Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Ruža spasila papinu obitelj od havarije "talijanskog Titanica"

Baka Ruža savjetovala je Franji da ostane vjeran Bogu i bude uvijek uz radničku klasu. Utjecala na njega da postane svećenik i bila ključna figura u njegovu životu

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
13 komentara

Bilo je vruće toga jutra u siječnju 1929. kad se obitelj Bergoglio iskrcala u luci Buenos Aires. Ljudi su se čudili, pripovijedao je Jorge Bergoglio priču o baki Ruži u intervjuu 2010. dok je još bio tamošnji nadbiskup i kardinal. 

Ruža je bila predvodnica te skupine, a na sebi je, uz nesnosnu vrućinu, imala bundu s debelim ovratnikom od lisice. Baka Ruža je, naime, oko vrata, u krznu od lisice, skrila sav novac od prodaje nekretnine u Italiji, što su nosili sa sobom za novi početak. Tad je već Bog umiješao ‘svoje prste’, smatra Papa, jer su djed i baka bili kupili karte za brod "Principessa Mafalda" i žurili se s prodajom kako bi sve bilo spremno za polazak iz Genove 1927. 

Međutim, stvari su se zakomplicirale, novac od prodaje nije došao, pa su zakasnili na taj ukleti brod, što im je možda spasilo život. Baka Ruža je kazala: "Ne treba žuriti. Ići ćemo idućim". 

No zašto ukleti? Trebalo je to biti "Mafaldino" zadnje putovanje preko Atlantika. Nakon povratka u Europu brod je trebao u rezalište. Kapetan se žalio na probleme s motorima i zamalo je putovanje otkazano, ali su ga brodovlasnici prisilili da isplovi. Nakon nekoliko dana kašnjenja zbog mehaničkih problema, blizu sjeverne obale Brazila, desni propeler se oslobodio i oštetio krmu. Počela je nadirati voda. Kapetan je naredio spašavanje, ali se to noću i bez svjetla pretvorilo u kaos.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message