News

Komentari 15

Ruske snage suzavcem i šok granatama tjerale ukrajinske prosvjednike u Hersonu

Ruske snage suzavcem i šok granatama tjerale ukrajinske prosvjednike u Hersonu

Lokalne vlasti kažu da je Rusija u utorak imenovala svog gradonačelnika Hersona. Neki stanovnici organizirali su povremene proteste protiv okupacije, a mnoštvo se ponovno okupilo u središtu grada u srijedu

Ruske snage upotrijebile su suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup u okupiranom gradu Hersonu u srijedu, rekao je ukrajinski glavni tužitelj, dok Moskva jača svoj stisak nad južnim dijelovima Ukrajine.

Lokalne vlasti kažu da je Rusija u utorak imenovala svog gradonačelnika Hersona nakon što su njezine trupe preuzele sjedište administracije u glavnom gradu regije, koji je bio prvi veliki urbani centar koji je zauzet nakon početka invazije 24. veljače.

Neki stanovnici organizirali su povremene proteste protiv okupacije, a mnoštvo se ponovno okupilo u središtu grada u srijedu.

Ukrajina je ranije objavila da Rusija planira na jugu zemlje organizirati referendum za stvaranje separatističke regije poput onih u istočnoj Ukrajini.

People run away from tear gas during a protest, amid Russia's invasion of Ukraine, in Kherson

"Tijekom mirnog proukrajinskog skupa na Trgu slobode u gradu Hersonu, pripadnici ruskih oružanih snaga upotrijebili su suzavac i šok granate protiv civilnog stanovništva", stoji u priopćenju ureda glavnog državnog tužitelja Ukrajine. Rečeno je da se istražuje incident, te da su najmanje četiri osobe ranjene.

Rusija nije zasad komentirala incident.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pohvalio je prosvjede, rekavši u kasnonoćnom obraćanju: "Zahvalan sam svima koji nisu odustali, koji prosvjeduju, koji ignoriraju okupatore i pokazuju marginalnim ljudima koji su postali kolaboranti da za njih nema budućnosti".

People hold a placard and the Ukraine's national flag during a protest, amid Russia's invasion of Ukraine, in Kherson

Ubrzo nakon toga, novinska agencija RIA citirala je sigurnosni izvor koji je rekao da je Ukrajina ispalila tri rakete na središte grada, ali da su ruske okupacijske snage srušile dvije od njih.

Rusija je u utorak objavila da je stekla potpunu kontrolu nad regijom Herson, koja je strateški važna jer osigurava dio kopnene veze između anektiranog poluotoka Krima i separatističkih područja na istoku koje podržava Rusija.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja susjeda i zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su te tvrdnje neutemeljene i da je rat ničim izazvan čin agresije.