Obavijesti

News

Komentari 52

Sabor prihvatio izvješće: Za je bilo 80, a protiv Mirela Holy

Sabor prihvatio izvješće: Za je bilo 80, a protiv Mirela Holy
10

To je znak da Hrvatska nije društvo u kojem vlada poštenje i vjera u nepristrano i sposobno sudstvo, rekao je Josip Kregar u ime kluba SDP-a danas u Saboru

VIDEO

Saborski zastupnici bave se izvješćem zastupnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za 2012. godinu. Podaci govore da sve više građana zaštitu svojih prava traži pred Europskim sudom, nakon što su u Hrvatskoj iscrpili sve mogućnosti. 

U 2012. godini broj predmeta protiv Hrvatske pred sudom neprestano raste. Najveći broj predmeta odnosio na razne aspekte prava na pošteno suđenje, posebice u kaznenoj sferi, na povrede prava na život zbog neučinkovitih istraga kaznenih djela, povrede prava na mirno uživanje vlasništva gdje se ističu najkompleksniji predmeti kao što su predmet Zagrebačke banke, predmet Ališić koji se tiče stare devizne neprenesene štednje štediša u Ljubljanskoj banci

- Porast broja predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava jasan je znak da Hrvatska nije društvo u kojem vlada poštenje i vjera u nepristrano i sposobno profesionalno sudstvo te je povećanje broja predmeta rezultat refleksije takve stvarnosti - rekao je Josip Kregar u ime kluba SDP-a. Kregar napominje da su neke presude suda dovele do promjena u društvu, što je pozdravio.

- Radi se o sporu protiv Ljubljanske banke koji je sada u žalbenom postupku i koji će, po svemu sudeći, završiti kao što je završio u prethodnoj ulici, u korist štediša Ljubljanske banke što je veliko opterećenje za slovensku državu, ali veliko olakšanje za štediše kojima je nepravedno zakinuto njihovo pravo - kazao je.

Za dosuđene sporove isplatili smo 70 posto više nego 2011.

Boro Grubišić (HDSSB) upozorio je da u 2012. država za dosuđene sporove morala isplatiti 326.000 eura odnosno 2,5 milijuna kuna, a to je 70 postotno povećanje u odnosu na 2011. godinu. Ustvrdio je da bi štetu koju je zbog tužbe platila država trebalo spustiti na državno, upravno ili pravosudno tijelo koje je za to odgovorno, jer se ovako ono plaća iz poreza i prireza građana.

- Dakle onaj tko je bio glavni štetočina, kada bi on snosio barem djelomično odgovornost u financijskom smislu, onda bi to bio dobar primjer i možda bi se tako popravila situacija u cijeloj Hrvatskoj - kazao je.

Zastupnica Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik složila se da bi financijsku štetu koju troši država trebao osjetiti i tijelo koje je dovelo do kršenja konvencije.

- Naši zakoni u velikom broju nisu protivni konvenciji, nego je problem postupanja naših tijela. Smatramo kada bi se na kraju godine iz proračuna određenog ministarstva ipak vidjelo da se te godine morao dati određeni iznos i po presudama Europskog suda onda bi se brže razvijala svijest o potrebi pozitivnih promjena - ustvrdila je.

Zastupnici su u raspravi upozorili kako je Hrvatska rekorder po broju predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava te su zatražili tematski saborsku raspravu o stanju u pravosuđu.

Protiv je bila samo zastupnica Mirela Holy

Nakon što je tjedan dana čekalo na izglasavanje Sabor je prihvatio izvješće o radu DORH-a za 2012. godinu. Za izvješće je glasalo 80 zastupnika vladajuće koalicije, protiv je bila jedino zastupnica Mirela Holy dok je 25 zastupnika HDZ-a i HDSSB-a bilo suzdržano. No, glasovanje nije proteklo glatko, niti je oporba dobila odgovor što se promijenilo od prošlog petka kada nije bilo uvjeta za glasovanje o ovoj točki dnevnog reda.

- Koji su politički razlozi i što se promijenilo od prošlog petka do danas - upitao je Gordan Jandroković (HDZ) predsjedavajućeg Nenada Stazića.

No, odgovor na pitanje nije dobio. Nakon što su se zastupnici prvi put izjasnili o izvješću, Stazić je primijetio kako nisu dobro utvrđeni glasovi prema kojima je 80 zastupnika bilo za izvješće, a njih 25 suzdržano.

- To nije dobro. Bio je jedan glas protiv. Zastupnica Holy je glasovala protiv i molim da utvrdite točan rezultat - opomenuo je Stazić stručnu službu koja je zadužena za prebrojavanje ruku zastupnika. Glasovanje je potom ponovljeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.