Obavijesti

News

Komentari 68

Stazić: TV nas više ne prenosi, 'Super, sad će biti brzo gotovo'

Stazić: TV nas više ne prenosi, 'Super, sad će biti brzo gotovo'
7

U Saboru od podneva traje rasprava o paketu izmjena poreznih zakona. Stazić je oko 15 sati nasmijao zastupnike. Objavio je da je HRT prekinuo snimanje uživo

VIDEO

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) nasmijao je zastupnike.

- Nastavljamo s pojedinačnom raspravom, ali prije toga jedna korisna informacija zastupnicima. Hrvatska radio-televizija prekinula je snimanje uživo - rekao je Stazić. Neki zastupnici sa smješkom su dobacili "Super, napokon će biti brzo gotovo".

Ministar Linić objasnio svoje viđenje reforme

Nakon što su Klubovi zastupnika komentirali paket izmjena poreznih zakona, ministar financija Slavko Linić (SDP) objasnio je svoje viđenje reforme.

- Pokušajmo ocijeniti sadašnje stanje u gospodarstvu. Temeljem te ocjene zaključimo želimo nekakvim mjerama mijenjati to stanje ili da čekamo da gospodarstvo samo promijeni stanje u kojem se nalazi - rekao je Linić. 

Rekao je i kako je veći problem od potrošnje investicijska potrošnja.

- Ako želimo nešto riješavati moramo okrenuti trend investicijske potrošnje. Moramo vratiti ljude u gospodarske aktivnosti, a onda kroz veće plaće povećati i standard. Ovo je bitka za konkurentnost Hrvatske i za radna mjesta - zaključio je.

Šuker: Nema harača! Nestao harač! Nema ga, nestao je...

U ime kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker se upitao gdje je nestao harač, te zaključio da će građani živjeti lošije.

- Nema harača! Nestao harač! Nema ga, nestao je, vrlo interesantno! Pozivam sve poduzetnike da naprave mjesečnu bilancu na temelju ovih poreznih zakona, pa ćemo na kraju vidjeti efekt. Ne možemo jedan dan govoriti da imamo problema sa likvidnošću, a drugi dan govoriti kako poduzetnici mogu potegnuti. Porez na dohodak će samo uvesti zbrku, promijenit će se informatički programi za obračun plaća.A od smanjenja doprinosa najviše će imati koristi državni proračun jer će sa 400 milijuna kuna smanjiti rashodovnu stranu proračuna - rekao je Šuker. Dodao je da uzimanjem 2,4 milijarde HZZO-u obezglavljujemo instituciju vrlo bitnu za građane.

- Problem deficita trebao se riješiti na drugačiji način, a u ove se promjene ne ide bez javne rasprave. A građani koji imaju 4000 kuna s 50 kuna više neće biti sretni. Zato na kraju moram opet upitati gdje je nestao harač? Šteta što niste iskoristili pozitivnu klimu i napravili ono što ste trebali napraviti- zaključio je Šuker. 

Jadranka Kosor (HDZ) podsjetila je na riječi, koje je Slavko Linić rekao još 2009. godine.

- Podizali smo PDV za jedan posto, a ministar Linić tada je govorio kako Vlada u Sabor šalje glupost za glupošću. Podsjećam na to, jer danas govorimo o rastu PDV-a za dva posto - rekla je Kosor.

HDSSB-ovci: Proračun nije ni realan, ni socijalan, ni human

- Ako je jedan posto bio harač, onda je dva posto superharač - konstatirao je HDSSB-ov Zoran Vinković. Dodao je i da će HDSSB podržati sve mjere osim poreza na dodanu vrijednost. 

Vinković se opet bunio što je poreznim zakonom i proračunom Slavonija i Baranja opet ostala kratkih rukava. Na početku izlaganja citirao je premijera Vlade Zorana Milanovića koji je rekao kako je državni proračun složen sustav sastavljen od stotinu sastavnica koje prosječan um ne može shvatiti.

- Vjerujem da je premijer krenuo u Beč na bal, no ja pripadam među prosječne mozgove koji mogu shvatiti proračun i ovaj paket zakona. Proračun nije niti realan, ni socijalan, a ni human. Deficit iznosi 9,9 milijardi kuna, a iz godine u godinu imamo prepisivanje proračuna i novo zaduženje. Novo zaduženje iznosi 21 milijardu kuna, a želim razbiti famu te toliko hvaljenu racionalizaciju. Najveća je ušteda upravo opet na Slavoniji i Baranji, jer su smanjeni poticaj za poljoprivredu za 815 milijuna kuna. A mene nije briga da li je bivši ministar Čobanković ostavio kostur ili tri kostura, već me zanima zašto se Slavoniji i Baranji opet režu primanja - rekao je Vinković. 

