Obavijesti

News

Komentari 192

Kosor: Kada sam ja digla PDV vikali su 'harač', sad rade isto

Kosor: Kada sam ja digla PDV vikali su 'harač', sad rade isto
10

Jadranka Kosor se osvrnula na poteze Vlade. Rekla je da je Milanović dobro znao Ferdeljijeve stavove, a kada je on javno kritizirao rad Vlade od nje je dobio "sorry"...

VIDEO

Predsjednica Kluba HDZ-a Jadranka Kosor u petak novinarima nije htjela komentirati Vladine smjernice za donošenja proračuna sve dok se proračun ne bude konkretan.

- Nije dovoljno reći da se rashod smanjio za neki iznos, nego moramo znati kakvi su i koliki limiti u ministarstvima i tko će dobiti više, a tko manje - izjavila je Kosor. Za nju je potpuno oprečna najava da će Vlada smanjiti masu plaća u državnoj upravi, a da pritom neće otpuštati radnike. Pitala je, znači li to da će jednostrano raskidati kolektivne ugovore.

- Bojim se da idemo ka modelu iz 2000. i 2001. godine kada je Vlada jednostrano raskinula kolektivne ugovore. To je rezultiralo tužbama državnih i javnih službenika pa smo u konačnici morali isplatiti više od dvije milijarde kuna svima koji su tužbu dobili - konstatirala je. Lošim smatra najavu ministra financija Slavka Linića da će rasprodati Croatia osiguranje i druga javna poduzeća. Vladine korake ocijenila je nespretnima, a da su pravi program skrivali od birača jer u njemu nije bilo povećanje PDV-a.

- Kad sam ja izabrana, u Saboru morala sam na početku mandata reći da ćemo smanjiti plaće i dignuti PDV. Odmah su krenuli vikati "harač, harač". Ista gospoda Linić i Milanović govorili su o haraču, a sad smatraju da je to u redu - ocijenila je Kosor.

Novinari su je pitali je li državna uprava osinje gnijezdo u koje se nije usudila taknuti ni njena Vlada, pa sad ni Milanovićeva. Odgovorila je da to nije točno jer je njena Vlada uvela sustav da se za dva radnika koji odu iz uprave može zaposliti samo jedan novi i to temeljem javnog natječaja.

- Sad vidimo da državna uprava raste bez javnih natječaja i bez provjera - odgovorila je i nadovezala se na slučaj Vladimira Ferdeljija, kojeg je Vlada dan ranije smijenila s mjesta pomoćnika ministra Zlatka Komadine jer je javno kritizirao rad Vlade.

- Ferdelji za nekoliko dana rada u državnoj službi dobiva plaću po modelu 6 plus 6 koje će plaćati porezni obveznici. Uz svo poštovanje prema Ferdeljiju, premijer je znao kakva su njegova stajališta. Ferdelji je kritizirao moju Vladu i moglo se očekivati da će biti kritičan i prema ovoj Vladi. To se i dogodilo pa je dobio sorry - izjavila je Kosor.

Kosor se pohvalila: Uzela sam kartice čak i veleposlanicima

Jadranka Kosor izjavila je da je Vlada najavila smanjenje dužnosnika, no da će ih uskoro biti dvostruko više te je kritizirala što su dužnosnicima ponovno vraćene kreditne kartice.

- Proširili su broj onih koji imaju pravo na reprezentaciju, kreditne kartice i neograničeno trošenje novca poreznih obveznika - rekla je Kosor. Nastavila je da je njena Vlada kartice ostavila samo državnim tajnicima i ministrima ali samo za službena putovanja. Pohvalila se da su kartice uzeli čak i veleposlanicima "što su neki jako teško primili".

No, najviše problematizira ukidanje javnih natječaja za odabir čelnika u državne i javne tvrtke.

- Najava u novinama i da će gradonačelnik Koprivnice biti predsjednik Uprave Podravke je pokazatelj da se vraćamo na sustav podobnih i na samo one koji su iz redova Kukuriku koalicije. I državna uprava ide tim smjerom - rekla je Kosor.

Ne žele govoriti o novoj obrani HDZ-a da je sve kriv Sanader

Kosor u petak nije htjela komentirati novu strategiju obrane HDZ-a po kojoj crni fond nije prikupljan za stranku, nego osobno za Ivu Sanadera.

- Pitajte odvjetnički ured, zato imamo odvjetnički ured - kratka je bila Kosor, a ništa duži nije bio ni Darko Milinović.

- Morate pitati odvjetnički tim koji prati HDZ. Ja nisam bio uključen u proces pripremanja obrane pa vam ne mogu o tome ništa reći - izjavio je.

Čobanković: Spreman sam govoriti o svim "kosturima iz ormara"

Bivši ministar poljoprivrede i saborski zastupnik Petar Čobanković (HDZ) u petak je izjavio da bi smanjivanje potpora u poljoprivredi za milijardu kuna, što je najavila Vlada, bio snažan udarac na proizvođače.

- Zakonom su regulirani iznosi za osnovna plaćanja, nacionalne rezerve i potpore u poljoprivredi. Iznosi su definirani zakonom i ne znam kako će to moći regulirati. Smanjenje bi se izuzetno loše odrazilo na konkurentnost poljoprivrede i to bi bio strašan udar na proizvođače - rekao je Čobanković.

Nije htio biti "zloguki" prorok i reći hoće li ovo istjerati poljoprivrednike na ceste. Također je rekao da je s novim ministrom poljoprivrede spreman razgovarati o svim "kosturima" iz ormara i tvrdi da mu nije ostavio nikakve skrivene dugove.

- Ja osobno tvrdim da nema minusa. Postoje obveze, ali koje su one regulirane, za njih se zna i nisu od jučer. Nisu to kosturi, to je prošlo proceduru i sve je pokriveno - izjavio je Čobanković.

Poduprli odluku MIP o skidanju imuniteta Mohariću

Zastupnici Hrvatskog sabora su jednoglasno, sa 127 glasova, poduprli odluku MIP-a o skidanju imuniteta Mariju Mohariću. Imunitet mu je skinut kako bi ga se kazneno gonilo za dva djela protiv službene dužnosti, odnosno za nesavjestan rad na mjestu načelnika međimurske općine Goričan. 

Mario Moharić već je nekoliko puta za medije izjavljivao da ga istraga ne zabrinjava jer je optužnica protiv njega podignuta na temelju kaznenih prijava koje su protiv njega prije tri godine podnijeli HDZ-ovi članovi Općinskog vijeća jer je otpustio njihova člana. Tako su mu, tvrdio je, htjeli onemogućiti da izađe na lokalne izbore 2009. godine, na kojima je i pobijedio.

Jelušić: Hrvatima izvan RH se ništa loše neće sada dogoditi

Zastupnici su u petak, među ostalim, glasali i o prijedlozima Zakona o odgoju i obrazovanju, prosvjetnoj inspekciji te Hrvatima izvan Hrvatske. Sva tri Zakona o izmjeni podržala je većina zastupnika.

Izmjenama Zakona o Hrvatima izvan RH predlaže se da se odredbe tog zakona usklade sa Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave čiji se sustav i ustrojstvo mijenjalo. U ime Kluba zastupnika SDP-a govorio je Ivo Jelušić, koji je rekao kako mu je žao da i ranije nije osnovan ured za Hrvate izvan Hrvatske.

- Imao sam puno upita što će biti sa zakonom, s Uredom za Hrvate izvan Hrvatske, što će biti s Hrvatima izvan RH sada kada je SDP došao na vlast. Ništa im se loše neće dogoditi, može se dogoditi samo isto ili bolje - rekao je, a potom je u ime Kluba HNS-a govorio Ivica Mandić.

- Vlada Republike Hrvatske nije samo Vlada SDP-a. To je Vlada SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a - ispravio je Mandić Jelušića, a potom naglasio da Hrvatska ima moralnu i ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan Hrvatske, o čemu bi sve parlamentarne stranke trebale imati jedinstven stav.

Zastupnik Boro Grubišić (HDSSB) upitao je SDP i HNS "čemu ta uvjeravanja" njihovih predstavnika da nova vlada neće uskraćivati prava Hrvata izvan Hrvatske. Zamjerio je SDP-u i HDZ-u što su prije dvije godine broj zastupnika koji zastupaju prava Hrvata izvan RH sveli s pet na tri. 

Nedžad Hodžić je u ime Kluba nacionalnih manjina izrazio zadovoljstvo što Hrvatska ima ovakav zakon.

Govoreći o Hrvatima izvan Hrvatske Dujomir Marasović (HDZ) složio se kako je za sve šo je napredak, ali je i istaknuo svoje prognoze u vezi ovoga zakona.

- Bojim se da ovo ne bi postalo ono kad je, čini mi se, Churchill rekao "Ako ne znaš riješiti problem, osnuj komisiju", a ovdje osnuj državni ured da se ne bi država brinula o nečemu. Razljutio je Marina Jurjevića (SDP).

- Netočno je navod mog kolege i sugrađanina Duje Marasovića da je ova vlast na čelu s SDP-om protiv Hrvata izvan Hrvatske - rekao je Jurjević te dodao kako je Marasović uvrijedio milijun građana Hrvatske, koji su glasovali za Kukuriku koaliciju.

- Moj lipi Duje radiš veliku štetu Hrvatskoj - poručio je Jurjević. 

Petar Baranović (HNS) Marasoviću je prigovorio zbog korištenja riječi 'komisija'.

- Imamo krasnu hrvatsku riječ gospodine Marasović, povjerenstvo - upozorio je Baranović.

Šprem: Dužni smo čuvati sjećanje na žrtve Holokausta

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem podsjetio je u petak na obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

- Na današnji dan 1945. godine oslobodilačke su trupe ušle u Auschwitz. Svi smo dužni čuvati sjećanje na žrtve i užase Holokausta i dužnost svih nas je da se takve strahote više ne ponove - rekao je te pozvao saborske zastupnike da minutom šutnje odaju počast žrtvama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.