Obavijesti

News

Komentari 34

HDZ-ovac: Revizija je bila loša u naše vrijeme, a sad je bolja

HDZ-ovac: Revizija je bila loša u naše vrijeme, a sad je bolja
11

HDZ-ov zastupnik Goran Marić, komentirajući izvještaj Državne revizije, rekao je da je ona u zadnje dvije godine najprofesonalnija i najstručnija institucija u Hrvatskoj

VIDEO

Glavni državni revizor Ivan Klešić podnio je Saboru Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu. 

Ured je obavio 318 revizija te je izrazio 75 bezuvjetnih mišljenja, 193 uvjetna i jedno nepovoljno. Revizija je obuhvatila i 29 proračunskih korisnika te su izrazili 14 bezuvjetnih mišljenja i 15 uvjetnih mišljenja. Državni proračun za 2012. godinu dobio je uvjetno mišljenje.

Ivo Jelušić upozorio je kako nisu sva uvjetna mišljenja ista. Nije isto, kaže, ima li netko jedan, deset ili 15 propusta.

- Ne bih htio da izvješće izgleda kao ispovijed u crkvi. Kažeš što si napravio, svećenik kaže da je to grijeh, dobiješ pokoru, a onda je riješiš ili ne riješiš i ideš dalje. I kad opet dođeš, ako si opet griješio dođeš na ispovijed pa ponoviš isti postupak - rekao je Jelušić.

Ipak, rekao je kako će SDP podržati izvješće. I ostali klubovi poručili su kako će u petak glasovati za izvješće.

Đakić: Uvjetno mišljenje je dobilo 13 ministarstva

Josip Đakić (HDZ) upozorio je kako je 13 ministarstava dobilo uvjetno mišljenje.

- Utrošena su sredstva državnog proračuna bez plana i bez kontrole. To je protivno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti - rekao je Đakić, a Jelušić mu je brzo odgovorio podsjetivši kako je u izvješćima revizije uvijek bilo uvjetnih mišljenja za ministarstva.

- Nije dobro kad čovjek ima kratko pamćenje. Vi ste u ovom Saboru već dugo, da ste bolje pamtili možda biste vidjeli da su izvještaji Državne revizije za vrijeme vaše vlasti, kad je riječ o ministarstvima, bila ista ovakva, da ne kažem i gora. Tad niste davali ovakve kalkulacije kao sada - rekao je Jelušić.

Marić: Državna revizija je sada najstručnija institucija

Iako HDZ-ovac, Goran Marić oštro je kritizirao rad Državne revizije za vrijeme prošle vlasti te je naglasio kako se situacija u zadnje dvije godine popravila.

- Nesporno je da je prije pet, šest godina Državna revizija bila primjer institucije kako se ne štite opći i nacionalni interesi i to godinama. Bila se uspavala u ljuljački političkih paegirika i nije vidjela što je trebala vidjeti. Nije se uspjela probuditi kad je to bilo najpotrebnije. Nije čudo da neka izvješća za najveće državne tvrtke nisu smjela biti dovršena, a niti objavljena - rekao je Marić te dodao kako i takva Državna revizija zasigurno snosi odgovornost za današnju situaciju koja nije nimalo blistava.

- Današnji deficit i javni dug sigurno ne bi bili ovoliki da je Državna revizija prethodnih godina radila što se od nje očekivalo. Iako se griješi, svima je poznato, mišlju, riječju, djelom i propustom, Državna revizija najviše je griješila propustom. Ti propusti su dosta koštali Hrvatsku - rekao je Marić. 

Govorio je o vremenu HDZ-ove vlade kad je šefica Državne revizije bila Šima Krasić. Nju je 2010., pred kraj HDZ-ove vladavine, zamijenio Ivan Klešić.

- Međutim, unatrag dvije godine Državna revizija se preoblikovala u najprofesionalniju, najorganiziraniju i najstručniju instituciju u Hrvatskoj. Danas se ne moramo stidjeti Državne revizije nego se njome doista možemo ponositi. Ona je školski primjer odnosa prema državi, prema općim i nacionalnim interesima - zaključio je Marić.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao