News

Komentari 5

Potpredsjednik Gazprom banke pobjegao u Ukrajinu: 'Sramim se, kajat ću se do kraja života'

Potpredsjednik Gazprom banke pobjegao u Ukrajinu: 'Sramim se, kajat ću se do kraja života'

Bivši potpredsjednik Gazprombanke, Igor Volobeuv, pobjegao je u svoju rodnu Ukrajinu i odlučio se pridružiti u borbi za pobjedu Ukrajine. Rekao je da svojim dolaskom na Ukrajinsko tlo želi 'oprati svoju rusku prošlost'

Potpredsjednik Gazprombanke, Igor Volobuev, 2. ožujka otišao je iz Rusije i pridružio se obrani Ukrajine. Inače je rođeni Ukrajinac iz oblasti Sumi, prenosi Express. Volobuev je nakon odlaska poručio s želi 'oprati svoju rusku prošlost' te da će u Ukrajini ostati do pobjede. 

- Ne ubija Putin Ukrajince, ne krade wc školjke, nije Putin taj koji siluje žene. To je ruski narod. Rusi su ubili mog oca, moje prijatelje i poznanike - rekao je Volobuev naglasivši da je ruska agresija međunarodni zločin i da su za njega odgovorni Rutin, ruske vlasti, ali i ruski narod. 

Vladimir Putin je 31. ožujka potpisao odluku kojom zahtjeva od stranih kupaca da od 1. travnja plaćaju ruski plin plaćaju u ruskoj valuti ili im prijeti obustava ispostave plina. Gazprombank je posrednik u trgovini plinom. 

- Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj - tumačio je Reuters.

Moskva je dugo vremena skrivala da je potpredsjednik Gazprombanke napustio državu.  

Ruski portal Meduza prenosi da se Volobuev trenutno nalazi u Kijevu, a da je u Ukrajinu ušao s ruskom putovnicom, ali preko Turske, Latvije i Poljske. Još od 2014. godine nakon aneksije Krima u njemu se budila odluka da napusti Rusiju. 

Nije poznato je li protiv njega pokrenut kazneni postupak. 

- Moj povratak je pokora. I ja sam, iako sam po nacionalnosti Ukrajinac, također zaslužan za tu agresiju. Sramim se toga, kajat ću se do kraja života, jer imam dvostruku odgovornost – nisam samo Rus. U Ukrajini sam rođen, živio sam ovdje 18 godina, tako da sam odgovoran dvaput i triput - kazao je bivši potpredsjednik Gazprombanke dodavši da nije pobjegao jer mu je život bio u opasnosti. 

Igor Volobuev je komentirao smrt bivšeg potpredsjednika Gazprombanke,Vladislava Avaeva, te smrt Sergeja Protosenija, bivšeg menadžera Novateca. Izjavio je da ne vjeruje u samoubojstva, a smrt Avaeva i njegove obitelji smatra insceniranom.

- Ne znam što je Avaev radio, nikad ga nisam poznavao i nisam čuo ništa o njemu prije. Također znam da je u vrijeme njegovog navodnog samoubojstva bio prvi potpredsjednik Gazprombanke. Ne vjerujem da je mogao ubiti ženu i kćer, mislim da je to inscenacija. Zašto? Teško je reći. Možda je nešto znao i predstavljao nekakvu opasnost - rekao je Volobuev. 

On smatra da rat između Ukrajine i Rusije traje 20 godina, a sve je započelo ekonomskim pritiskom. Objašnjava da je Rusiji bila namjera vezati Ukrajinu za sebe kao što je to Bjelorusija.

- Moram priznati da sam sudjelovao u tim plinskim ratovima dok sam radio u Gazpromu. Prvi plinski rat bio je na prijelazu 2005.-2006., drugi - 2008.-2009. - ispričao je Volobeuv.

Optužio je Alekseja Gromova, zamjenika šefa ruske predsjedničke administracije, da stoji iz informacijskog rata protiv Ukrajine. Nazvao ga je 'glavnim kardinalom u sjeni, koji upravlja informacijskom politikom Ruske Federacije. Bivši potpredsjednik Gazprombanke razumije da u Ukrajinu nije dobrodošao.

- Razumijem da sam došao prekriven govnima i nemam pojma mogu li se u potpunosti oprati. Ali iznutra sam čist. Hoće li me domovina prihvatiti? Ne znam. Razumijem da su šanse male. Imam suce - moja obitelj, vi, ljudi koji će proći pokraj mene ulicom. Mogu mi pljunuti u lice, a ja ću znati zašto. Razumijem da će biti jako teško i razumijem da sam to zaslužio - kazao je Volobuev za Liga.net. 

 

 

 

Najčitaniji članci