Obavijesti

News

Komentari 31

'Kad ako ne sad? Hrvatska zaslužuje nacionalni stadion...'

'Kad ako ne sad? Hrvatska zaslužuje nacionalni stadion...'
4

Na 106. sjednici Vlade raspravljalo se, prije svega o uspjehu hrvatske reprezentacije, o dizanju kreditnog rejtinga, a predstavljeni su i prijedlozi zakona i uredbe o kojima će se raspravljati u Saboru

VIDEO

Sjednica Vlade protekla je pod dojmom jučerašnje utakmice, pa je premijer Andrej Plenković zasjedanje otvorio čestitkama reprezentaciji, istaknuvši da je uspjeh naše reprezentacije najbolja promocija Hrvatske u svijetu.  Nahvalio je našu reprezentaciju, njihov talent, hrabrost, znanje, snagu te im čestitao, kao i izborniku Zlatku Daliću, na fascinantnom uspjehu za hrvatski sport, nogomet i promociju zemlje.  

- Danas stvarno ima smisla više nego ikada reći dobro jutro. Ovo je zaista dobro jutro. Ovo je bez ikakvog presedana najveća promocija zemlje. Ovo je ponos, ne samo od naših ljudi. Posljednjih dana bio sam s brojnim liderima, imam dojam da su se identificirali s Hrvatskom brojni od njih - poručio je Plenković koji je svjedočio u Moskvi ovom povijesnom trenutku.  

Vjeruje, dodao je, da će u budućnosti naći rješenja za nacionalni stadion. 

- Kad ako ne sad? Mislim da hrvatska reprezentacija to zaslužuje i da bi se time poslala poruka mladima da se bave sportom - rekao je. 

Svi ministri su glasno zapljeskali našim nogometašima i poželjeli im sreću u finalu. 

Ministar financija Zdravko Marić malo je i zapjevao. 

- Evo da malo na početku kažem o dojmu nakon jučerašnje utakmice- neopisivo - zapjevao je.

- Nitko nema publiku kao što to ima Hrvatska. Poziv svima da budu ili na stadionu ili pred ekranima i budu dio ovog povijesnog trenutka - poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Svi ministri došli u dresovima: 'Ovaj osjećaj je fenomenalan!'
Svi ministri došli u dresovima: 'Ovaj osjećaj je fenomenalan!'

Fitch, globalna agencija za kreditni rejting poboljšala je izglede Hrvatske.

- I dalje imamo kreditni rejting BB+, a izgledi su sa stabilnih povećani na pozitivno što znači da je agencija jako dobro ocijenila sve što je napravljeno u 2017. godini - napomenuo je premijer. 

Dojmove s utakmice podijelio je i ministar financija Marić, riječju 'neopisivo'.

Marić je najavio prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti prema kojem će se oformiti povjerenstvo koje bi trebalo nadzirati rad institucija koji se odnosi na regulative o fiskalnoj odgovornosti. Usvojen je i prijedlog uredbe o novčanim fondovima. 

Ministrica Murganić predstavila je prijedlog zakona o djelatnosti socijalnog rada kao i zakon o edukacijskoj i rehabilitacijskoj djelatnosti, koji je vlada odobrila i uputila na čitanje u Sabor. 

Usvojen je i prijedlog zakona kojim se regulira svjetlosno onečišćenje, koji je u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike.  Također, Vlada je prihvatila odluku o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima nacionalnih manjina, a usvojena je i odluka o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. 

Premijer Plenković najavio je i uređenje dvorane "Ban Jelačić" u kojoj Vlada održava sjednice. Danas im je zadnja sjednica u toj dvorani, a idućih šest mjeseci Vlada će raditi u svečanoj dvorani u kojoj su inače konferencije za novinare. 

- Eto, ispalo je simpatično da smo posljednju sjednicu prije obnove održali u dresovima reprezentacije - istaknuo je. 

Ukupna vrijednost svih radova i nabave opreme za dvoranu "Ban Jelačić" procjenjuje se u iznosu od oko 4,1 milijun kuna uključujući porez na dodanu vrijednost, a kraj radova predviđa se u prvom tromjesečju iduće godine. Građevinsko-obrtničke radove, elektroradove i strojarske radove će izvoditi tvrtka Hedom d.o.o., a konzervatorsko-restauratorske radove tvrtka Dok-art d.o.o., dok će usluge stručnog nadzora na izvođenjem radova obavljati tvrtka Investinženjering d.o.o.. Dvorana "Ban Jelačić" bit će opremljena namještajem proizvedenim u Hrvatskoj. 

Vlada je osnovala i Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava  4. i 5. kolovoza u Kninu, a koji program obilježavanja treba predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.
U Sabor je uputila i mišljenje bez primjedbi na financijska izvješća Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2016. i 2017. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako će prema nagodbi postignutoj u Agrokoru ta banka naplatiti gotovo sva svoja potraživanja od tog koncerna, odnosno 100 posto zadnje odobravanih kredita u prosincu 2016.  

- To pokazuje da je HBOR u slučaju svih klijenata, pa tako i Agrokora i njegovih povezanih društava vodio prudentnu politiku pokrivenosti kolateralima prilikom odobravanja kredita, te u skladu s dobrom bankarskom praksom vodio svoje poslovanje - istaknuo je Marić.

HBOR je prošle godine poslovao sa 160,78 milijuna kuna dobiti što je upola manje nego godinu ranije. Razlog su troškovi umanjenja i rezervacija za 126 milijuna kuna, najvećim dijelom pod utjecajem rezerviranja za Agrokor i njegova povezana društva.
Ukupni prihod ostvareni su u iznosu od 919,36 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 758,58 milijuna kuna. 

Lani je HBOR kreditiranjem, osiguranjem izvoznih potraživanja i izdavanjem garancija podržala 2428 projekata s iznosom većim od 7,4 milijardi kuna.

Vlada je u saborsku proceduru prijedlog novog Zakona o djelatnosti socijalnog rada, kojim se predviđa proširenje opsega djelatnosti socijalnog rada te prenašanje nadležnosti priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija na Hrvatsku komoru socijalnih radnika.
Naime, prema godišnjem statističkom izvješću za 2016. godinu Ministarstva demografije, bilo je 353.521 korisnika socijalne skrbi, a u ustanovama socijalne skrbi bilo je zaposleno sveukupno 1476 socijalna radnika. 

Novim bi se zakonom uredio sadržaj, uvjeti i način obavljanja djelatnosti socijalnog rada, standard obrazovanja, stručni nadzor nad obavljanjem djelatnosti socijalnog rada kao djelatnosti od interesa za državu. Zakonom se kao nove djelatnosti propisuje i vođenje slučaja, intervencije socijalnog rada, psihosocijalna podrška, rana intervencija, socijalno planiranje, profesionalna i organizacijska podrška te organiziranje i razvoj zajednice. Jasnije se propisuju uvjeti za postupak izdavanja odobrenja za samostalan rad, kao i uvjeti za prestanak prava na obavljanje djelatnosti socijalnog rada, a nadležnost priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija prenosi se na Hrvatsku komoru socijalnih radnika, rekla Murganić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke