Obavijesti

News

Komentari 21

S planine su nosili bebu: 'Nije nam bilo svejedno, ali prošlo je dobro. Mama i bebica su u redu'

S planine su nosili bebu: 'Nije nam bilo svejedno, ali prošlo je dobro. Mama i bebica su u redu'
11

Rodila je sama u lugarnici, u bolnici je • HGSS i liječnice pomogle su sretnom završetku. Majka iz Luksemburga nije znala da je trudna, porod ju je jako šokirao

VIDEO

Beba i majka su dobro, bebica je dobro, uredno jede. Majka je kazala da će se u Hrvatskoj zadržati još nekoliko dana dok obave svu potrebnu dokumentaciju za dijete, nakon čega se vraćaju u svoju zemlju, kazala nam je dežurna liječnica rodilišta Opće bolnice Zadar na čijem se odjelu nalaze majka i novorođenče, u subotu rođeno u NP Paklenica.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

paklenica 00:54

Mladu 22-godišnjakinju iz Luksemburga u toaletu lugarnice su uhvatili iznenadni trudovi, nije znala da je trudna. Tamo je rodila zdravu djevojčicu uz asistenciju člana obitelji i rendžera parka. U NP Paklenica se nalazila s roditeljima, partnerom i rodbinom, a spasioci su pozvani jer je ženi bilo mučno. Akciji spašavanja odmah se odazvao tim dežurnih spasioca, da bi se u međuvremenu ustanovilo da žena rađa. Slijed događaja iznenadio je i njih same, tim više jer dežurni spasioci nisu niti opremljeni za ovakve intervencije. Spletom sretnih okolnosti, mladoj ženi su nakon poroda prvu medicinsku pomoć pružile anasteziologinja dr. Adela Ušanović, dežurna u medicinskom timu HGSS-a, inače članica Stanice Bjelovar, koja je do rodilje došla sat nakon poroda, a još sat kasnije joj se pridružila i ginekologinja dr. Dora Perinčić, koja se suprugom pročelnikom HGSS-a Markom Rakovcem i vlastitom četveromjesečnom bebom nalazila u HGSS-ovoj kući kad je pozvana pomoć. Dora je bez razmišljanja uzela svoju liječničku torbu, i sa suprugom i svojom bebom, koju doji, krenula pomoći novorotkinji. Na kraju je, po sretnome završetku, doktoričnina beba novorođenče pratila istim putem i natrag.

- Beba je bila dobro, dok je rodilja bila u dosta lošem stanju uslijed krvarenja, no primitkom infuzije koju joj je i prije mog dolaska dala dr. Ušanović stanje joj se poboljšalo, dok sam ja prerezala pupčanu vrpcu u sterilinim uvjetima te dodatno pregledala rodilju. Sretni smo da je sve proteklo u redu i da se radilo o uspješnom porodu, a samo spletom sretnih okolnosti su rodilji na tom nepristupačnom terenu bile dostupni i liječnik anesteziolog i ginekolog. Rodilja se ubrzo nakon prve liječničke pomoći oporavila, te je cijelim putem do Hitne pomoći bila stabilno, i u kontaktu sa nama, kazala je dr. Perinčić, inače specijalizantica u OB Pula. Dr. Ušanović kaže da ih je u lugarnici dočekao gotovo filmski prizor - rodilja je ležala na podu, a članica njene obitelji pridržavala bebu.

– Na svašta sam navikla, ali ovo je bilo iznenađenje. Odmah sam pregledala bebu koja je spavala, dok je majka već bila poremećene svijesti, a kad nam se dostavila potrebna oprema i lijekovi, pružili smo joj prvu pomoć i infuziju te je transportirali i nosilima prenesli do kola Hitne pomoći u podnožju. Kolegica Branka je nosila bebu, ja sam držala infuziju. Sve je odlično završilo. Mislim da je obitelj rodilje bila u najvećem šoku, no vjerujem da će brzo sve doći na svoje, kazala je dr. Ušanović.

Porodili strankinju na Paklenici: 'Nevjerojatno iskustvo, ja sam prerezala pupčanu vrpcu!'
Porodili strankinju na Paklenici: 'Nevjerojatno iskustvo, ja sam prerezala pupčanu vrpcu!'

– To nije bila uobičajena intervencija u planinama za spasioce, mislim da smo se prvi put u povijesti susreli sa ovakvom intervencijom. Porod je hitno stanje, odmah smo krenuli trenskim putem, a kako se radi o nepristupačnom terenu. Vrlo brzo su majka i dijete bili na putu do bolnice, kazao je dopročelnik HGSS-a Rakovac.

- Djevojčica je dobro, čini mi se da je, onako od oka, rođena u terminu, nešto je malo manje težine od prosjeka, ali to je doista bila tek moja procjena, kazala nam je dr. Perinčić. Liječnice nisu imale opremu za porod nego je po nju natrag s vrha išao HGSS-ovac Siniša Atlija, kad je opremu dovezla Hitna pomoć u podnožje.

Djevojka koja se porodila na Paklenici nije pojma imala da je trudna: 'U emotivnom je šoku'
Djevojka koja se porodila na Paklenici nije pojma imala da je trudna: 'U emotivnom je šoku'

- Sa svojom smo četveromjesečnom bebom rodilju i novorođenu djevojčicu pratili i dolje. Majku i novorođenče smo vozilom Hitne pomoći Starigrad onda otpratili i u bolnicu Zadar, ispričala nam je dr. Perinčić.

Ginekolozi i porodničari napominju kako je nemoguće da žena ne zna za svoju trudnoću sve do termina za porod.

- Ako je sa ženom sve u redu, ona će najkasnije nakon pet mjeseci znati da je trudna. Krvarenja može biti, ali to nije menstruacija, i takvo krvarenje uglavnom traje prvih par mjeseci. S pet mjeseci se već osjete pokreti djeteta, koji su jači što trudnoća više odmiče, i obavezni su. Pri kraju trudnoće ti su pokreti djeteta toliko jaki, da je nemoguće da ih trudnica ne osjeti, kaže prof.dr. Marko Dražen Mimica iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

Dvije liječnice išle pomoći

Specijalizantica ginekologije u pulskoj bolnici dr. Dora Perinčić prerezala je pupčanu vrpcu bebi, i njoj je, kaže, to bilo vatreno krštenje. Ona i kolegica dr. Adela Ušanović popele su se zahtjevnom stazom do rodilje, koja je bila u lošem stanju. Rodilja je bila u teškom stanju, sad je dobro

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.