Lesar: 380 tisuća najsiromašnijih gubi na većem PDV-u

Dragutn Lesar (Hrvatski labursti) zaključio je kako nakon hvalospjeva vladajućih o poreznoj reformi, oporba mora skinuti tu pozlatu.

- Što će ostati, bronca, srebro ili nešto treće vidjet ćemo nakon što raspravimo proračun u ponedjeljak - zaključio je Lesar. Predložio je međustopu od deset posto i na struju i na plin, ali i na neke namirnice.

- Dodao bih još jaja i mlijeko u prahu pa bismo imali Unrine pakete - rekao je Lesar, koji je izračunao kako 380.000 najsiromašnijih u poreznom dijelu ne profitira ništa, ali gubi na većem PDV-u.

- Ekstremno bogati izgubit će između pet i 271 kunu - upozorio je Lesar te dodao kako Vlada nije dala paket zakona koji bi riješio problem financiranja lokalne samouprave.

- Tako dugo dok se to ne riješi, nećemo moći podržati ovaj paket - odlučan je. Smatra kako porezni sustav neće biti pravedan sve dok kod oporezivanja dohotka, dividende i dobiti ne bude progresivnih stopa. 

Kajin sumnjičav po pitanju rasta PDV-a

I IDS će, kao SDP, podržati paket izmjena zakona.

- Da je Vlada išla i radikalnije imala bi podršku građana, jer je u zadnje dvije, tri godine javni sektor ostao bez 140.000 ljudi - rekao je Damir Kajin (IDS). Ipak, sumnja u rast BDP-a za 0,8 posto. Sumnjičav je i po pitanju rasta PDV-a.

- Uvjeravamo se da to neće dovesti do cjenovnog udara te da bi taj udar trebalo ublažiti smanjenje doprinosa za zdravstvo - rekao je Kajin te za primjer dao Njemačku, čija je kancelarka s početkom recesije smanjila PDV. 

SDP: Reforme su temelj za otvaranje novih radnih mjesta

Odbori su podržali paket izmjena poreznih zakona te su saborski zastupnici u četvrtak raspravljali o njima. Paket im je predstavio Boris Lalovac iz Ministarstva financija.

- Ove reforme temelj su za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta - poručio je Lalovac. U ime Kluba zastupnika SDP-a govorili su Ivo Jelušić, Nadica Jelaš i Biljana Borsan.

- Želimo pokazati čije interese štitimo, da su nam najbitniji socijalna pravda i zaštita onih najsiromašnijih. S druge strane želimo opteretiti one koji žive od svog kapitala što dosad nije bio slučaj - rekao je Jelušić. Nadica Jelaš ponovila je kako je cilj reformi oporavak gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

- Vrijeme je da počnemo živjeti od onoga što stvaramo, a ne na dug. Pritom štitimo standard građana posebno onih najugroženijih - kaže Jelaš.

Izmjenama Zakona o PDV-u opća stopa tog poreza se povećava se s 23 na 25 posto. Vlada također uvodi međustopu od 10 posto, kojom će se oporezovati jestiva ulja, masti, dječja i prerađena hrana na bazi žitarica, te isporuka vode, osim one koja na tržište dolazi u bocama ili drugoj ambalaži. Međustopa PDV-a primjenjivat će se i na šećer od trske i šećerne repe. Od sljedeće godine međustopa PDV-a obračunavat će se i na ugostiteljske usluge. Ta će se porezna stopa, među ostalim, obračunavati na bezalkoholna pića, vina i piva, ali ne i na žestoka pića. Povećava se i prag za upis u registar obveznika PDV-a sa sadašnji 85.000 na 230.000 kuna. Vlada je odlučila oporezovati i isplatu dividendi, i to po stopi od 12 posto. 

Izmjenama u sustavu poreza na dohodak od 1. ožujka se neoporezivi dio dohotka povećava sa sadašnjih 1.800 na 2.200 kuna, dok se neoporezivi dio mirovina diže s 3.200 na 3.400 kuna. Porezne stope ostaju iste – 12, 25 i 40 posto, no mijenjaju se porezni razredi, i to tako da bi koristi od novog sustava oporezivanja dohotka trebali imati oni s manjim primanjima. Oporezivat će se i mirovine iz inozemstva. Doprinos za zdravstveno osiguranje smanjuje sa sadašnjih 15 na 13 posto. Izmjene na snagu stupaju 1. svibnja. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192