i španjolske novine.

21.31

'Rusi masovno otimaju lokalce i radnike nuklearke u Enerhodaru'

Gradonačelnik Enerhodara u ukrajinskoj regiji Zaporižje rekao je da ruske snage masovno otimaju lokalne civile, što uključuje i radnike najveće nuklearne elektrane u Europi.

- Za neke otete ne znamo gdje su. Ostali su u jako teškom stanju. Rusi ih muče električnim šokovima te ih maltretiraju fizički i psihološki - rekao je gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov.

21.19

Britanac kojeg su Rusi osudili na smrt čuo se s obitelji: 'Rekli su mi da mi vrijeme ističe...'

Britanski borac kojeg su ruske snage zarobile u Mariupolju te na međunarodno nepriznatom sudu osudili na smrt čuo se s obitelji te im rekao da su mu proruski separatisti rekli da će smrtna kazna biti izvršena, javlja BBC.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

21.12

Moskva preimenovala trg ispred američkog veleposlanstva u 'Trg Narodne Republike Donjeck'

Moskva je preimenovala područje ispred američkog veleposlanstva u ime proruske otcijepljene republike u istočnoj Ukrajini.

Nova adresa promijenjena je u "Trg Narodne Republike Donjeck", objavila je u srijedu moskovska gradska vijećnica.

- Američko veleposlanstvo u Rusiji primilo je novu službenu adresu - stoji u priopćenju.

- Sada se diplomatsko predstavništvo nalazi na sljedećoj adresi: Ruska Federacija, grad Moskva, unutargradsko područje općinskog okruga Presnenski, trg Donjecke Narodne Republike, zgrada 1, zgrade 1-9. - navode.

Nova adresa odabrana je nakon rezultata javnog glasovanja s gotovo 280.000 sudionika, prema gradskoj vijećnici.

U svibnju su moskovski vijećnici predložili da se jedna od moskovskih ulica preimenuje u čast "branitelja Donbasa". Prethodna adresa veleposlanstva bila je Boljšoj Devjatinski ulicu 8.

19.35

Teško oštećen televizijski toranj u Donjecku

Televizijski centar Petrovski u ukrajinskom gradu Donjecku koji sada drže separatisti značajno je oštećen u granatiranju, zbog čega je zaustavljeno emitiranje, prenijela je u srijedu ruska agencija TASS izvješće lokalne novinske agencije u Donjecku.

Toranj za emitiranje još uvijek stoji, ali dio opreme na njemu je uništen. Dio opreme također je premješten, prenosi novinska agencija iz Donjecka.

Glavna bojišnica u Ukrajini sada je u pokrajini Donbas, koju Moskva pokušava osvojiti uz pomoć svojih separatističkih snaga, a najgore stanje je u Sjeverodonecku.

Komentari 201