Obavijesti

News

Komentari 61

'Iz razgovora s Milanovićem nisam stekla dojam zadrške prema našem ulasku u NATO'

'Iz razgovora s Milanovićem nisam stekla dojam zadrške prema našem ulasku u NATO'
29

Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a, priopćili su iz Ureda predsjednika

VIDEO

Finska premijerka Sanna Marin u posjetu je Hrvatskoj. Prvo se sastala s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, a zatim se u Banskim dvorima sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Premijerka Marin je dvije minute čekala predsjednika da dođe. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kako su priopćili iz Ureda predsjednika, Marin i Milanović razgovarali su o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u EU, o NATO summitu koji će biti u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. 

Finska premijerka Sanna Marin dolazi u Zagreb. Tko je mlada žena koja prkosi Putinu?
Finska premijerka Sanna Marin dolazi u Zagreb. Tko je mlada žena koja prkosi Putinu?

- Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istodobno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika - stoji u priopćenju. 

- Nadalje, predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU. U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldovi, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to. Istaknuvši kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u - priopćili su iz Ureda predsjednika. 

VIDEO Milanović: Treba dati BiH signal da su dobrodošli u EU. Benzin neće više nikad biti jeftin
VIDEO Milanović: Treba dati BiH signal da su dobrodošli u EU. Benzin neće više nikad biti jeftin

Premijer Plenković je finsku kolegicu dočekao ispred Banskih dvora.

Zagreb: Andrej Plenković primio Sannu Marin, predsjednicu Vlade Republike Finske

PRATITE UŽIVO: Izjava finske premijerke i Plenkovića 

Izrazio je zadovoljstvo što je Marin stigla prvi put u radni posjet Zagrebu.

- Zadovoljstvo mi je da smo raspravili bilateralne odnose i razgovarali o pripremama za predstojeće Europsko vijeće, koje u četvrtak i petak u Bruxellesu, a na kojem će se razgovarati da se Ukrajini dodjeli status kandidata, kao i Moldovi te uvjetovani status Gruziji. Bilo je vrlo lijepo čuti snažnu potporu Finske hrvatskom članstvu u europodručju i u šengenskom prostoru - rekao je. 

Razgovarali su, dodao je, o situaciji u BiH. Naglasio je kako je finsku premijerku upoznao s pitanjem izbornog zakona i položajem Hrvata u toj susjednoj zemlji, ali ne u smislu uvjetovanja tog pitanja s pitanjem pridruživanja Finske NATO-u.

- Smatramo da bi bilo dobro da i BiH dobije status kandidata, a da se pri tom napravi korak koji je ključan, a to je da se postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona - rekao je Plenković dodavši kako Hrvatska poštuje izbor Finske da napusti političku neutralnost i pridruži se NATO savezu.

- Smatramo da je u ovakvim okolnostima NATO sa svojim člankom 5. onaj sigurnosni kišobran koji žele i Finska i Švedska. Hrvatska to jako dobro razumije - poručio je. 

Na sastanku su razgovarali i o gospodarskim odnosima, gospodarskoj razmjeni koja je oko 80 milijuna eura. 

Marin: 'Cijenim vaše prijateljstvo i suradnju'

- Uistinu mi je zadovoljstvo posjetiti vas u Zagrebu, zajedno surađujemo kao članovi Vijeća već dugo, cijenim vaše prijateljstvo i suradnju. Važno je posjetiti Hrvatsku jer vjerujem da ćemo uskoro biti saveznici u NATO-u - istaknula je finska premijerka naglasivši da je Finskoj izrazito važno postati članicom NATO-a jer je ruski rat zaista promijenio sigurnosno okruženje.

- Trebamo snažnije sankcije protiv Rusije i ojaču podršku Ukrajini. 188 članova Parlamenta od njih 200 glasalo je za finsko članstvo u NATO-u. Finska i Švedska će učiniti ovo savezništvo snažnijim. Zajednička sigurnost je izrazito bitna. Mi pružamo sigurnost, naše obrambene snage su među najsnažnijma u Europi. Zahvaljujemo Hrvatskoj na podršci i nadamo se da će NATO uskoro odlučiti o našem zahtjevu i da će sve članice početi proces ratifikacije - rekla je. 

O razgovoru s Milanovićem: 'Nisam stekla dojam da ima nekakve ograde ili rezervu prema našem ulasku u NATO'

Na pitanje je li u razgovoru s predsjednikom Milanovićem razjasnili njegove zadrške oko ulaska Finske u NATO, kako ih je on njoj objasnio te kakav je stav Finske o vezanju njihova članstva u NATO-u s pitanjem Hrvata u BiH, Marin je poručila kako je s predsjednikom imala dobar razgovor.

- Današnji razgovori nisu se bavili ogradama ili rezervama vezano za naše pristupanje i danas nisam stekla takav dojam. Razgovor je bio kvalitetan, sve je bilo jasno, nema problema s ulaskom Finske i Švedske u NATO - dodala je. 

Vezano za Tursku koja se protivi njihovu ulasku u NATO-u, finska premijerka je poručila kako su jučer razgovarali s Tajništvom NATO-a o Turskoj te da vjeruju kako će se sva pitanja riješiti prije summita u Madridu.

- Govorim ovdje o politici otvorenih vrata, ne samo o Finskoj i Švedskoj. Smatram da je bitno da idemo naprijed u tom smislu - rekla je.

Na pitanje kako komentira što je čekala sama Milanovića na Pantovčaku, Marin je istaknula kako bi se fokusirala na ono što je bitno.

- Dvije minute mog vremena nisu problem - rekla je, a Plenković dodao da je ljubazna i draga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature